用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 想請教KTS吸引你既原因
樓主: lydi
go

想請教KTS吸引你既原因 [複製鏈接]

原帖由 Yanamami 於 11-4-14 21:03 發表
問過女, 她說除有些重點怕同學不明會說中文外, 英文及GS課會用英文上課.

好多謝Yanamami的回覆,
期待小兒能在KTS展開愉快學習生活!

回覆 1# donutshop 的文章

一定會.

恭喜恭喜!

用平常心去面對啦。坦白講,當小朋友和家長要面對每一個新階段及新環境,確是需要時間去適應。有些担心是少不免,作為家長千萬不要給自己及小朋友壓力。其實很多碰到的問題,我相信好多資深家長前輩們(e.g., Yanamami)都會經歷過,只要找個機會去跟她們分享一下,大部份問題都會有答案及可以處理好的。

原帖由 limehouse 於 11-4-10 10:37 發表

據我呢幾年嘅觀察(自阿女出生後), 九小嘅評語真係好好, 所以我一直都好努力咁幚阿女入九小, 嚟緊九月女女終於好幸運成為九小學生, 我真係好開心亦好期待, 希望阿女能夠跟得上, 因為開心得嚟確實係d担心 ...

Jason ma, 唔好禁客氣啦.

比起而家搞緊家姐P6升中, P1真係小兒科.  所以大家要留番d精力遲d用.

原帖由 Jasontsangmama 於 11-4-16 02:45 發表
恭喜恭喜!

用平常心去面對啦。坦白講,當小朋友和家長要面對每一個新階段及新環境,確是需要時間去適應。有些担心是少不免,作為家長千萬不要給自己及小朋友壓力。其實很多碰到的問題,我相信好多資深家長前輩 ...

Jasontsangmama & Yanamami, 真係好多謝兩位好媽媽呀:)

KTS mami, 個個都係好mami.  

原帖由 limehouse 於 11-4-16 15:12 發表
Jasontsangmama & Yanamami, 真係好多謝兩位好媽媽呀:)

是的,聽D朋友說升中有好多事情要準傋及處理。在此祝願妳囡囡能進到一所妳們心儀的中學。

原帖由 Yanamami 於 11-4-16 11:35 發表
Jason ma, 唔好禁客氣啦.

比起而家搞緊家姐P6升中, P1真係小兒科.  所以大家要留番d精力遲d用.

101%同意!

原帖由 Yanamami 於 11-4-16 22:09 發表
KTS mami, 個個都係好mami.  

其實妳也是個好媽媽,妳也一直為囡囡做好準傋及安排。

原帖由 limehouse 於 11-4-16 15:12 發表

恭喜恭喜。

正如其他人的觀察,再加上自己及小兒親身體驗,KTS是一所實而不華的學校,妳是絕對可以安心讓囝囝入讀的。

原帖由 donutshop 於 11-4-14 11:12 發表
看見kts家長的回應, 感覺很安心讓仔仔今年9月入讀.:D :D :D

原帖由 Jasontsangmama 於 11-4-17 11:19 發表
恭喜恭喜。

正如其他人的觀察,再加上自己及小兒親身體驗,KTS是一所實而不華的學校,妳是絕對可以安心讓囝囝入讀的。

多謝Jassontsangmama, 以後請多多指教呢!

回覆 29# Jasontsangmama 的文章

Jasontsang 媽媽,多謝你!朋友話我知,九小嘅家長都係好樸實,亦好有目標(就係爲小朋友好),經過呢幾年嘅觀察,再加近年嘅親身實幹,真係深深體會;)

前人推薦.

開放日不需要預先登記的,walk-in就得.

吸引之一:KTS有人情味
經過上年(2010年10月至12月)一輪衝鋒陷陣---到不同的學校進行小一面試後,我覺得KTS的安排最有人情味。記得面試那天,為了熟練場地,我們提早到達學校。學校竟然會開放課室給早到的家長歇腳。不似某某學校,要你在門外左排右等,還給校工喝令要怎麼排隊。

吸引之二:家長義工很友善
開放日那天,看到家長義工在烈日日當空仍協助參觀者進行活動,非賞欣賞他們。

以上兩點,令我放心讓我的孩子入讀。
‹ 上一主題|下一主題