用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 想請教KTS吸引你既原因
go

想請教KTS吸引你既原因 [複製鏈接]

真心想請教各位有小朋友在讀的家長, 可否分享KTS吸引你既原因/ 報讀既原因?

感覺上有唔少既家長都高度評價KTS, 但以我好基本既認識, KTS冇中學backup, 升中要派位或者出去考直資. 但拍埋D有一條龍既直資學校都依然咁多人揀, 請問KTS邊方面吸引到你呢?

真係好想知道呀!!
   5    0    0    0

FYI, http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2253989&extra=page%3D2

原帖由 lydi 於 11-4-2 12:26 發表
真心想請教各位有小朋友在讀的家長, 可否分享KTS吸引你既原因/ 報讀既原因?

感覺上有唔少既家長都高度評價KTS, 但以我好基本既認識, KTS冇中學backup, 升中要派位或者出去考直資. 但拍埋D有一條龍既直資學校都依然 ...

原帖由 Yanamami 於 11-4-2 13:02 發表
FYI, http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2253989&extra=page%3D2

yanamami, 唔該你呀!  

仲有些少疑問, 有家長提到kts功課量不多, 少量抄寫, 但學生普遍keep到學科成績好, 係咩原因呢? 靠學生既自發性?!

另外我見一般都話kts學生升中派位成績都幾好, 唔少會入到名中學, 呢種情況乜唔係多數發生係透過繁重既功課量同測驗谷學生既學校?! 如果kts屬於愉快學習型學校, 而又可以教到學生升好既中學, 咁咪好正?!

希望各位可以再指點下我...  

你所講倒o既情況確實出現係Kln Tong另一有名私小, 而且佢地派位比KTS好一倍有多, but no pain no gain.  任何事都有trade off, 若係KTS能開心學習而又有不錯派位, 何樂而不為?

Effectiveness is the point.  多抄寫不等於有效o者.  KTS 仍是傳統小學+點點活動.  想必是學校的獎勵計劃出色, 孩子獎得多更愛進步.

要注意的是, 不要被KTS 或其他派位好的學校的風光一面吸引. 前1/3派/考到傳統直資名校, 中1/3派/考到地區名校, 尾1/3只考到新直資.  視乎自已孩子資質, set 個reasonable target才好, 否則壓力極大.

原帖由 lydi 於 11-4-2 21:20 發表

yanamami, 唔該你呀!  

仲有些少疑問, 有家長提到kts功課量不多, 少量抄寫, 但學生普遍keep到學科成績好, 係咩原因呢? 靠學生既自發性?!

另外我見一般都話kts學生升中派位成績都幾好, 唔少會入到名中學, 呢種情 ...

回覆 4# Yanamami 的文章

Totally agree!
最重要是你想要幾多幾高,而你的子女又能達到幾多幾高呢?
我就是不想女兒做最強的一群,只要有一定的水平便夠了,(純粹個人認為作為女性太強未必是好事)......所以我揀了KTS.
同時,我亦相信如果囡囡真是有能力的話,佢自然會成為TOP三份一的那群,阻也阻不了!如果囡囡的能力是不過不失的話,就讓她升上合符她的程度的中學吧!至少我盡量讓她在一個愉快學習而又有一定要求的學校,既可享有愉快童年,又不會過份放鬆.
六年的小學生活,小孩子會有多少轉變又有誰知呢?我們作為父母的,只能在這一刻盡量為子女安排一條暫時看似合適的路,其他的事,就順著自然發展再應變吧!

原帖由 Yanamami 於 11-4-2 22:45 發表
Effectiveness is the point.  多抄寫不等於有效o者.  KTS 仍是傳統小學+點點活動.  想必是學校的獎勵計劃出色, 孩子獎得多更愛進步.

要注意的是, 不要被KTS 或其他派位好的學校的風光一面吸引. 前1/3派/考到傳統直資名校, 中1/3派/考到地區名校, 尾1/3只考到新直資.  視乎自已孩子資質, set 個reasonable target才好, 否則壓力極大.

yanamai,

非常感激你再次回覆!!

其實我就係唔想定d太高既目標俾小朋友, 只係想佢打好一定既基礎, 之後佢既發展就按佢自己既能力去行啦...我好明白逼係唔會有好結果, 必須要令小朋友對個件事產生興趣, 咁佢先會主動去做, 做得好有信心, 佢就更加有推動力去做好件事.

你提到既獎勵計劃如果真係可以推動到小朋友去進步, 咁似乎又好係我想要既效果... 似乎我搵岩地方喎...

我係學校既website睇到有關呢個計劃既詳情, 好多唔同種類既獎, 但係會唔會有d小朋友冇咁叻, 反而感覺比其他人比下去, 令佢反而更冇自信? 定係相反會令佢地有良性競爭呢?

可唔可以再講多少少呀?  唔好意思, 我好多野問 , 不過真係對kts好有興趣想向家長取經...

原帖由 Charmainetowin 於 11-4-4 21:35 發表
Totally agree!
最重要是你想要幾多幾高,而你的子女又能達到幾多幾高呢?
我就是不想女兒做最強的一群,只要有一定的水平便夠了,(純粹個人認為作為女性太強未必是好事)......所以我揀了KTS.
同時,我亦相信如果囡囡真是有能力的話,佢自然會成為TOP三份一的那群,阻也阻不了!如果囡囡的能力是不過不失的話,就讓她升上合符她的程度的中學吧!至少我盡量讓她在一個愉快學習而又有一定要求的學校,既可享有愉快童年,又不會過份放鬆.
六年的小學生活,小孩子會有多少轉變又有誰知呢?我們作為父母的,只能在這一刻盡量為子女安排一條暫時看似合適的路,其他的事,就順著自然發展再應變吧!

charmaintowin,

你所講既真情係我既心聲!!   

我係希望佢係細個既階段打去基礎, 有一定水平就可以啦, 之後就睇佢自己. 細既時候我佢可以指導佢, 但大個左佢有自己既諗法就唔到我控制, 所以我可以做既就係俾個有咁既條件既學習環境佢, 等佢去發展!

我開始更想了解多d kts呢間學校, 請問kts有冇開放日架?!  

因為有幾個朋友小朋友响九小讀, 自己亦有分析過, 鍾意佢中文用普通話教, 英文有一定程度. 當然我最欣賞係佢哋唔會好似有d傳統學校咁, 小朋友成績退步就要你家長諗方法搞掂佢 ,反而九小都會幚吓家長手,( 因為佢哋始終係專業, 當然家長都有責任, 大家合作, 比人感覺好好). 佢哋真係好有心搞好間學校, 當現今社會目標為本, 學校想小朋友派位好, 家長都係, 咁大家都要付出. 而我相信就算阿女第時派位唔好(因為好多因素), 佢係九小讀必有所得.

7thMay 是KTS開放日, 歡迎來臨參觀.

原帖由 lydi 於 11-4-5 10:07 發表

charmaintowin,

你所講既真情係我既心聲!!   

我係希望佢係細個既階段打去基礎, 有一定水平就可以啦, 之後就睇佢自己. 細既時候我佢可以指導佢, 但大個左佢有自己既諗法就唔到我控制, 所以我可以做既 ...

十萬個放心, 淨係唔係成績好/乖學生先有機會做班長/風紀, 你就知每個小朋友老師都睇住.  有時老師會搵大頭蝦(我大女)做野, train下佢d責任心, 幾work架.  KTS認為每個小朋友能力不同, 有d讀書叻, d有音樂叻, 有d運動叻, 有d個人社交能力強, 總之邊方面叻就係果方面build up自信心, 無人係一無是處o既.

Haha, 就係呢d分豬肉獎, 人人有份, 永不落空, 每個小朋友係自己叻項囉獎, 所以無人會自卑唔開心.

原帖由 lydi 於 11-4-5 09:58 發表

yanamai,

非常感激你再次回覆!!

其實我就係唔想定d太高既目標俾小朋友, 只係想佢打好一定既基礎, 之後佢既發展就按佢自己既能力去行啦...我好明白逼係唔會有好結果, 必須要令小朋友對個件事產生興趣, 咁佢先會 ...

原帖由 Yanamami 於 11-4-5 11:42 發表
7thMay 是KTS開放日, 歡迎來臨參觀.

太好啦, 請問開放日需要預先登記嗎? walk-in係咪都可以?

Yanamami & limehouse,
非常感激2位既意見, 仲同我分享你地既經驗!! 真係好有幫助, 唔該哂!

希望好快我可以親身係開放日感受下kts係點既學校!

不如打電話問下: 2336 3802.

原帖由 lydi 於 11-4-5 19:23 發表

太好啦, 請問開放日需要預先登記嗎? walk-in係咪都可以?

原帖由 Yanamami 於 11-4-5 21:53 發表
不如打電話問下: 2336 3802.

唔該哂!! THX!!

很久沒有在這裡回覆Post,不過看到這標題,也想作回應,小兒在KTS也渡過了8個月的小一生活,總體來說有以下的體會:

1) KTS校風淳樸,老師甚至校工對小朋友也非常有愛心及關心;
2) 學校給予家長的支援也十分足夠,我也參加了學校為家長舉辦的增益課程,從駐校社工,校長及其他家長身上學到了一些管教子女的良方;
3) 在學習上,教材深淺程度適中,也不要求學生作大量背誦和抄寫;
4) 值得一題是學校有倘大的空間,小兒比較好動,在小息時也有多點地方給他們走動

簡單來說,小學應該是培養小孩子學習的興趣,我比較看重他們是否帶着開心,愉快的心情去上學,然後高高興興地回家。畢竟他們還有漫長的路及不斷的機會去學習,現階段我只要求他跟得上大隊就可以。

小朋友有很多潛能是需要時間及機會去啓發,只要他們有好的學習態度再加上學得開心,我們總會能找到孩子的一些優點及專長。

最後一點:KTS的家長其實也很熱心及很有質素,而且大家也很愛護及支持學校,這也應是非常難得。

回覆 15# Jasontsangmama 的文章

據我呢幾年嘅觀察(自阿女出生後), 九小嘅評語真係好好, 所以我一直都好努力咁幚阿女入九小, 嚟緊九月女女終於好幸運成為九小學生, 我真係好開心亦好期待, 希望阿女能夠跟得上, 因為開心得嚟確實係d担心

回覆 14# lydi 的文章

已往經常聽到KTS是一間非常傳統的一所小學. 但成為一分子之後, 才發覺她較像一間半國際學校多一點:

課程: 經常改進, 會因應中學的要求和現代兒童的發展而調整. 因聽到學弟妹的功課/測考的要求和早兩三年的已有很大的不同.  

對學生的態度:就好像其他家長所說, 沒有自卑的學生, 不會排斥成績不好的同學. 同學之間也是一視同仁, 沒有高低.

對品德的要求 : 傳統, 尤其對師長的禮貌,  不時看到學生對師長行近90度的鞠躬禮. 另一方面, 對學生的犯錯, 循循善誘, 會給很多輔導, 好讓孩子了解改善的過程.

對成績的要求 : 遠大的, 不要背誦, 不要抄寫, 要學生明白, 生智, 測/考好像是公開試般, 不容易溫習的, 可取95分以上的人不是常有.

這是一所令人喜出望外小學.  

題外話 : 一所只須學費 $3,200 * 10 月(沒有雜費)的私營小學, 可以發展得這麼好. 不明白香港政府的攻府/津貼/直資小學有那麼多的資源, 還是..., 何不向人請教.

看見kts家長的回應, 感覺很安心讓仔仔今年9月入讀.:D :D :D

請問除了phonics, oral用全英文教外, 英文堂及常識堂是否都是全英文教的, 不會在堂上說中文.

問過女, 她說除有些重點怕同學不明會說中文外, 英文及GS課會用英文上課.

原帖由 donutshop 於 11-4-14 11:15 發表
請問除了phonics, oral用全英文教外, 英文堂及常識堂是否都是全英文教的, 不會在堂上說中文.
‹ 上一主題|下一主題