用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 滙基書院(東九龍)
go

滙基書院(東九龍) [複製鏈接]

請教

滙基書院(東九龍)是一所怎樣的學校
   0    0    0    0

我都想知。係BK好似好少家長講呢間學校,有小朋友係該校讀書的家長可否分享下。
同埋除左學費外,學校會唔會仲有其他額外收費。
另外,佢地音樂科好似要學一種樂器,想知要出去學定係係學校學。仲有中文科是否全級都用普通話教。

有兩班普班, 入學前須通過測試。

樂器是音樂堂學, 學費已包。

中一要記宿一學期, 全程約15,000.

我只是準中一生, 如有錯請指點。

住宿只一學期. around $5000. 你要申請才可再住. 亦可能無位.

咁如果學校叫你去面試,一共會見幾多次嫁,是否家長和學生一齊見。
方便的話,可否話埋我知平均每科幾多分以上入到的機會會大D。
Thanks a lot.

回覆 5# Triangle_* 的文章

我個仔收咗,面試一次過,呈分試頭兩次全校50幾同20幾。

原帖由 Triangle_* 於 11-4-2 18:46 發表
咁如果學校叫你去面試,一共會見幾多次嫁,是否家長和學生一齊見。

只見一次 !
學生只係一般咁問吓野,讀吓野~基本唔太難!
家長只係坐埋一堆聽校長講野,事前要填一份記名的問卷,填完先話你知會佔少少分,不過我相信影響好細,事關我求其填兼無做晒份卷(

校長講過主力都會睇學生banding,呢點可信性高!
佢地第一批收生發信喺單睇成績表已屬好標青(當然佢地會識衡量埋你讀邊間小學啦)
第二批發信應已收到EMI排位(第一二次呈分),相信呢批應該會band 1生
接住有位會繼續發信!

我話學校睇banding較重要,係因為小女今年面試時先遲到2個鐘(事前曾致電,但佢只叫我去到講聲,去都根本無紀錄),我又求其填份問卷(收卷時職員remind有時間可填埋先,但我答佢唔洗嘞)
~ 咁喺第二批信都accepted !

反正直資,無限你考幾多間,若係心儀所選,個人認為係值得一試啊 !

加油~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 Triangle_* 於 11-4-2 18:46 發表

間間學校唔同o架,,,我可以直接講,我女無科係A,中學會睇番你讀邊間小學,唔係科科A先叫好啊 !
所以最好先估計吓自己小學往年派位情況 !
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 bik1229 於 11-3-31 21:36 發表
有兩班普班, 入學前須通過測試。

樂器是音樂堂學, 學費已包。

中一要記宿一學期, 全程約15,000.

我只是準中一生, 如有錯請指點。

請問是否一定要記宿,唔記宿得唔得呀!謝謝!

醒目開學勳章

原帖由 VCYL 於 11-4-3 12:21 發表

請問是否一定要記宿,唔記宿得唔得呀!謝謝!
一定要寄宿的,唔寄宿要同學校解釋。 但係覺得值得既。 牛仔寄宿時候超超開心。 自己果一班一齊入宿好好玩。係佢學校生活裡面留下一個難忘既回憶。對學校增加左歸屬感,同同學又更熟絡。

Latte, 又名臭Te或臭喵.

非常非常讚成veronna.  很值得的, 遠超過之前所想呀!

原帖由 veronna 於 11-4-3 16:50 發表
一定要寄宿的,唔寄宿要同學校解釋。 但係覺得值得既。 牛仔寄宿時候超超開心。 自己果一班一齊入宿好好玩。係佢學校生活裡面留下一個難忘既回憶。對學校增加左歸屬感,同同學又更熟絡。 ...

真係唔該哂各位的解答,仲有d野想問下,我見佢地要收埋小四的成績表,咁佔的比重會唔會好高嫁。

原帖由 Triangle_* 於 11-4-4 20:38 發表
真係唔該哂各位的解答,仲有d野想問下,我見佢地要收埋小四的成績表,咁佔的比重會唔會好高嫁。

唔高~
我女成績表上無科A,,成績方面佢地主力睇EMI排位 ! 除非你張成績表本身好標青(要視乎你邊間小學),咁有機會唔洗等EMI就發信通知,呢批亦係佢地首一批發信 ! 而我女其他的課外活動亦無任何特別獎,所以考好個呈分試就得O架嘞~加油 !

滙基2ND IN-- 請問有MUG野會問? 可以分享下... TKS

無2nd in喎~
淨係in一次就可以等收信 !

原帖由 cameo 於 11-4-7 18:44 發表
無2nd in喎~
淨係in一次就可以等收信 !

我都以為無機會, 但收到通知,會2ND IN...

Add oil!  Good luck!

原帖由 hinhin_ma 於 11-4-7 23:03 發表

我都以為無機會, 但收到通知,會2ND IN...
‹ 上一主題|下一主題