用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇A 仔 會考私校小一 (12年入學)
樓主: Yanmommy
go

有冇A 仔 會考私校小一 (12年入學) [複製鏈接]

有無聽過福建中學附屬學校, 好以小班

真道, 如有遲緩小朋友可唔可以呢? IB教學幾好, 香港填鴨式教學令到學習好以行刑咁, 但適唔適合, 都唔知? 買野可以試, 小學入左去, 無得返轉頭, (除非轉去仲差)真係好頭痛
原帖由 Charlotte_mom 於 11-4-18 10:58 發表
真道係5年讀完小學6年既野, 聽講都深, 而且中學行IB, 要唸清楚想條路點行先(佢CLAIM係又考IB又考334)
而已真道係無小5呈分試, 所以如果中學唔可以跟政府派位(即申請官中或津中)
優才: 就算根據佢地自己家長所言, 都 ...

回覆 1# pocoyo123 的文章

簽名被屏蔽

我小朋友專注比較差, 言語有6個月DELAY, 但喜歡發問問題, 追求答案, 有發言的主動, 但佢的思維邏輯唔太好, 思想比較直, 所以我諗讀IB課程, 會否可以訓練佢多思考, 我覺得思考係可以訓練出來, 如比佢讀主流填鴨式, 會否令佢只會抄寫, 只會死背書, 反而不去思考, 我担心一旦入讀IB, 就轉不出來主流學校, 反而不担心功課深, 因功課係可以補習, IB課程一定無主流咁深功課
原帖由 ioi624 於 11-4-25 02:23 發表
如果真係智能上面既發展遲緩就唔建議選擇真道,因佢地課程都幾緊迫!!好講思考性!!!你小朋友邊方面較弱???
‹ 上一主題|下一主題