用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇A 仔 會考私校小一 (12年入學)
go

有冇A 仔 會考私校小一 (12年入學) [複製鏈接]

有冇Mommy 會幫小朋友考Private school, 又有冇好介紹?
   1    0    0    0

我女幼稚園同學個哥哥有自閉症, 而家係聖類斯讀三年級, 全班考第二, passed咗ket, 佢媽咪話哥哥讀書冇咩問題, 英文standard better than average kids, 不過冇咩朋友.......... 細仔係我女同學, 之前評估係有亞"示"保加, 不過小一都科科9x分.... 佢媽咪話d老師都ok, d仔都鍾意番學

(deleted)

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 ioi624 於 11-4-10 01:39 發表
我會建議你將小朋友既情況話俾學校知,如果佢地聽完真係因為咁而唔收佢,都唔需要可惜,因為佢地跟本接納唔到哩班小朋友,就算唔講到時返學老師都係不停投訴。倒不如搵間真係有心既學校!!另如果想多點支援可以選擇政府學校,你 ...

都真係一個好例外但又值得鼓舞嘅case!

吾好意思呀,我有小小吾係好明呀!

既然第一次吾收,即係吾接納啦。點解仲要去信搵校長呢? 好多時家長的難處就在此。吾知應吾應該繼續爭取,還是認為學校是不會接納自己的小朋友而放棄呢。

請指教!

原帖由 ioi624 於 11-4-10 01:39 發表
我會建議你將小朋友既情況話俾學校知,如果佢地聽完真係因為咁而唔收佢,都唔需要可惜,因為佢地跟本接納唔到哩班小朋友,就算唔講到時返學老師都係不停投訴。倒不如搵間真係有心既學校!!另如果想多點支援可以選擇政府學校,你 ...

醒目開學勳章 王國長老

第一次唔收, 唔等於唔接納, 始終學校有好多申請人, 學校一定係想揀最醒果班, 人之常情丫, 直資按學生人數收資助, 間學校辦得好至會多人讀
亦同樣道理(因為收最叻果批, 佢地好多時又有好多OFFER), 學校等一次發OFFER出去, 唔等於所有家長都會去註冊, 所以一定有位可以再OFFER, 睇下俾邊個姐, 家長再去叩門亦好正常
漢華, 我自己去左2年簡介會, 感覺唔錯的, 有認真唸過申請, 我有問過校長學校有咩SUPPORT, 當時校長答我"我地個個星期都有社工", 呢樣的確令我有D卻步(我知我大女讀緊果間係日日有社工), 而綜合各方面我大女讀果間亦係我首選, 所以最後都無報漢華

原帖由 Capricorn2521 於 11-4-14 11:39 AM 發表
吾好意思呀,我有小小吾係好明呀!

既然第一次吾收,即係吾接納啦。點解仲要去信搵校長呢? 好多時家長的難處就在此。吾知應吾應該繼續爭取,還是認為學校是不會接納自己的小朋友而放棄呢。

請指教!

...

明白了,謝謝回覆。

原帖由 Charlotte_mom 於 11-4-14 15:07 發表
第一次唔收, 唔等於唔接納, 始終學校有好多申請人, 學校一定係想揀最醒果班, 人之常情丫, 直資按學生人數收資助, 間學校辦得好至會多人讀
亦同樣道理(因為收最叻果批, 佢地好多時又有好多OFFER), 學校等一次發OFFER ...

回覆 8# Charlotte_mom 的文章

簽名被屏蔽

Hi  Charlotte_mom:

可否講一下個個星期有社工同日日有社工各自的優劣嗎?

原帖由 Charlotte_mom 於 11-4-14 15:07 發表
亦同樣道理(因為收最叻果批, 佢地好多時又有好多OFFER), 學校等一次發OFFER ...

回覆 3# ioi624 的文章

Hi ioi624!你好呀!小兒有自閉症,現讀譜通幼稚園K2,學校沒有投訴.家住沙田.可否介紹下咩小學岩.我真係毫無頭緒!!

Dear Charlotte-mom,

Could you PM me which school your daughter are studying.  Thank you so much.:)

醒目開學勳章 王國長老

一星期社工黎一次:
(無經歷過, 斷估咋)
社工少機會接觸個小朋友, 亦無機會長時間觀察, 小朋友又唔識表達自己, 即係所有情況都係單方面由學校提供, 而所有case都係由學校refer

社工日日o係度:
(我唔知係咪間間學校都係咁, 我仔學校係咁安排)
社工係老師一份子, 有堂要上(如社區服務), 每一班都會接觸到, 特別係一年班, 會及早識別同安排小組俾有需要既小朋友(even親子), 除左自己觀察, 亦會同老師溝通, 由於佢本身都係老師, 有需要時隨時可以聯絡家長(唔需要由學校轉介case)

我聽過最弊既case:
學校所謂有註冊社工, 但社工原來就係訓導主任順便做埋, 結果.......可以想像有幾多support

原帖由 jjcow 於 11-4-15 08:15 AM 發表
Hi  Charlotte_mom:

可否講一下個個星期有社工同日日有社工各自的優劣嗎?

唔該晒呀~~又知多D野喇

原帖由 Charlotte_mom 於 11-4-16 13:52 發表
一星期社工黎一次:
(無經歷過, 斷估咋)
社工少機會接觸個小朋友, 亦無機會長時間觀察, 小朋友又唔識表達自己, 即係所有情況都係單方面由學校提供, 而所有case都係由學校refer

社工日日o係度:
(我唔知係咪間間學校都 ...

回覆 4# ha! 的文章

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

真道係5年讀完小學6年既野, 聽講都深, 而且中學行IB, 要唸清楚想條路點行先(佢CLAIM係又考IB又考334)
而已真道係無小5呈分試, 所以如果中學唔可以跟政府派位(即申請官中或津中)
優才: 就算根據佢地自己家長所言, 都覺得無放資源補底, 如果真係"優才"就固然OK, 但如果有D跟唔上就...要自己攪掂LOR

原帖由 ioi624 於 11-4-17 01:21 AM 發表
ha,
  其實小朋友而家做緊咩訓練??有焦慮問題既小朋友好需要一間包容性強既學校,因為對佢地要有耐性!分分鐘一個問題要重重覆覆處理幾個月。亦唔係間間學校都可以做到,我見一般津貼學校好難做到,老師跟本無時間處理!!如 ...
‹ 上一主題|下一主題