用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 直資小學 【國內交流團學生】 攪到屋企家人一肚氣 ...
go

直資小學 【國內交流團學生】 攪到屋企家人一肚氣

最近有無將軍澳家長, 接待【國內交流團小學學生】????

唉 ~~~~ 真係一肚氣, 受盡屈氣, 有無家長遇到同樣情況 ????

原本打算普通話交流, 對小朋友得益, 才做接待家庭, 點知佢地咁誇張 !!!!  佢地班小皇帝, 真係嚇我一跳。

想知, 可講多些細節嗎?

全程到訪一個星期, 頭兩日就幾 OK, 第三日開始就原型畢露, 皇帝仔咁, 無大無細, 從不講 : 謝謝 / 多謝, 全程拿口拿面, 又狂打長途回家煲弱, 唉 ~~~  唔係唔比打, 但係煲弱, 仲要係好多時, 好多次。

用完部電腦又唔關機, 仲要安裝很多 programme 落部電腦, 唉 ~~~ 到唔知洗唔洗收費 !!!!!

講到普通話交流, 全程拿口拿面, 無笑容不在話下, 說話都唔講多句, 好似皇帝咁, 你問佢答 (是/不是) 要/ 不要, 鐘意 / 唔鐘意 。

我都唔期望會到他家交流, 今次當係買個經歷。

bk有無媽咪, 有無人有類似經歷 ????  

原帖由 Lily2003 於 11-3-28 11:55 發表
最近有無將軍澳家長, 接待【國內交流團小學學生】????

唉 ~~~~ 真係一肚氣, 受盡屈氣, 有無家長遇到同樣情況 ????

原本打算普通話交流, 對小朋友得益, 才做接待家庭, 點知佢地咁誇張 !!!!  佢地班小皇帝, 真係嚇我 ...

下次接代西人學英文。

回覆 1# Lily2003 的文章

直資小學 【國內交流團學生】 是否在將軍澳 ?  

是否與今天這則新聞同一所學校?
[住真道書院宿舍 回程日失蹤]

淨係見他們的父母任由他們在Disneyland隨地大便小便就知接待他們同擺個計時炸彈在家裡每分別.

我講個間係將軍澳直資小學之一, 但不是真道小學。

咁啱大家都係今日 last day 回程。

原帖由 EYUNG 於 11-3-28 15:49 發表
直資小學 【國內交流團學生】 是否在將軍澳 ?  

是否與今天這則新聞同一所學校?
[住真道書院宿舍 回程日失蹤]

我唸西方人會有禮貌一些。

前兩天同佢去食 buffet, 個皇帝仔竟然Q埋雙手唔出去攞嘢食, 佢只是話 :我鐘意食 ......, 佢打算人地全程 serve 佢 ! 唔該都無聲,   真係一肚氣。

皇帝仔屋企只比幾佰元車費來到香港, 學校就包佢地 Disneyland Ocean Park 科學館 太空館, 有接待家庭優厚對待, 佢地就當正自己係皇帝, 唸住佢屋企比咗幾佰元就大晒, 洗到人盡, 當人地個小朋友係阿四。

今天送走皇帝, 學校仲 farewell 佢地, 係 metrocity 飲埋中午茶先走, 下次我要做被接待學生。

原帖由 lauerica 於 11-3-28 15:48 發表
下次接代西人學英文。

係咪LHT? 我甥女easter會返大陸交流喎, 依家惡補香港歷史.

你甥女個 case 唔同呢個, 我們香港小學生有禮貌謙虛, 會懂講多謝唔該, 相信國內接待家庭不會遇到上述問題。

起碼, 我們香港兒童不會問國內接待家庭攞錢玩扭蛋呱。

easter 去完, 可否分享一下。

原帖由 dleelm 於 11-3-28 17:48 發表
係咪LHT? 我甥女easter會返大陸交流喎, 依家惡補香港歷史.

回覆 8# Lily2003 的文章

唔計,國內既父母可能係咁教仔女,身教麻,有樣學樣。

回覆 3# Lily2003 的文章

你對香港小朋友真係有信心!
被寵壞既小朋友,邊度都一樣!
但點解你要萬事相就佢﹖點解唔對佢say no﹖

中國一孩政策下的小朋友,真的好......

對著這樣的小朋友, 又怎可能忍到 ????

次次都有同佢講, 但係佢地毫不在乎, 仲要眼勵勵, 好以話得佢唔啱咁, 佢地覺得佢家長比晒錢, 當然要有呢種享受。  左耳告介完佢, 右耳就噴晒出來。

佢地皇帝食嘢好咀due, 比如當餐無 AAA, 佢就偏要話食 AAA, 到你明天煮 AAA, 佢竟然話唔鐘意食 AAA, 真係比佢激到彈彈彈, 攪到好似欠咗佢咁。

接待家庭唔想多事, 唔想同校方反影, 又不想太多口經常【鵝】小朋友, 唯有好辛苦地忍了一個星期, 好啦, 今天走晒啦。 佢地走後, 港生還在週記中寫到皇帝有咁好得咁好, 總是不想多事攪事。

由始到終, 校方無迫過任何人做接待家庭, 屬自願性質的, 所以相信無人企出來多多投訴。

話晒個小學生仲要係學校讀多幾年。

有無其他 bk 有相同經歷, 還是此唔好彩 ?????  唯一一個都遇到 !

原帖由 aryee 於 11-3-28 18:54 發表
你對香港小朋友真係有信心!
被寵壞既小朋友,邊度都一樣!
但點解你要萬事相就佢﹖點解唔對佢say no﹖

好想問一下, 豪華遊是否由學校埋單?
對校內學生有何裨益?
揍自己個件受氣就話無法子,
點解會收件國產金菠蘿返黎整蠱自己?

若果是我, 我會向學校反映, 不是投訴, 我相信不會對你小朋友有任何影響.
這類國內小朋友須要再教育.

原帖由 Lily2003 於 11-3-28 19:44 發表
對著這樣的小朋友, 又怎可能忍到 ????

次次都有同佢講, 但係佢地毫不在乎, 仲要眼勵勵, 好以話得佢唔啱咁, 佢地覺得佢家長比晒錢, 當然要有呢種享受。  左耳告介完佢, 右耳就噴晒出來。

佢地皇帝食嘢好咀due, 比如 ...

接待家庭負責皇帝仔放學後的起居飲食, 包括星期六日的吃喝玩樂, 純粹自願性質, 在上學時間就由香港小學負責, 包括食, 玩等, 但因為兩地的小朋友學習進度形式不同, 故此, 學校安排他們去海洋公園等, 當中的消費, 全由小學負責。

校內學生有小小時間同皇帝仔交流下,  就是學生的裨益。

醒起上星期中, 同皇帝仔打邊爐, 他全程無放食物, 又無自己攞食物, 要人放到他的碗才食, 唔理他又不恰當, 服侍完佢家長條氣又唔順, 好似做咗人地的工人。

原帖由 vespa 於 11-3-28 22:08 發表
好想問一下, 豪華遊是否由學校埋單?
對校內學生有何裨益?
揍自己個件受氣就話無法子,
點解會收件國產金菠蘿返黎整蠱自己?

那個小朋友有幾大年紀?