用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解又有自行又要統一
go

點解又有自行又要統一 [複製鏈接]

自行收生提早知道結果,唔使再填統一咪好囉!
又咪知結果又要填統一。假設自行一早知道衰左咪唔使係統一再填佢果間,唔使嘥ma!

真係好唔明呀???
   0    0    0    1

我也讚成如自行收就好似直資更 . 早d通知 ,, 我們就不用再玩統一 . 擔心到 7 月 .
但如自行不收 . 統一便選回那間是因為統一機會大自行很多 .
自行是要看成績 / 面試表現 . ( 無分地區精英學生一窩蜂選同這校 . 機會很微 )
統一是只看成績 . 只要您是與校同 banding 成績 , 抽到個好 no. 就有機會 ( 本區及小量他區學生 , 機會較高 ) .

所以點解 d 出名學校多會轉直資 , 但是因為這原因 . 因他們可 100% 自行收生 . 能高者選 .

昨天去阿仔面試嗰個副校長講得好有道理. 如果面試後好快有結果, 如果已經收了你個仔/女, 咁佢嚟緊嗰3個月咪唔使讀書囉, 咁嗰間小學會好難教, 個小朋友唔交功課或所有其他D嘢都做到馬馬虎虎, 因為佢地覺得都已經有學校收了, 點都係讀嗰間中學, 呢段時間咪可以放鬆D囉!

回覆 2# Carmen2004121 的文章

請問甚麼是「抽到個好 no. 」?

最後一次呈分試, 個女緊張到日日肚痛, 成日要去厠所, 早上又一早起身溫書. 見佢眼紅紅,真係好鬼辛苦, 但又好有毅力, 如果辛苦有價值都話je, 萬一抽唔到想入的津中, 我會好內疚,  如果要左之前考到的直資, 相信大家都唔會咁辛苦...

我老公話我, 又係比唔起直資學費, 點解要搞到大人小朋友都咁辛苦, 搞足成年?  我都開始懷疑自己等抽津中的決定是否正確???

每個學生都有一個編號作大抽獎用。係隨電腦發的,大抽獎時,好似按banding 1/2/3及學生編號順序去派學校比小朋友。
這號碼就是家長覺得唔公平的地方啦,因為這是要靠運氣的一部份啦。

(有錯就更正)
****未經本人許可, 不得轉載****
‹ 上一主題|下一主題