用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 現今的升中制度-令我覺得自己超無能為力! ...
go

現今的升中制度-令我覺得自己超無能為力! [複製鏈接]

Top 直資考唔到, 睇怕都要去大抽獎. 去到大抽獎, 除了好彩外, 仲可以做D乜?.  選D冇咁受歡迎學校, 又驚後悔.  進取又驚cut 位派唔到.
唉......忽然間真係覺得自己好似乞兒.  乞到乜嘢, 個仔就要食乜嘢!
咁有錢派, 點解唔擺多D係教育? 淨係識叫我地睇長遠D.  我讀得書少都知教育有幾重要, 但係我又真係超低能 -- 一D都睇唔到佢地有乜長遠計劃係對我地D小朋友有益又有建設性......唉
   0    0    0    0

原帖由 MLMaMa 於 11-3-25 17:32 發表
Top 直資考唔到, 睇怕都要去大抽獎. 去到大抽獎, 除了好彩外, 仲可以做D乜?.  選D冇咁受歡迎學校, 又驚後悔.  進取又驚cut 位派唔到.
唉......忽然間真係覺得自己好似乞兒.  乞到乜嘢, 個仔就要食乜嘢!
咁有錢派,  ...

唔好太擔心,等大抽獎,作好準備,如果派唔到心水學校,再試扣門,先找老師比些提議你點選會安全些。
我都好明白,上年都好擔心,怕自己的決定是錯的,但我相信上天一定會有安排,千萬別給自己太大壓力。

原帖由 MLMaMa 於 11-3-25 17:32 發表
咁有錢派,  ...

覺得自己好似乞兒, 乞到乜嘢,個仔就要食乜嘢---呢句真係超有同感

不要太悲觀吧.  當外在環境不受自己控制之時, 唯有盡力做好自己果部份, 做到對得住自己, 無怨無悔就是了.

回覆 1# MLMaMa 的文章

係因為大部份人以為學校 比學生本身重要既迷思

其實我覺得最慘嗰批, 就係好似我個仔呢D Band 2頭咁, 去top既學校又未輪到我, 叫我去Band 2/3學校我又唔甘心.

不過, 幸好我5年前同老公嘈完一輪比拗我"嬴"左, 比個仔入直資而唔係地區名津小.

我當年個理念係, 入左直資有中學聯繫, 進可攻(top既學校), 退可守(自己中學). 而家雖然擔心, 不過起碼知道有自己中學"墊住", 起碼有間比上不足比下有餘既中學收佢.

叫我等到7月, 我諗我真係有牌瞓唔安食唔落.

我們的小朋友今年就最慘,要面對減班、減學位,這實在變數太多,聽說有些校網減學位過多,最後學位分配變成點都無人知,總之乞到乜嘢,個仔就要食乜嘢啦! 現在祇有等運到!!
希望大家都好運吧!

回覆 5# ADALAM. 的文章

但當自己唔係叻,就想有間好的學校幫幫啦

原帖由 kenfu 於 11-3-26 08:35 發表
Totally agree!!

我都係咁同阿仔講: 你係叻既, 去邊間都咁叻!! 最緊要係自己要努力.
選學校我都係平常心, 有時一個人的成功須要有個伯樂, 可能好多時都在學校(投放的時間多ma, 無分好或唔好的學校), 但可能在其他 ...

其實我一D都冇悲觀, 相反我還鼓勵囝囝繼續俾心機讀以備抽得唔好去叩門.  
我相信學校與學生係相付相乘的.  好的學校要有絕大數水平高的學生, 才可越做越好.  好的學生去到好的學校, 就會在大多數競爭的環境下不斷提升.  當然亦有例外, 但我仍相信比率係騙不到的.  苦追名校亦只為相信合格率; 奪優率......希望在能力許可下為自己的小朋友做多D.  始終性相近, 習相遠. (雖然做咗好多嘢, 但都冇乜成績, 坦白講又真的難掩失望.)
至於這些苦心小朋友明唔明, 就要睇佢自己的做化了.

回覆 10# MLMaMa 的文章

‹ 上一主題|下一主題