用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Paul Sec(跑馬地) 面試
go

St Paul Sec(跑馬地) 面試 [複製鏈接]

星期日開始面試, 大家收到interview 信未?  

1    0    0    0

星期日去面試

我囡囡收到信,星期曰上午去面試

請問有沒有家長的女女在St Paul Sec讀書, 有無面試的經驗可以分享?

我囡讀S1

由於是小學部升中學部,我見家長都是在此時升中緊張,我略知一.二. 最重要斯文淡定,有禮貌,成績要在中上,讀一篇英文,用英文說話, 用中文討論話題
floriann

回覆 4# IvyMun 的文章

hello! 尋日in 左了, 我地d家長仲有同校長"傾"計, 覺得佢好nice, 好有heart, 但傳聞佢有d惡, 請問是真的嗎?

回覆 1# Rosan 的文章

校長给我第一印象都和你差不多, 惡人還有呢!
floriann

亞女係呢間中學直屬小學六年級既學生, 都會預計升番呢間中學, 我八掛想知道一下, 第一輪自行54個位係咪無我地小學份 ? 同埋你地一共有幾多人去爭呢54個位 ? pls share, tks a lot !

原帖由 chatroom台長 於 11-3-31 14:56 發表
亞女係呢間中學直屬小學六年級既學生, 都會預計升番呢間中學, 我八掛想知道一下, 第一輪自行54個位係咪無我地小學份 ? 同埋你地一共有幾多人去爭呢54個位 ? pls share, tks a lot ! ...

在簡介會上,曾有家長提出此問題,校長的回答是"自行階段不收自己直屬的學生"

哦...其實我都聽好多人講第一輪我地無份, 我想知有無d勁人比中學校長叫佢去 interview. hehe......

原帖由 B.B.Mother 於 11-3-31 16:30 發表

在簡介會上,曾有家長提出此問題,校長的回答是"自行階段不收自己直屬的學生"

interview 當日校長提過見100零人, 同埋都有幾多人穿校服 in, 不過見唔到有st paul 的學生

原帖由 chatroom台長 於 11-3-31 14:56 發表
亞女係呢間中學直屬小學六年級既學生, 都會預計升番呢間中學, 我八掛想知道一下, 第一輪自行54個位係咪無我地小學份 ? 同埋你地一共有幾多人去爭呢54個位 ? pls share, tks a lot ! ...

回覆 4# chatroom台長 的文章

你既然是小學部,你亦打聽好多消息,你在自行有沒有揀自己中學是好重要,你的小朋友成绩都非常重要, 任何中學都揀排名成绩, 如果係小學部,你明啦!!
floriann

回覆 2# Rosan 的文章

我哋直屬,不用面試, 論成绩過中學,外面好多中學, 雖然掛住個直屬牌, 都要面試,例如  :有中學在中西区及薄扶林女子中學等, 要小學部學生面試.論排名(教署)成績收生. 所以, 各自修行.
floriann

在簡介會上,佢俾我的感覺,係一個很有主見,和自己風格的校長,並且以自己的學生為榮.

我自行都係交左自己間中學做第一選擇, 第二選擇都無交呀, 唸住第 2 round大抽獎第一志願都係填番佢, 只識#131 呢個 number 無其他選擇 hehe...... 祝預你地都考到 SPSS,  9月大家再交流心得.:

原帖由 IvyMun 於 11-4-1 07:41 發表
你既然是小學部,你亦打聽好多消息,你在自行有沒有揀自己中學是好重要,你的小朋友成绩都非常重要, 任何中學都揀排名成绩, 如果係小學部,你明啦!!

台長,Ivy 個囡讀ing S1,係師姐嚟 ga。

原帖由 chatroom台長 於 11-4-1 11:17 發表
我自行都係交左自己間中學做第一選擇, 第二選擇都無交呀, 唸住第 2 round大抽獎第一志願都係填番佢, 只識#131 呢個 number 無其他選擇 hehe...... 祝預你地都考到 SPSS,  9月大家再交流心得.::" />

...

Hi Rattie,

Oic.... 我其實都祝其他第一round 自行派位既小朋友考到我地中學:

Ivy, 聽人講中一都開始好辛苦, 其實我呢個暑假要同亞女預備d咩先可以適應到 ? e.g. 駛唔駛係出面補定d英maths. Tks a lot !

原帖由 Rattie 於 11-4-1 11:44 發表
台長,Ivy 個囡讀ing S1,係師姐嚟 ga。

回覆 1# chatroom台長 的文章

小學P.6呈完分之後,就會在五月,六月開始教英文数,你知道嗎? 重有測英数.方便大部分學生轉中學部.其它英文中學.
暑假讀預備班,不錯選擇,令到小朋友快些上軌道, 不用一時之手足無措, 對住18科, O 哂嘴, 嚇暈阻.
floriann

回覆 3# Rattie 的文章

我想知你小朋友是不是S1學生?
floriann

回覆 13# chatroom台長 的文章

我補充, 我囡沒有讀暑期預備班,亦O.K.自己決定.
floriann
‹ 上一主題|下一主題