用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉小朋友長大後會點?
樓主: bebebettyw
go

自閉小朋友長大後會點? [複製鏈接]

除咗會俾老師投訴外,還要面對咩問題,所以要練面皮厚d?

我仔未讀書,所以想有個心理準備。謝。

原帖由 kelvin_hmlau 於 11-3-24 12:41 發表
我相信大部分自閉兒都會留在主流社會奮鬥, 小部分會留在院舍渡過.

我的責任都係幫助個仔係主流奮鬥. 所以我的面皮已經練到幾寸厚了.

昨天個仔主動攞起掃把叫我同佢一齊掃地, 已經足夠令我好開心了. ...

將來話唔埋的, 只要個仔開開心心, 身體健康, 每日都有進步我已滿足 x2

聽左一個講座, 其中提到一些對自閉証成年后的調查, 睇完個心都有一沉, ...
訪問人數 450人, 有工作做約7%, 同人家人住90%, 有朋友13%

總共有3個調查, 結果係差唔多, 不過呢D係外國

導師話香港都做過呢D調查, 結果係好D, 有工作的有30幾%, 但包括亞氐保加人士, 其中有一部份係同屋企打工?所以實際同外國唔差好遠

睇完個心真係一沉, 個腦不停同自己講, 亞仔將來點算,不過, 再諗下, 自閉都有輕重, 佢無講對象是哪一類, 同埋, 如現已是成年人, 即是佢地係一些80-90后小朋友, 相信當時的社會對自閉認識不深, 支援都小, 很多人沒有太多訓練..........(唯有咁諗, 否則人會顛)現在的小朋友已好好多, 希望係咁

其實自閉症小朋友長大後能否獨立生活同有家庭?(如果自閉症唔係太嚴重)

醒目開學勳章

如果只係言語發展 delay 少許, 社交唔夠主動, 呢2方面可以訓練返來的, 比多 d 機會小朋友去返下社交小組啦!! (我自己 plan 左, 比亞仔返小童軍 及 足球訓練班)

身為一名自閉兒既家長, 要先了解小朋友本身有什麼與人不同? 有什麼比人強? 將佢最強果方面, 去補佢弱果方面

如我仔記性好, 細時記埋晒 D 無謂野, 即係幾月幾日去酒樓飲茶坐幾多號檯, 同咩人去等等; 我而家主要解釋比佢聽, 記呢 D 野係無意思既事, 轉左叫佢去記下言語句子, 中文及英文句子用法 (花左3個星期, 明顯有好大進步, 因為我仔2月尾才定為自閉傾向, 言語發展 delay 及 社交弱)

** 自閉兒既特質, 係好記性, 固執.... 你利用呢2樣野, 去補佢既弱點, 應該會見效 **

原帖由 bebebettyw 於 11-3-25 13:08 發表
其實自閉症小朋友長大後能否獨立生活同有家庭?(如果自閉症唔係太嚴重)

我都係! 我又係3歲先開始講野, 而家大個左都正正常常. 我又係講野好直的~ 唔扮野, 忠於自己. 讀書又係幾好, 記性好過好多人
雖然我朋友唔多, 但係我覺得唔係個個人都要八面玲瓏先叫正常人的. 我唔鍾意SOCIAL, 唔鍾意同人扮FRIEND, O岩傾就做朋友唔O岩傾就BYEBYE. 而家有份正常職業, 生活無憂, 有幾個知心好友.
我個仔都幾似我, 雖然有D自閉傾向但係都醒醒目目, 所以我都唔太擔心, 佢大個照顧到自己, 開開心心就得~

原帖由 szeszes 於 11-3-23 13:00 發表
講真一句, 如果當年我媽帶我去做評估, 我應該都會被 心理專家 當係

因為我仲文靜及細膽過我仔, 仲要好固執, 又係好喜歡數字及英文, 我係理科生, 會考成績可以升中六

而家既我, 又好動, 把口仲唔收, 轉數快, 同埋真 ...

原帖由 pocoyo123 於 11-3-25 00:08 發表
聽左一個講座, 其中提到一些對自閉証成年后的調查, 睇完個心都有一沉, ...
訪問人數 450人, 有工作做約7%, 同人家人住90%, 有朋友13%

總共有3個調查, 結果係差唔多, 不過呢D係外國

導師話香港都做過呢D調查, 結果 ...

是啊,有時看完類似的報告,都好沉啊,担忧和绝望。不过,正如你所说——
如現已是成年人, 即是佢地係一些80-90后小朋友, 相信當時的社會對自閉認識不深, 支援都小, 很多人沒有太多訓練..........
所以我希望做一切我们所能做的,希望他能好一些。

原帖由 szeszes 於 11-3-25 13:26 發表
如果只係言語發展 delay 少許, 社交唔夠主動, 呢2方面可以訓練返來的, 比多 d 機會小朋友去返下社交小組啦!! (我自己 plan 左, 比亞仔返小童軍 及 足球訓練班)

你指的小童軍、足球訓練班哪里找?我有想過,不過他如果在一大班人中,就很難會認真聽老師課,甚至搗蛋,有時弄得別人都無法好好上課,所以我現在老是覺得他只有單對單效果才好些。哎,每樣我都要想是否要先單對單教。。。。有沒有能接納這樣的孩子或有經驗的訓練班呢?

很難   我個仔細過時    我都比佢學好多嘢  全都是班制  不是要他有什麼大成就  只是希望他多同人相處  但大多是失敗的  不是吡人不段投訴  就是他自己無心機上堂  試過比人叫我唔好再交學費  只有溜冰叫做最好學了六年  

至於"童軍"   小學時試過報名  不過我同個leader講我個仔係A仔  佢就同我講   佢地只係義工唔識同人湊仔   我當時真的無話可說    
兩三個星期前    我朋友叫我一起報名出面果D童軍    我想都好再試吓   我便send個 email 比個童軍leader   (我當然有講亞仔的情況)    同時我另外send個email幫亞女報小童軍    點知到現在亞仔果過都重未覆    亞女果過兩三日就覆咗   重叫我有時間帶亞女上去添

邊個話童軍就有愛心    (可能我唔好彩)

原帖由 elsa2004 於 11-4-2 17:44 發表
很難   我個仔細過時    我都比佢學好多嘢  全都是班制  不是要他有什麼大成就  只是希望他多同人相處  但大多是失敗的  不是吡人不段投訴  就是他自己無心機上堂  試過比人叫我唔好再交學費  只有溜冰叫做最好學了 ...

非常有同感。
你小朋友学溜冰学6年?是不是几个人一起上课的?现在多大了?

醒目開學勳章

其實, 我仔本身主要係言語發展延緩問題, 唔覺有其他特別問題, 而我仔仲係一直讀普通既幼稚園, 多數老師只係講 "言語發展延緩", 同埋比較文靜 及 唔夠主動 (我仔暫時無人投訴佢有專注力不足 或 過度活躍既問題), 係學術上無問題, 仲要我仔間學校係程度深 (讀小一既野)

我仔由3歲半開始, 就有課外活動, 有學跳舞 (似 dancer 跳果 d, 擺動下身體) - 一班二十人 及 畫畫, 我見佢係完全投入, 無人投訴, 跳舞仲可以上台表演, 完全無問題
** 講真, 兒童中心既評估話我仔有自閉傾向, 我同家人, 親友講, 佢地都話我仔完全唔似有, 多數佢地既 comment 係..... 我地兩公婆大過寵愛佢, 佢平時唔需要講出所需, 同埋唔洗佢思考去解難, 而引致亞仔有 "言語發展延緩" 及 "唔夠主動" **

足球班係未開始, 但我見 YMCA 有, 所以想同佢報; 而小童軍係要8歲要收 ... 草蜢仔 (係童軍既幼兒組) 可以由5歲開始, 但係無一個旅係近屋企, 同埋時間唔合 (夾唔到)

我見協康會 - 協康會賽馬會家長資源中心 (係筲箕灣)都有小童軍係專 for 5-7歲發展障礙兒童

原帖由 xixi1218 於 11-4-2 15:15 發表

你指的小童軍、足球訓練班哪里找?我有想過,不過他如果在一大班人中,就很難會認真聽老師課,甚至搗蛋,有時弄得別人都無法好好上課,所以我現在老是覺得他只有單對單效果才好些。哎,每樣我都要想是否要先單對單教。。。。有沒 ...

原帖由 szeszes 於 11-4-2 23:36 發表
其實, 我仔本身主要係言語發展延緩問題, 唔覺有其他特別問題, 而我仔仲係一直讀普通既幼稚園, 多數老師只係講 "言語發展延緩", 同埋比較文靜 及 唔夠主動 (我仔暫時無人投訴佢有專注力不足 或 過度活躍既問題), 係學 ...

多謝分享,看來每個人的情況都不同。我覺得你孩子的情況算好好,如果沒有專注力問題,真是好好多啊。

回覆 30# xixi1218 的文章

亞仔今年13歲    中二   以前比佢學溜冰    係因為佢個物理冶療師     話佢平行感好低     真係行平路都成日跌     學咗溜冰2-3月有明顯改善

是的他是上班制    一班6個人    個教練好好     根左六年無轉過    最後都係因為教練話佢巳學到差唔多先停   (以佢能力無得再上)   叫我唔好再浪費金錢    有時間帶佢來玩便可    以佢所學已經非常夠用   freestyle 2

在囝囝上小學之前    我便帶他到評估中心做小學前評估    當時個心理學家同我講    佢剛出來做野時   做過一個case同亞仔差唔多    那個小朋友現已長大成人    大學畢業    在則師樓做畫則     朋友唔多(三兩個)    每天都在低頭苦畫   

他的說話就像一道強心針    雖然亞仔做唔倒則師  (他有數學障礙)    但我相信天生我才必有用   他可能在其它範疇有他的成就

醒目開學勳章

醫生有冇講你仔仔屬於边隻自閉症傾向 自閉症/自閉傾向分高功能及低功能 不過我估你仔仔應該屬於高功能 所以你搵到仔仔边方面弱 再加強個方面訓練 一定會有好大進步 你仔仔情況好樂觀呀

其實自閉症/傾向都係一個名稱 我都慣咗lu 我仔應該屬於低功能組 認知方面有障礙 認知差(冇乜概念)所以影響咗言語(家陣得啲bb話) 當然言語差連帶會影響埋社交啦 反而其他就一直有進步 例如:大小肌就有歲半至二歲 自理能力都ok已經可以自己食飯飲水 會望人對人有反應  佢冇固執行為 情緒都ok 有脾氣但可以控制到 但一講認知方面就真係差到冇朋友 好頭痕 重有一樣無意義重複性行為 佢無聊個陣會好慢咁開合對手(扮開關lift門)

我家陣發現佢認知發展有問題  都搵緊方法幫佢 有氣餒的時侯 特別st同pst叫我有心理準備 佢三歲個陣可能得一歲認知 幼兒園都提議佢repeat n1 我都作咗入s位既準備 唯有樂觀啲諗早啲入s位可以早啲出啦 我都唔敢諗"自閉症小朋友長大後會點?" 呢個問題住 處理咗現在既問題先

好似上面媽媽所講 每個小朋友都有佢自己既問題 但一定有佢強既方面 所以無論怎樣我都會好愛我的仔仔 抖起精神和他一同努力 陪著他走每段路 大家一齊努力:)

原帖由 szeszes 於 11-4-2 23:36 發表
其實, 我仔本身主要係言語發展延緩問題, 唔覺有其他特別問題, 而我仔仲係一直讀普通既幼稚園, 多數老師只係講 "言語發展延緩", 同埋比較文靜 及 唔夠主動 (我仔暫時無人投訴佢有專注力不足 或 過度活躍既問題), 係學 ...

我觉得如果是阿斯伯格的长大后情况会很不错吧,应该问题不会太大吧。
所以有时会想如果是阿斯伯格,都好啊,哎。。。。
我希望我仔仔能有所长就好啦。尽力啦。不要说将来,我现在都已经不知道接下来会怎样。见步行步。

不要氣餒    凡事都有轉機  

我囝囝差不多四歲做評估話佢語言得兩歲多D   認知得三歲    佢個語言治療師都叫我有心理準備    我就係唔信命     佢係我個仔    我無可能放棄     到咗五歲半再做評估    佢已經追倒同齡    (由輕度自閉變成高能力自閉症)    當中真的有血有淚     以我經驗4-6歲係關鍵(由其5-6歲時  發展得很快)

只要不放棄  終會有回報

其實醫自閉最好的醫生是   媽媽

唔計鐘  24小時全天候

baby_cat  AGREE  發表於 12-3-27 20:51
BabyAndre  Agree x 2!   發表於 12-3-2 12:16

醒目開學勳章

好認同, 只要比小朋友知道, 父母好愛佢, 多些擁抱佢, 佢會好自然合作

我自己本身要返工, 仔仔係本地 ee 湊 (好彩亞仔一滿月就搵本地 ee, 唔係印印湊), 如果唔係真係追唔到, 呢個 ee 本身湊仔有經驗, 幫我 train up 左佢好多, 同埋佢好錫我仔, 所以我仔好識理人既感受 及 睇人眉頭眼額

無錯, 我仔3歲前, d 自閉傾向既特徵好明顯, 去到4歲就開始好似轉左出來咁, 追得好快; 講真, 以前真係教得好氣餒, 同埋佢成日注意晒佢數字上, 連打開故事書同佢講故事, 都會不停翻書本來睇數字, 跟本就唔比睇故事內容

相反係4歲半左右 (我仔係大仔, 3月出世), 亞仔升中班... 好彩遇到我中學同學係佢既班主任, 佢亦幫我比左好多機會亞仔去學溝通及社交; 亞仔開始知道要同人溝通才開心

原帖由 elsa2004 於 11-4-3 20:33 發表

原帖由 elsa2004 於 11-4-3 20:33 發表

elsa2004
请check PM
‹ 上一主題|下一主題