用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉小朋友長大後會點?
go

自閉小朋友長大後會點?

呢個問題我之前問過,但冇乜回覆。我想知道自閉証小朋友(偏輕微)長大後,有冇case(聽過或身在其中)係佢哋都算正正常常,例如讀正常學校,讀倒大學,結婚,生BB...?

有D自閉証(嚴重D)小朋友,到大個都要媽媽照顧而且對好多嘢都不感興趣包括異性。。

我知道冇人會知每個人嘅將來會係點,我只係想知有冇人聽過或知道成功case。。

萬分感激!
各位媽媽加油!包括我自已!

a君,女,讀正常學校,讀倒大學,未有男朋友

b君,男,讀正常學校,讀倒大學,有女朋友

回覆 2# bebebettyw 的文章

你小朋友係點樣知有輕度自閉? 感你小朋友幾大?

James MacDonald(Communicating Partners)翻譯: 提恩如
一個禮拜起碼有兩次,
我會聽到某個傷心害怕的父親或母親告訴我他的孩子受診為自閉症.
通常, 他們會這樣描述自己的心情, 驚惶的, 沮喪的, 困惑的
,
而且, 完全不知道要做些什麼
.
三十五年來, 我常常要面對並幫助這樣的父母
,
在這裡我想告訴這些爸爸媽媽以下幾件事
.
如果你知道任何身處這種情況的人, 也請跟他們分享我的意見.

首先, 自閉症並不是孩子發展上的死刑,
我認識許多曾經受診為自閉症的孩子或少年
,
之後都長成為具社會性, 有溝通能力, 而且也具有生產力的大人.

第二, 許多自閉症的診斷,
都是在觀察到某些孩子做的"異常行為",
在短時間, 資訊不夠充足的情況下決定的
,
小孩越小, 診斷的可靠性跟正確度就越不穩定.

, 受診為自閉症,
代表孩子普遍有下列三項缺失或不足:
在與人互動上有不足, 在有效使用語言跟別人建立社會關係上有缺失
,
有行為異常的情形---在生活上
,
孩子還不能仿傚他人做出具社會性普遍被接受的行為
.
因此, 任何治療都必須以下述三點為目標
,
1.
幫助孩子與他人互動, 並社會性的與他人來往及玩耍
,
2.
在社交上, 幫助孩子使用語言來交談
,
3.
幫助孩子在生活上調控自身內在及外在的過度敏感(或不敏感
),
並達到學著仿傚他人的目的.

第四, 父母必須了解,
目前(除了使用藥物), 大多數治療自閉症的方法
,
都把注意力放在教孩子做一個服從的學生這件事上
,
這樣做的問題是:

自閉症孩子必須面對的主要挑戰,
並不在認知, 學業, 或服從度的發展上
.
自閉症的問題在於:

孩子在融入社會及建立互屬關係發展上有困難.
因此, 你要非常小心的審視你現在為孩子計劃的療育課程
,
不要只把主力放在教他一些將來學校會用到的技能
,
然後認為這是孩子需要的
.
許多小孩在做學生, 學習學校技能
,
還有不給大多數人添麻煩上都做的不錯
,
但是如果跟訓練他做一個別人希望他做的好學生之前相比
,
這些孩子還是一樣自閉(社會孤立, 不適當, 不溝通, 不被接受
),
自閉症是社會性上的障礙(如果不考慮它根本生理原因的話
),
第一件也是最重要的療育方針是: 教導小孩跟小孩的家人
,
在任何你的孩子能做到的行為上, 跟他發展建立富社會性的關係.

第五, 在幫助受診為自閉症的孩子--
面對與人溝通及建立社會關係的挑戰上
,
家人是最有效的工具
.
一群跑來跑去的小孩或一些陌生人
,
是沒有辦法讓你的孩子漸次學會與人相屬與人溝通的
,
你的孩子一開始需要的, 是跟一些他在感情
,
情緒上有連繫的人一對一的建立關係
.
期待一個小孩在治療課裡學到與人溝通及建立社會關係
,
就像期待一個小孩靠每週一次的鋼琴課

卻每天在家不練習來學會鋼琴一樣的不實際,
同樣的, 期待孩子在一個處處要求他做一些他能力之外
,
總是要跟別人比賽的環境下學會與人相屬與人溝通
,
也是理想大於現實.

在幫助孩子如何一步一
,
穩穩慢慢的學會與人溝通及建立社會關係上
,
家人也在學習. 在這裡, 家庭就是答案
.
專業人員所能做到最有效的角色
,
就是以良師或教練的角色
,
幫助父母在每天跟孩子相處的時間裡
,
做孩子能力可以做到的
,
對孩子所作所為做出適當的反應
,
讓父母加入孩子的世界幫助孩子.

原帖由 mattmame 於 11-3-22 18:07 發表
你小朋友係點樣知有輕度自閉? 感你小朋友幾大?
我個仔二十八個月,啱啱上個禮拜評估為自閉症。醫生話佢算係輕微或少少,而我本人亦覺因我個仔雖有自閉症行為但唔係十足,例如佢都會望人,聽同明你講嘢(但唔肯講嘢),鐘意同其他小朋友玩,鐘意攬攬錫錫(主動)。。佢好快會開始ABA Training,希望會有進步!加油!加油!

只係唔肯講野就係自閉症 ? 係咪都有其他古怪行為呀 ? 同埋通常3歲或以上先會確疹係自閉症, 而3歲前通常會叫做自閉傾向喎 ?!

原帖由 bebebettyw 於 11-3-23 01:41 發表
我個仔二十八個月,啱啱上個禮拜評估為自閉症。醫生話佢算係輕微或少少,而我本人亦覺因我個仔雖有自閉症行為但唔係十足,例如佢都會望人,聽同明你講嘢(但唔肯講嘢),鐘意同其他小朋友玩,鐘意攬攬錫錫(主動)。。佢好快會開始AB ...

Thanks for sharing !

原帖由 sam/josh 於 11-3-22 18:23 發表
James MacDonald(Communicating Partners)翻譯: 提恩如
一個禮拜起碼有兩次,
我會聽到某個傷心害怕的父親或母親告訴我他的孩子受診為自閉症.
通常, 他們會這樣描述自己的心情, 驚惶的, 沮喪的, 困惑的,
而且, 完全不 ...

醒目開學勳章

其實自閉症係一個譜系, 由正常去到嚴重自閉症

由於3歲前未能做到一些智力測驗, 所以, 心理專家會先寫係 "自閉傾向"

到左3歲後, 就可以進行韋氏智力量表去評估小朋友既智力, 我仔仔當時佢寫係 "features of autism disorder, 大部份譯為自閉傾向", 而仔仔果份交 教育處果份報告係寫:
語言發展延緩, 社交發展弱, 自閉特徵 (狡窄興趣)
- 心理專家, 覺得3歲時可以背晒成個小西灣區燈柱上既
   5位數字編號 及 5歲小朋友好喜歡研究巴士車身編號
   與巴士型號既關係 (但係亞仔又不是數學資優)

去到3歲以上既小朋友, 心理專家係按智力測驗去評估為自閉, 多數係按小朋友語言理解, 語言表達 及 推理方面較弱, 同而係家長問題入面會得出小朋友係唔係有自閉特徵

其實, 自閉症, 自閉傾向, 亞氏保加症都係屬 自閉譜系
(而心理專家講: 自閉譜系係好似一把傘咁, 好多支骨, 而每個自閉既小朋友都會有一些特徵 及 特質, 我地只要找到小朋友既特質, 去幫助或改善佢地語言弱果方面)

而心理專家話我仔仔記性方面好好, 所以, 可以利用佢好記性去幫助訓練語言問題

原帖由 manman2228 於 11-3-23 10:33 發表
只係唔肯講野就係自閉症 ? 係咪都有其他古怪行為呀 ? 同埋通常3歲或以上先會確疹係自閉症, 而3歲前通常會叫做自閉傾向喎 ?!

醒目開學勳章

講真一句, 如果當年我媽帶我去做評估, 我應該都會被 心理專家 當係

因為我仲文靜及細膽過我仔, 仲要好固執, 又係好喜歡數字及英文, 我係理科生, 會考成績可以升中六

而家既我, 又好動, 把口仲唔收, 轉數快, 同埋真係一言九鼎果只 ... 同埋係炮仗頸

原帖由 manman2228 於 11-3-23 10:33 發表

第二, 許多自閉症的診斷,
都是在觀察到某些孩子做的"異常行為"
,
在短時間, 資訊不夠充足的情況下決定的
,
小孩越小, 診斷的可靠性跟正確度就越不穩定.

多謝各位寶貴意見。都係想問番我之前個疑問:有冇聽過或身在其中有自閉症小朋友長大後能夠像其他人讀正常學校,讀倒大學,結婚,生BB.....?

唔該哂!
加油各位偉大的媽媽!

我身邊朋友/同事有自傾特徵, 好正常讀完大學, 出黎工作, 同我地交友, 食飯..完全冇問題, 可以同佢講笑話, 只係唔太主動講野,

醒目開學勳章

其實, 真係要視乎佢既自閉病徵有幾重 (重者既, 智力都有問題, 完全唔識講野), 如果佢只屬於輕微 (語言發展不太差異), 同埋家長有心機去教 及 栽培, 佢地去到10歲左右, 就唔會太有分別

我知道亞仔有自閉傾向頭果2個星期, 自己真係好傷心, 半夜醒左會狂喊; 之後, 見到呢段野, 就自我安慰一下 (可能亞仔擁有天才既特徵, 或者佢係天生左撇子, 所以, 左腦 - 言語及推理比較差)

以下係有自閉既偉人 及 名人:
如: 科學家愛因斯坦、科學家牛頓、音樂家貝多芬、全球首富蓋茨、作家奧威爾

原帖由 bebebettyw 於 11-3-23 13:43 發表
多謝各位寶貴意見。都係想問番我之前個疑問:有冇聽過或身在其中有自閉症小朋友長大後能夠像其他人讀正常學校,讀倒大學,結婚,生BB.....?

唔該哂!
加油各位偉大的媽媽! ...

deleted

原帖由 blutack 於 11-3-23 18:17 發表
儘有, 前排明報有新聞話做個調查, 原來好多醫科生係ASPERGER..我老公睇左即刻無咁"謝", 儘覺得人生滿希望嗰隻添.

兒童發展障礙增
自閉升4
雖然衞生署指10年期間兒童發展障礙的定義及分類有轉變,數據不宜作跨年比較,但港大兒童及青少年科學系教授黃珍妮接受本報專訪時指出,自閉症在全球均見上升,她的臨床經驗也發現本港患兒增加。
「兩年多前,一對醫生夫婦帶了9個月大的囝囝到我處,稱擔心兒子自閉,那孩子評估期間不斷揭書,
由頭到尾與護士都沒有眼神接觸,那位爸爸與我交談時,亦由頭到尾沒有望過我,聲調單一平板。」黃珍妮憶述。她後來告訴這位憂心的爸爸,孩子有自閉的風險,但9個月確診仍太小,而爸爸則懷疑有阿氏保加症,即自閉症的一種。
她稱,見過不少家長無法接受孩子有發展障礙,以為天塌下來,更曾有人要求她殺了患病的孩子!
其實不少尖子都有發展障礙,黃珍妮正對醫科學生進行阿氏保加症的問卷調查,初步結果顯示,部分醫科生是患者,稍後會發表有關數據。
父母宜調節期望
及早治療
「有些學生有ADHD(過度活躍症),不斷說話,上堂第一個搶著說,永遠不會舉手,又周身郁,我問他小時候是否如此,又是否常遺失東西?我指他是ADHD,他頓了5分鐘,眼光光望著我,有數個醫科生都是如此,他們以往只知自己怪,自己頑皮。」黃珍妮說。她解釋,輕微的發展障礙可靠孩子自己的智慧(intelligence)去克服。「我問一個疑患阿氏保加症的醫科生,他說小時候老師鬧佢,罵他為何不答問題,答問題又不望著老師,自從老師罵後,那孩子永遠都望人,自己訓練自己。」
黃珍妮說,有發展障礙應去跨越(Bypass)那個障礙(disability)。「如世衞所言,最重要不要將disability變成handicapped(殘障)。」她忠告患兒父母,要接受孩子的障礙,最佳治療是為孩子安排早期介入訓練,父母並要調節期望,發展障礙可改善,但未必可以痊癒。「時間是最佳的治療,如何難過都要過,且要全家人一起過。」(系列一)

睇完個心情好開心, 雖然唔知真定假( 亞Q精神)
我亞仔都係天生左手, 佢記性超好, 以前記埋D無謂野, 自從佢言語改善后, 發現佢記字幾好, 好多字佢都記得, 我們都係因為佢記得快, 呢兩年先進步咁多

船到橋頭自然直.... 不用太擔心。我自己眼見老公3個外甥年幼時都係自閉傾向/發展遲緩,漸漸大了,須然不多說話,他們喜歡一起打機,又乖又聽話,讀書都ok架!  

依家有咁多訓練比我同仔仔,我相信仔仔一定吾會比佢地差嘅。

希望將來找一間not pushy & caring嘅小學,令佢能夠在一個正面的學習環境中長大。

我自己都要練定d面皮要厚d,為人謙虛d,因為知道一定有不少投訴。

可以做嘅做完...問心無愧便算了。人生苦短,快快樂樂便過了。

各位加油!!

原帖由 pocoyo123 於 11-3-23 22:13 發表
睇完個心情好開心, 雖然唔知真定假( 亞Q精神)
我亞仔都係天生左手, 佢記性超好, 以前記埋D無謂野, 自從佢言語改善后, 發現佢記字幾好, 好多字佢都記得, 我們都係因為佢記得快, 呢兩年先進步咁多 ...

回覆 1# Capricorn2521 的文章

我相信大部分自閉兒都會留在主流社會奮鬥, 小部分會留在院舍渡過.

我的責任都係幫助個仔係主流奮鬥. 所以我的面皮已經練到幾寸厚了.

昨天個仔主動攞起掃把叫我同佢一齊掃地, 已經足夠令我好開心了.

將來話唔埋的, 只要個仔開開心心, 身體健康, 每日都有進步我已滿足.