用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 你們的孩子3歲半時是這樣嗎?
go

[讀障] 你們的孩子3歲半時是這樣嗎? [複製鏈接]

我囡囡3歲半,現在讀K1.上了半年幼稚園,已教了A-N 大小階,及1-6.
上星期家長日,老師跟我說囡囡在認字上有困難.基本上大部份同學仔都可以認出,甚至是讀出A-N,及1-6.而我囡囡只認得O及6.其他完全唔識.又唔識數數量.
哥哥現在8歲,是自閉症和弱聽,我很擔心囡囡是讀寫障礙.過來人的媽咪們,你們的孩子3歲半時是這樣嗎?
   0    0    0    0

I think you should send your child to have a thorough check-up. Don't miss the golden opportunity of learning from 3-6 yrs. It's better to do more now than to regret it later on.
If being taught, a 3.5 year old should be able to recognise words as well as alphabets.

Add Oil and act quickly!

我認識有個媽咪的小朋友都係k1, 佢都話老師話佢小朋友認字麻麻. 因為好多同班小朋友巳能認哂A-Z大小楷.  佢都有d擔心. 我咪叫佢o係屋企多D同佢認字羅. 我小朋友K1時雖然認字(中英文)全無問題, 但到k2學期尾都未能清楚寫哂A-Z大小楷. 因為平時好少比佢地練寫字. 果年暑假咪日日要佢地寫大小楷再默書. 唔駛幾日, 巳經一個都唔會再寫錯. 所以我覺得平時練習十分重要. 不如樓主唔好擔心住, 試試日日同小朋友認字. 再唔得先搵幫手.
‹ 上一主題|下一主題