用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田迦南、啟思同坑口翠茵-- 請問大家會點揀? ...
go

藍田迦南、啟思同坑口翠茵-- 請問大家會點揀? [複製鏈接]

請俾d意見!謝謝!
   0    0    0    0

藍田啟思係一間好學校, 獨立校舍, 設備完善, 原來有二個露天playground, 1個室內 playground, 1 個室內大hall, 無論硬件同軟件都好完善, 市區難求, 教學有系統

我相信佢係一間happy school 真係幾鐘意佢, 可是魚與態掌, 你想你小朋友愉快學習定係..........

原帖由 kkbb88 於 11-3-15 13:26 發表
請俾d意見!謝謝!

之前我入去迦南問野, D 老師態度麻麻, 好似唔憂做咁架, SO 我對呢間印象麻麻, 同埋我覺得佢幾商業化, 我有個FD 個女讀緊N 班, 佢話D 行政混亂......SO 可能都會選擇啟思...

我會揀迦南, 比較起其他2間, 之前去迦南interview 印象好好, 老師好有愛心, 學校環境乾淨, interview 既過程好有系統

我大仔讀緊啟思, 好開心, 我地好鐘意

翠茵:校長、主任同老師都有愛心,課程設計好,學生英文very good同好活潑,不過無學券同校舍一般
(我姨姪仔讀左幾年至畢業考到誇區直資小學)

迦南升上k1後有學券,d人好似話好抵讀,因為課程ok,不是太淺..

啟思升上k1都有學券,不過好似學嘅野太淺,恐怕k3畢業後要d時間先適應到小1的功課同學習...不過如果只想要愉快學習的幼稚園生活,好多家長俾佢的口啤都唔錯....

我個女係迦南K3(由N班讀起),以有學卷來說,是超值之選...雖然有人話課程深(依家要寫句子,手冊,有英數...),但我個女都讀得好愉快. 我見過d名校嘅課程後,迦南其實不算深.

至於行政方面,咁多年我又唔覺混亂wo,都係收通告做嘢..校長,主任,老師和嬸嬸都好nice,我其實幾感謝她們,因呀女考到心儀的小學.

匯景啟思, 坑口翠茵, 太子明慧收了我個女N班(PM), 我而家仲頭痛緊, 唔知點揀好. 我住西貢(近彩虹) 如選擇坑口翠茵搭一程車可去到. 匯景啟思要轉多程地鐵, 太子明慧亦都係, 路程亦係最遠. 上網睇媽咪意見, 大家都認為:
啟思活動教學, 課程略淺, 但小朋友返得開心.  
翠茵英文略深, 但小朋友返得開心.
明慧學校新, 但用蒙特梭利教校, 好似幾好.
明慧要今星期交書薄費, 我要呢個星期做決定. 有無媽咪可否給一點保貴意見我.

原帖由 ting-ma 於 11-3-24 01:28 發表

my girl also 09 baby , we have offer from creative, greenfield, GV (hanghou) & GV (metro city). Finaly we decided GV (metro city) international class!

if i were u will choose GV.

Hi, my girl had an am offer of International stream from GV (metro city).  See u in Aug or Sept.

原帖由 ting-ma 於 11-3-24 10:08 發表

oh, my girl is dec small b, so she will only get in the class by Jan /Feb 2012, can u update me the news after yr girl start school life?

Of course if I have time.  Because I will go back to work after she entered into the kindergarten.

同意, 迦南真係好好!
我囡囡而家讀緊幼兒園(2歲班),
雖然9月會轉校, 但我仍然覺得迦南
係tko &觀塘區內一間非常好嘅kinder!
迦南幼兒園學費比樓主另外2間平$1000+,
但有net教英文同普通話,
而且課程幾好唔會太淺, 教材好豐富,
行政唔亂亦唔覺商業, 教職員好有愛心,
由pn到k3, 淨係pn上下午都有6班x30+個學生,
但校長同2個主任都記得我囡囡個名,
感覺好親切, 囡囡返得好開心!

原帖由 PigMaMe 於 11-3-23 14:02 發表
我個女係迦南K3(由N班讀起),以有學卷來說,是超值之選...雖然有人話課程深(依家要寫句子,手冊,有英數...),但我個女都讀得好愉快. 我見過d名校嘅課程後,迦南其實不算深.

至於行政方面,咁多年我又唔覺混亂wo,都係收通 ...

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

原帖由 eveningsit 於 11-3-24 09:47 發表

Hi, my girl had an am offer of International stream from GV (metro city).  See u in Aug or Sept.

my son also got an offer of international stream from GV (metro city). I can see u in Aug. or we can keep in tough with ting-ma, pls PM me.

我3間都有報,迦南waiting,其餘2間收左.
我對呢3間認識唔深,全憑interview既經驗. 我最鍾意迦南,校舍大同新,但waiting唔收都冇法.

我揀左啓思,因為我想小朋友中文基礎打得好D先學英文. 翠茵果間,我去interview果陣感覺好商業,個校舍冇戶外playground,加上in果陣對老師既印象麻麻(外藉有位老師D口音怪怪地,本地in果位應對又麻麻,唔係好答到我想知既野),所以最後揀左啓思.

‹ 上一主題|下一主題