用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 $4,700 registration fee
樓主: GAT
go

$4,700 registration fee [複製鏈接]

原帖由 fishballbaby 於 11-3-13 16:12 發表
有沒有白色外套賣呀?

無york個隻,因為york個隻有校章同有粉紅色邊/藍色邊.
普通白色外套就有,不過暫時未有s碼.
另外冬季校服一定要返學校買,因為配件太多.

我昨日都收到信啦,但只需要交$660留位費之喎,其他的費用還未需要交住,係咪遲d先會再寄信叫我交呢?又有無人知道冬天校服需要幾多錢套呢?

因為冬季校服太新,暫時未copy到,到我哋需要買時,應該會有架la。

原帖由 kiukiu1010 於 11-3-13 18:00 發表

無york個隻,因為york個隻有校章同有粉紅色邊/藍色邊.
普通白色外套就有,不過暫時未有s碼.
另外冬季校服一定要返學校買,因為配件太多.

其實仲有校車費未講,以我區為例,york 平 sc/kv $1xx-$2xx, 所以我會用總支出去計平定貴

以下是上年(2010年)的收費:

學費:$3600(本地班);$4200(國際班)(交11個月學費)
夏季校服: $210
夏季運動服: $190
冷氣外套: $145
書包及茶杯袋: $175
毛巾盒連杯碟: $72
雜費(全年)1842
上學期茶點費(半年)1920
書簿費 (全年):$1738.00
校巴:每月約$800-$1000(視乎地區)
$1842組成項目如下:
1/  hard plastic cover for student's handbooks & school report  $20 X3
2/ student i.d. card & parent-child i.d. card 1set $72
3/ badge holder with string 1set $25
4/ name chop $32
5/ file for keeping worksheet $15X2
6/ plastic envelope $20
7/ sketch book (25pages) $20X2
8/ wytebord marker(pilot) & eraser(staedtler) $32
9/ art & handicraft materials 1 set $240
10/ triplus learner's pencil (staedtler) $15 X3
11/ giant crayon(non-toxic) 8 colors  $35
12/ wooden triplus color pencil 12 colors $105
13/ apron for water play, painting, art & handicraft lessons  $37
14/ christmas holiday workbook  $25
15/ reading scheme  1 set $320
16/ birthday parties including drinks, cakes, party hats, birthday gifts,etc   1 set $457
17/ festivals & presents, christmas gifts, photos for christmas & holloween(5R) & christmas song book   1 set $267

Suggestions for Mrs Fung:

Perhaps they should include the toilet paper and hand soap also. Those are also consumed directly by the students!

At least they can charge $100 more for whole year!

Or $30.- for one piece of organic diaper if the baby need it at school.

Or one CD or DVD for $50 for the school song and dance video.

Or $200 for a school rain coat and a pair of rainy boots.

原帖由 fishballbaby 於 11-3-14 01:19 發表
因為冬季校服太新,暫時未copy到,到我哋需要買時,應該會有架la。

可能係,我聽朋友講新既冬季校服好靚架!!!

我囡囡會讀York 的姊妹校 St.Lorraine, 雜費同茶點分別是$1569 及$1800, 其餘一樣, 比你地York 平少少咋. 唔知我地校服是否又可在'維多利亞'買呢?

你可以睇吓元朗區邊樹有賣校服的舖頭,同區的好大機會有架!

原帖由 cwyoyo 於 11-3-25 16:57 發表
我囡囡會讀York 的姊妹校 St.Lorraine, 雜費同茶點分別是$1569 及$1800, 其餘一樣, 比你地York 平少少咋. 唔知我地校服是否又可在'維多利亞'買呢?

原帖由 考考2008 於 11-3-10 01:56 發表

真係好寶貴的意見!

咁都好合理,點解成日帶有色眼鏡睇呢?(除非真係樣樣都要強迫你參加者,你話係唔係??)

每個人的觀點與角度都不同者,其實得york offer我又從來都無覺得失禮喎!想wait sc都係個人喜好黎既,並與york係無 ...

咁事實上, 你有無得簡??

york可取的就只有英文, 因為佢基本上係營做個環境好似放個小朋友係外國咁, 咁當然oral english好好喇…

好多時無offer既去到york都會有, 只要肯俾$$就得, 咁佢收番黎既素質, 我會覺得好參差囉, 要知道, 同輩既影響係好大既…

同埋, 喇沙係大抽獎的, 唔關讀邊間kg事…

傻太,
York 有冇咁差呀?
你講到york好似賣剩蔗咁,
好似係人都收咁,
佢每年都有千幾人in,
唔通收晒千幾人咩,
仲有,
我本身有4個offfer架,
我選york係因為佢在某d表現好突出,
再加上老師又有愛心及校舍環境一流,
再者,邊間學校唔洗比$$$$?
佢好多收費都是自願性質架,
而且肯比$$$給兒女讀york的,
都一定是對小朋友有要求及有期望的家長,
亦都會配合學校用心培育子女,
所以選york的家長及學生一定有質素保證,
仲有,你所謂的質素只是指在interview時果幾分鐘的表現所定,interview表現唔好,唔代表個小朋友唔叻,
所以不可以話york的學生質素唔好架!

原帖由 傻太 於 11-3-26 10:05 發表

york可取的就只有英文, 因為佢基本上係營做個環境好似放個小朋友係外國咁, 咁當然oral english好好喇…

好多時無offer既去到york都會有, 只要肯俾$$就得, 咁佢收番黎既素質, 我會覺得好 ...
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

好多時無offer既去到york都會有, 只要肯俾$$就得
==>但是如果沒有$$,就一定唔得囉

原帖由 傻太 於 11-3-26 10:05 發表

好多時無offer既去到york都會有, 只要肯俾$$就得, 咁佢收番黎既素質, 我會覺得好 ...

其實真係好唔明白, 咁間學校可以provide咁好嘅環境比小朋友學英文就應該好好啊, 講到好似英文好就理所當然, 仲要講到有得簡就唔好讀咁, 會唔會係你唔了解間學校呢, 咁其實家長們又覺得學校有咩係唔好呢??
(如果衰到咁, 就算得e間收我都唔會比個小朋友讀羅)

至於錢方面, 其實都post左出黎好多次啦, 想知間學校收你幾多錢, 咁要睇total數先得嫁, 有d就學費包晒, 有d就分開收, 有d就級級唔同學費, 有mama都有講過有d唔出名嘅學校收好貴嘅雜費同書薄費, 仲要係冇講明有d咩野, 大家係唔係應該好好了解係唔係有好多書呢, 學校比d咩小朋友呢,學校比張list你選, 反而比人話"食水深", 都唔知為咩, 有得簡, 自己覺得唔低未可以出去買羅, 可以買有咁平得咁平, 咁比起其他學費全包, 又或者要比雜費都來得平平平啦!!!

其實最主要係睇下間學校係唔係適合小朋友, 環境係唔係安全, 每個人想要嘅都唔同, 公平d去評價一間學校, 其實好少有人講得出york有咩唔好, 講黎講去都係只講錢, 近期就講個麻煩校長, 如果對間學校有興趣的話, 都從好多途徑了解左學校嘅收費, 但係好多人就話in完收到張雜費單都唔想讀, 咁跟本間學校一早都唔係你杯茶啦!!!

如果間學校真係咁差, 家長比個小朋友讀一年咩都走晒啦, 好多係york 讀緊都話好開心, 又鐘意返學, 自動自覺做工課羅.

質數方面, 都唔會係個interview到全部反映到所收嘅學生, 我個仔一樣有名校waiting list, 但係我個仔係冇出過聲嫁, 連名都唔答人羅, 咁又反映左咩呢, 一樣有人話send求位信就有收嘅機會啦, 仲有間我個仔全英文答對晒, 咁冇收到, 咁唔通我個仔就有問題咩, 做完個
interview收唔收包含好多野嘅.

有d家長唔知點解, 一聽到有人話學校好呢, 就好大反應, 仲話係事實(個個冇得簡先會讀york), 我個仔同其他同學(有一齊上校車的)都有其他offer,都係簡york, 有個係其他kinder轉過黎, 咁人地一樣有書讀, 唔好自己唔鐘意間學校就講d咁難聽嘅說話啦, 你唔會聽到全世界嘅聲音同代表晒york家長嘅聲音, 公平d, 好唔好!!
(希望每個小朋友無論係邊度讀書都開開心心, 快樂成長啦^^)

其實york係唔係非牟利的? 唔係的話佢收幾多都冇問題, 願者上釣, 冇話狼唔狼.

如果佢係非牟利, 教育局有晒規定mark up幾多, 留位費幾多, 佢超過你可以complaint佢. 我個仔之前讀o個間"伯x利", 話就話非牟利, 收埋d雜費同york有得揮, 唔見左張通告都要收返你$0.5! 我個仔報左k1, 比晒留位費雜費, 政府兼收有位, 所以要轉校. 我同學校講轉校佢即刻話d雜費冇得退. 佢o個陣係一個lum sum比晒雜費同留位費, 我話你實有學生fill我個仔個位, d野俾佢咪得law, 我比你扣留位費ok. 佢又亞之亞左, 又話己經cup晒名人地唔會要(未用過喎!), 死都唔應丞我會退雜費. 我跟住問左教育局, 佢地話學校應該要退回未用的雜費, 及只可mark up 15%, 所以我出左個fax比學校 :
1) 我己經問過校育局某officer(quote埋姓乜),教育局規定留位費不可多過一個數(唔記得左), 所以我之前比的錢扣除留位費我要求退回
2) 我明白有d野你話寫左名搵唔到人要, 我會比, 但我會要求睇單 (免得佢話退得的就平一平, 唔比退得就貴一貴), 因為你唔可以mark up多過15%.

結果, 學校全數退回所有雜費, 上到去即比cash, 乜都唔同我計

無錯, 呢間係一間商業學校...  不過收得你咁貴, 絕對比到你地想要既野...

回覆 6# 傻太 的文章

傻太,

我係YORK既家長, 現小兒K2- 國際班
我想講既係我地唔係無其他choice,先入york
已我細為例, 0804仔, in左只有kv,培正同york,結果kv同york收左,培正waiting, 比左kv同york既留位, final決定都係choice york,當然有人話我傻啦, 不過我最清楚自己要d咩,我唔係只追求”名氣”,我choice york, 係因為哥哥既學術既表現合乎我既要求, 同埋我有兩個小朋友,所以我無太多既時間帶佢地去番"維他命"班, eng &pth交哂比york,留番weekend時間上d”泳水”,”畫畫”班...當然kv亦都係一間好好既學校, 不過言境上,我地配合唔到ja...
所以希望你唔好咁睇york既家長, 真係要有自己既意想...同分析
另外”商業味重”既問題,其實如果計真d,我個仔番york既int”l class的話, eng & pta我又覺得好ok wor, 咁呢度都慳左1,2千啦...最緊要係慳左時間去學其他野ma.我覺得我比$都比得值得呀...
我大仔呢年考小學,我希望佢會考到理想既學校, 去證明我地班york既家長係冇選錯....(事實勝於雄辯)

早兩曰擋到一個朋友,他有兩個小朋,大女已畢業york,考到理想的小學,當年考十間幼稚園,有6、7間收(包括kv、sc)但他話自已選了york,今年到細仔去考幼稚園,考12間,只有3間收,就係kv、sc和york,他本身其實都係選york,他說去考其他幼稚園只是想正明自已細仔的才能,原來係比家姐差,呵呵

所以邊個話無得簡先簡york,是實大有人在呢?
呢個世界咁大,會唔會係你自已眼角太妙少呢?

Anybody can help me?  I would like to know more about "local stream - bilingual class"??? Many parents said York's english and maths is good, can this statement applied to "local stream" student???? or only for "international stream"???  Thank you very much!!!!!

its seems that york is good choice wow...can anyone have their p1 allocation?it will make me more confidence
‹ 上一主題|下一主題