用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 $4,700 registration fee
go

$4,700 registration fee [複製鏈接]

York has notified registration on 19/3.

The total payment is HKD4,702.

Including followings:
. Summer uniform (1) $220
. Summer uniform (1) $195
. Sweater (1)               $148
. School and snack bag $180
. Cup & tower box        $77
Misc fee (art & craft)     $1,782 (whole year)
. Snack (1st semester) $ 2,100

Excluding school fee of $3,600 not payable on 19/3.

Personally I feel that is very expensive.

Is other KG charging this level of fee for registration?

They said this is for the school to make sure that people will really attend the school in 2011. However, they also mentioned in the letter some fee are refundable before 1.7.11. Then it is still not really sure how many are coming? Is it necessary to charge all of these in Mar?
   0    0    0    0

York的費用真多。杯子、碟子也要繳交費用$77,我覺得根本有太多無謂的費用。我放棄York了!

don't need to compare la...
york if famous for $$$$
原帖由 GAT 於 11-3-9 15:13 發表
York has notified registration on 19/3.

The total payment is HKD4,702.

. Sweater (1)               $148
. School and snack  ...

舊年我收到呢張通告~即放棄@@''

York自認為國際學校,但收費跟國際學校比較其實便宜了

嘩.茶點都 2100!!!!!!!!!!!  wow

出面樣樣都+價, 樣樣都貴過上年, york 唔會例外

嘩....!

小囡讀那間沒有收school and snack bag及cup and tower box及snack,summer校服每件少於$100元.
好奇想知,snack $2100 for 6 mths(?),食什麼好東西呢?

我都係。

原帖由 jswailam928 於 11-3-9 15:30 發表
舊年我收到呢張通告~即放棄@@''

原帖由 wootaitai 於 11-3-9 15:49 發表
講真作為消費者情願學校收貴少少學費。

見到D雜費真係幾反感

非常同意!!!

原帖由 Christi 於 11-3-9 16:25 發表
嘩....!

小囡讀那間沒有收school and snack bag及cup and tower box及snack,summer校服每件少於$100元.
好奇想知,snack $2100 for 6 mths(?),食什麼好東西呢?

其實,我見到很多幼稚園都是自己帶毛巾、杯子、小食(屋企小食多到吃不完),連校服都是自己出去購買,給我感覺不會從中吃差價。例如,St Cat一年的雜費連書簿費不用$1400。但是York連杯子、文具、小食樣樣和你計數,那York還不是商業味很濃嗎??
York程度很高,如果York能夠不那麼計較,我想很吸引家長。

2,100茶點一個semester?一年有2個定3個semester先?

唔通snack 都係食有機餅, 有機蛋糕, 有機果汁 etc...$2100一個semester...真係好離譜...

包括以下:
1.夏季校服 (1) $220 --
2.夏季板服 (1) $195
3.毛衣 (1) $148
4.學校和小吃袋 180 元
5.杯子和塔框 77 元
6雜項費用 (工藝品) 17.82 元 (全年)
.7小吃 (第一學期) 2100 元

頭1、2、3樣,其實間間學校都要買架啦,有邊間係會送比你者,我都好想知道其它的學校買幾多錢套呢?我諗其他國際學校的校服都唔會平得過去邊樹啦。

第4樣,又好似貴左d喎,(用環保袋得啦!但係媽咪自已見到又會唔會覺得心痛呢?拎住咁大個環保袋,咁細個小朋友可能要拖住個地黎行先得啦!哈哈~~..  )

第5樣,曾經聽過可以選擇唔買的。
出去買個hello kitty都唔得啦7拾幾蚊,你話係咪勒!哈哈~~
第6樣, 嘩! 都係17.82全年之麻,除12個月咁平均都係$1.485個月姐,好似連兩蚊都洗一個,(係月喎)(2蚊唔洗喎),咁都叫貴?? 一個月在除$1.485/20日上課天,等於$0.07425,連1毫子都唔洗一日,跌都跌在啦,又好似好合理者。

而第7樣,茶點費其實都正常合理$2,100/除6個月,都係$350,將$350/20日上學天,等於每天$17.5。
只不過其他學校加埋係學費裡面收者,又或者要自已帶小食回校姐,都要錢買材料正野食架!(又要時間、又要人工、重要腳骨力行去街市買野!),有邊間唔洗我都想知,除非返去讀有學卷架姐,唔係你都咪洗止依唔洗pay喎。

全是個人意見,講下笑,換和下氣氛o者,輕鬆下啦!香港人!

2 semester per year....

I decided to withdrawal after I saw this memo

第6樣係$1,782 唔係17.82噃

好難咁比較…報前就應該知道入場費…決定得去讀就更應已預左備用金…如york乜野都正正常常咁收錢,咁又點會比普通學校費用高呢?!更唔會成為最出名"商業味重"嘅學校…
用家學得教得好,咁咪值囉…
我自己諗都冇諗過會比個女讀york…
原帖由 busy_penny 於 11-3-9 16:41 發表

其實,我見到很多幼稚園都是自己帶毛巾、杯子、小食(屋企小食多到吃不完),連校服都是自己出去購買,給我感覺不會從中吃差價。例如,St Cat一年的雜費連書簿費不用$1400。但是York連杯子、文具、小食樣樣和你計數,那York還不 ...

原帖由 leeleelee1207 於 11-3-9 16:58 發表
第6樣係$1,782 唔係17.82噃

對唔住,係我睇錯!
只不過講下笑,輕鬆下姐!
你覺得咁貴的校服,襯個環保袋好睇嗎?哈哈

唔係點會收咁貴$180個袋呀!

我都係首當其沖之一(得一個offer係手),肉隋針板上,又有咩辦法呢?? :loveliness:
‹ 上一主題|下一主題