用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 $4,700 registration fee
樓主: GAT
go

$4,700 registration fee [複製鏈接]

点解收我仔果啲都咁貴架?

Ming Wai North Point:

First semester book fee $2,734
(咁全年咪五,六千? 大學都唔駛啦!!)

First semester snack fee $1,400
Boys uniform                  $180
Girls uniform                   $170
Sports uniform                $150
Blue Jacket                     $180
Uniform socks                 $20           

Total also $4,834   

Note: (but York did not include the book fee yet, and don't know if they have other items like picnic fee, birthday party fee, photo fee, XXXXX)

I would rather the school include all these into the monthly school fee.

I have two suggestions here:

1.果啲幼稚園精選成百幾呅一本, 應詳述每間幼稚園雜費數目及各明目, 唔好淨抄教育局個網!

2. 政府應規定學校唔准在這些買書本校服中食價!

York嘅雜費係可以自己選擇要d咩嫁, 佢到時會有張list比家長, 你可以樣樣都自己出去買嫁, 裏面包括左生日會費, 節日禮物, 節日CD, 相, 你全部都可以唔join, all selective, 旅行另外計, 你一樣可以唔參加, 而book fee係一次過比, 如所有書都係學校買有95折即$1738(一年用), snack fee係$320/m X 11期, 分兩次比, 仲有夏季同冬季校服, 冇其他野要比錢喇!!!

其實同其他kinder冇咩分別, 反而樣樣optional, 唔係全部計晒係每月學費羅, 咁好多野k2都未必一定要買過晒, 可以用返羅.

P.S. book都可以係出面自己買, 學校會比書單你的

如果你鍾意間幼稚園就會鍾意佢既全部,(好似去愛一個人咁,你唔可以只愛佢外表...)包括佢揀既書,校服,書包,你俾$亦會覺得好愉快。
你唔鍾意個間,貼$你都唔會去讀。
塘邊鶴(我話我自己咋)不得說三道四。

HK$1,782是全年的雜費,另外杯碟、書包都下學期不需再買,還有,所有學校去旅行都要收費的。

原帖由 GAT 於 11-3-11 15:41 發表
Now the expenses for York we are talking about is just for half year. And it does not include books fees yet. So full year all misc expenses must be over $10,000.

Ming Wai 個list入面未包括雜費喎,你最好問清楚,到時你交咗依個數,才知道還有其他費用未比。

点解收我仔果啲都咁貴架? ==> 因為你好似我咁,專揀d冇學卷的幼稚園囉。

原帖由 GAT 於 11-3-11 15:54 發表
点解收我仔果啲都咁貴架?

Ming Wai North Point:

First semester book fee $2,734
(咁全年咪五,六千? 大學都唔駛啦!!)

First semester snack fee $1,400
Boys uniform                  $180
Girls uniform      ...

原帖由 GAT 於 11-3-11 15:41 發表
Now the expenses for York we are talking about is just for half year. And it does not include books fees yet. So full year all misc expenses must be over $10,000.

咁讀多既咪非富則貴! 哈哈

原帖由 oooray 於 11-3-11 16:47 發表
如果你鍾意間幼稚園就會鍾意佢既全部,(好似去愛一個人咁,你唔可以只愛佢外表...)包括佢揀既書,校服,書包,你俾$亦會覺得好愉快。
你唔鍾意個間,貼$你都唔會去讀。
塘邊鶴(我話我自己咋)不得說三道四。 ...

AGREE!!
食得涵魚底得渴呀!
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

原帖由 1010sy 於 11-3-11 13:36 發表
上年有媽咪講
昌記(tel: 2382 2419)和维多利亞(tel: 2382 2407)
thank you so much!!!

我有4個OFFER, 一個waiting,
不過每間都有不足之處:
1.譚區陽少芳:
  太遠,要6:40上校車,   而且校裹有1/3是印巴籍人,
   不過好處是英文好,不過中文就差
2. 藍田朗思:
    近d,不過仇今年好多印巴藉教師,我識人在褭面話佢個仔
    好多講英文及中英,好似mug都唔識咁, 令我好無信心!
3. 樓下間有學卷學校----保良局機構,不過interview當日
    印 象唔好,學校的語境佈置又差,老師一般,又無外籍老師-    ---又令我好無信心!
4. York: 學術水平有口碑,interview當日印象好好,不過d  
    人好似勁踢! (我覺得對d有心又有料的老師好唔公平!)

每次係度有人講親YORK,一定有好多人出來踢!踢!踢!
我其實IN完之後對佢既校舍及老師留下美好的印象,
d老師真係好有愛心,(相對sc及kv,簡直是天壤之別!),
無奈d人成日踢york,令我不可以好肯定及好有信心咁選讀york,不過佢學費$3600都唔算貴啦,我阿女讀緊GREENVILLE都$3600啦,而且1/7之前仲可以refund番,加上d雜費可以optional的,咁都唔係好過份姐,
個校長衰就真係無可置疑,而學術水平高及老師好又真係鐵一般的事實,希望有心入讀的人可以做一個明智的抉擇吧,人人都想讀sc,kv及kM架啦,不過人地有佢地目標的客人,而YORK又有佢地既口味,只要教好學生就是一個好學校,不過,能把一般的學生都教得好才是最好的學校!

天下父母心,

祝願08年小朋友,
人人入到好學校,
讀得開心又得益!

知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

原帖由 hannah616 於 11-3-11 20:44 發表
不過每間都有不足之處:
1.譚區陽少芳:
2. 藍田朗思:
    近d,不過仇今年好多印巴藉教師,我識人在 ...

其實我對york既印象好好.事關interview當日我係學校跌親,佢地d職員仲好有心咁扶埋我一邊坐,又有個有救護牌既miss幫我洗傷口包扎傷口.個日好早去interview,我又未食早餐,跌親之後仲血糖急降,佢地問晒全學校d miss同姨姨搵粒糖俾我食.仲俾我小朋友提早interview,到我走又扶我出去幫我搵埋的士扶埋我上車.

獨立思考丫...我諗你心中有數,只係你心儀那間對外的形象不太好而已,但我諗你知道選邊間最適合你小朋友.

原帖由 hannah616 於 11-3-11 20:44 發表
不過每間都有不足之處:
1.譚區陽少芳:
2. 藍田朗思:
    近d,不過仇今年好多印巴藉教師,我識人在 ...

回覆 85# fishballbaby 的文章

雜費下學期仲有一次嫁, 都係自由選擇
total $705, 希望幫到各位家長, 其實我個仔未讀嘅時候, 我都係打電話去學校問, 佢地都會答得好detail

其實我諗間間私樓都咁上下價錢, 我女間學校無雜費, 書簿費, 小點費, 唔駛自己帶毛巾, 餐具等等等, 不過學費4千幾... 計來計去條數咪差唔多, 讀得無學卷的學校都預咗咁上下價錢!

YORK 負面新聞真係特別多, 不過我有朋友個仔讀, 佢又話讀得幾開心, 英文程度都幾好喎!

York 跟 Stafford 同一機構 , 校服 . 茶點. 書包 . 雜費一样 , 今早已去Stafford交錢 , 我唔join茶點 , 冇買白色外套 , 冇買杯碟毛巾盒 , 但佢地Staff都無所謂 , 仲好有礼貌解釋我嘅問題 , 茶點鍾意幾時join都得 , 可按比例收錢 , 唔join都ok , 學校可提供食水 , 另外 , 眼見小朋友著白襪或灰襪都得 , 有一个仲著粉藍色棉背心外套 , 老師話其實唔係咁strict , 有家長唔買冬天校褸 , 穿雜色去街褸或羽絨褸都可 , 咁又幾彈性 , 校褸起碼都要幾佰元 , 小朋友又快高 , 老師說都体諒 , 這點值得一讚 , 但夏天校服$220又真係好貴 , 無計 , 我只買一件算 .

另外 , staff叫我不用担心 , York / Stafford校車有安全帶 , 而家小女PN搭緊係冇安全帶 , 莫非真係一分錢一分貨 ?

其实, York / Stafford 可選擇性買定唔買 , 或参唔参加 , 唔係強迫 , 但讀得嘅都預咗要比多過有學券的學校 , 所有家長也希望孩子學有所成 , 開開心心返學 , 佢地的水準又真係唔錯 , 尤其係英數方面. 不過如果好唔like嘅話 , 就選其學校罷了 , 免得三年都谷住條氣

原帖由 考考2008 於 11-3-9 18:02 發表
今日打電話去sc問,話每年什費,唔計學費都要成5千幾蚊一年,金巴倫學費就平d,但問過學校,什費一年都要成7仟幾,咁york邊算貴呀??
有無人可以更正呢?唔該! ...

唔駛7千掛?之前收到佢信話半年雜費$1000咋喎~~
SN收費:
夏季校服+運動服各2套+繡有校徽外套1件=$840
書包+毛巾盒+餐具=$250
茶點$300/月,一次過交半年=$1800
上學期雜費(學習用品,文具,節日禮包,生日禮物,相,美勞用品)=$1000
Total$3890

Think(Mei Foo):
校服2套=$260
書包=$140
上學期書費=$2722(我問過人呢筆錢已包埋雜費,唔會再收任何費用,就算出去參觀都唔駛再俾錢)
Total$3122

而LH就報名前講明雜費$1500半年

updated status:
最近發現九龍城"维多利亞"不見了,得翻"昌記"(希望我冇調亂),可能結業,又可能搬左,還未見其踪影?

請問昌記在那條街呀?

今日終於收到信了,國際班收費一樣,very good!19號註冊。

原帖由 june6so 於 11-3-12 23:26 發表
updated status:
最近發現九龍城"维多利亞"不見了,得翻"昌記"(希望我冇調亂),可能結業,又可能搬左,還未見其踪影?

回覆 97# june6so 的文章

維多利亞搬左去打鼓嶺道66號,琴日去睇過校服,校服裙$110,運動衫$120

有沒有白色外套賣呀?

原帖由 kiukiu1010 於 11-3-13 11:57 發表
維多利亞搬左去打鼓嶺道66號,琴日去睇過校服,校服裙$110,運動衫$120
‹ 上一主題|下一主題