用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 $4,700 registration fee
樓主: GAT
go

$4,700 registration fee [複製鏈接]

其實成立私立幼稚園基本上都係為賺錢, 係1個私人機構, 但唔代表學唔到野既, 而市場上雜費比他貴既私立幼稚園也有, 個人認為-->自己經濟ok,就ok law, 好難與其他比較

york是一間商業幼稚園是眾所週知的, 佢入場費係點自己亦已經預左, 只不過聽到好多媽咪講好多不是, 又話咁既學校點會教出好學生, 我最擔心的, 並唔係囡囡讀左york之後仲有咩錢要俾, 而係佢係咪真係一所好學校, york真的太多壞話, 自己已經唔識分對或錯......

原帖由 YauYau220 於 11-3-10 15:08 發表
york是一間商業幼稚園是眾所週知的, 佢入場費係點自己亦已經預左, 只不過聽到好多媽咪講好多不是, 又話咁既學校點會教出好學生, 我最擔心的, 並唔係囡囡讀左york之後仲有咩錢要俾, 而係佢係咪真係一所好學校, york真 ...

有時是是非非又真的好難分別既,如果呢一刻你分唔到,咁就唔好去分啦,停........落黎休息下,唔好去想,暫時比自已放底先,遲d先再想過啦.........

希望在明天呀!  

I declare myself first:  My kid is studying in York PN class now and will move to other kindergarten next year..

We chose York as it was our only choice for PN last year.
In my own opinion, the teacher are nice and follows up reli well...  Only the principle is a bit crazy and a $$$ person.   No need to feel unhappy if your kid is going to study in York.  Although it might not be value-for-money, it is a good school...
(Pro: academic standard / Cons: minimal 德育 teaching & administration problem)

I didn't paid for the snack fee as I arrange my kid to eat our own food...  No only for $$$ reason, also b'coz the food offered by YORK seems unhealthy...

回覆 63# YauYau220 的文章

首先相信自己的感覺, 我囝囝快要完成K3課程 in York
在我個人感覺...這三年中, 囝囝各方面(尤其英文的確大有進步), 另對學習產生興趣, 當然校長較為進取, 所以商業味濃.

我們只是K1 買 School Bag 用至現在 (還沒有任何破損), 所以只是pay 一次 費用

至於茶點是可以 join or 唔join, 沒有任何對學生與老師關係之影響, 所以請放心, 我囝囝就沒有join

另買顏色蠟筆...等雜費, 其實可以自己在外選購. 不過曾經有家長在外邊找到相同之蠟筆, 價錢只是學校貴多幾蚊姐 (所用的蠟筆是名牌及無毒哪款)

希望能幫到你們!

真的嗎?在九龍城買的校服質料冇咁好?咁我唔貪平了,跟返學校買,最緊要著得舒服。

原帖由 queeniewingchow 於 11-3-10 01:24 發表
其實大家想係間學校讀書就要清楚學校係點收費, 唔好成日講商業化.
學校只不過係比選擇家長, 你覺得會比佢從中取利, 咁你可以自己出去買嘅, 首先講校服, 係可以出去買嫁, 但係上年有家長話係九龍城買左d料係冇學校咁 ...

回覆 67# fishballbaby 的文章

因不是本人購買, 所以沒有見到件校服係咩樣, 不過是有家長這樣講過, 質地冇咁好, 車工冇咁靚, 我覺得如果要平d嘅話就係出面買,如果唔想煩, 就幫襯學校羅, 你都可以出去睇下先, 如可接受, 咁就梗係平好啦.

原帖由 fishballbaby 於 11-3-9 17:54 發表
Hello!  我是同學仔

個書包用3年,都係hk$60一年,感覺會抵d。

至於hk$1,782雜費一年,我囝囝讀緊方方pn雜費都唔平喎,hk$950雜費連書,但係d書點計都係值hk$200內,即是半年雜費都要hk$750,一年即是hk$1,500。當然,方方也是沒有 ...

HI~
你囝囝都係今年入讀嗎?
york校服係9龍城有得賣?可唔可以話俾我知係邊度買.
其實york個書包同茶杯袋係用唔到3年架.我有朋友個仔係york讀緊k2.個書包同茶杯袋半年已經爛到要補,一年唔夠已經要換新啦.

原帖由 考考2008 於 11-3-9 18:02 發表
今日打電話去sc問,話每年什費,唔計學費都要成5千幾蚊一年,金巴倫學費就平d,但問過學校,什費一年都要成7仟幾,咁york邊算貴呀??
有無人可以更正呢?唔該! ...

無記錯sc舊年加左學費之後係$4400/月.sc好似係無雜費既.

原帖由 fishballbaby 於 11-3-9 18:41 發表
其實冇學卷既幼稚園都係咁上下貴,如果唔係邊樹請得起咁多外藉教師喎。

SC我諗要開學前先至會通知waiting,我和你還是要先比這堆雜費。

今日打去york問過如果7月1日前去信通知york退學,呢$4700係有得退返既.

原帖由 考考2008 於 11-3-10 00:34 發表
咁我想問下如果自備茶點的話,咁今次咪唔駛交茶點費囉係唔係呀??
又會唔會咁講呢!其實只不過人家有茶點供應比家長作多一個選擇姐,而自已係可以選擇唔join既,咁只係so在個價錢$2100比你睇姐,如果係咁我又覺得無問題喎...! ...

今 日打去york問過,如果家長想自己整茶點俾小朋友帶返學食既都可以,但因為學校茶點有粥同麥皮,方便老師教小朋友點用spoon.

回覆 69# kiukiu1010 的文章

我個囝囝書包同茶點袋用到e+都冇事(開學到現在), 我地一齊上車嘅小朋友都有成7個都冇話過要換書包喎, 是否個別例子呢, 其實你見到個書包就知, 都唔係易爛. 放心啦^^

原帖由 queeniewingchow 於 11-3-11 00:15 發表
我個囝囝書包同茶點袋用到e+都冇事(開學到現在), 我地一齊上車嘅小朋友都有成7個都冇話過要換書包喎, 是否個別例子呢, 其實你見到個書包就知, 都唔係易爛. 放心啦^^ ...

都可能係個別例子,因為我都唔知佢個書包係點樣,質地係點樣既.我都好希望個書包可以用到3年.
我都想自己整茶點俾囡囡帶返學校食.請問你囝囝平時會帶咩茶點返學校食呢?帶d咩茶點會方便呢?可唔可以帶到粥同麥皮架?

回覆 74# kiukiu1010 的文章

我囝囝係join學校嘅茶點嫁, 如果你自己帶的話只可帶1d簡單嘅食物, 如餅, 生果, 麵包, 蛋糕, 其實學校都係供應e d, 不過每個月就有2, 3日食燕麥粥同麥皮或者通心粉, 米粉咁 and 每日有飲品, 你可以去york果邊睇下, 有mama post左每月餐單出黎, 我個仔食得多同快, 所以就好似低d, hahaha.....
其實係貴嫁, 不過一齊食同一樣野我就覺得會開心d(我個仔每日都返黎同我講食左咩, 好開心, 其實我一早就知啦), 同埋方便d, 你想帶冇問題嫁, 一樣有d mama自己帶野返學校食嫁, 有d就返左兩三個月都會話下學期join返茶點, 自己覺得啱自己小朋友同開心就得喇!!!

用太担心,你聽大多數說York 不是的大部份是用家. 用家就大部份說ok,咁你咪知什決定吧!

我開頭也很担心,因我是孖的,比更加多,第1學期我也去九龙域買了幾套校服,比較York那2套,是看不出分別的.也沒join 茶点,但之後見都冇乜雜费再比咪下學期join學校茶点.

老師join/不join茶点也對女女好好.冇分別的,视于個人需要!

我只係聽YORK媽咪講,九龍城有得賣,仲係hk$100一套,相當便宜,相信都唔難揾到的,如果各位媽咪有地址就最好喇,請PM本人和kiukiu1010,thank you!

原帖由 kiukiu1010 於 11-3-10 23:47 發表

HI~
你囝囝都係今年入讀嗎?
york校服係9龍城有得賣?可唔可以話俾我知係邊度買.
其實york個書包同茶杯袋係用唔到3年架.我有朋友個仔係york讀緊k2.個書包同茶杯袋半年已經爛到要補,一年唔夠已經要換新啦. ...

上年有媽咪講
昌記(tel: 2382 2419)和维多利亞(tel: 2382 2407)

Thank you呀!

原帖由 1010sy 於 11-3-11 13:36 發表
上年有媽咪講
昌記(tel: 2382 2419)和维多利亞(tel: 2382 2407)

回覆 26# 考考2008 的文章

Now the expenses for York we are talking about is just for half year. And it does not include books fees yet. So full year all misc expenses must be over $10,000.
‹ 上一主題|下一主題