用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 $4,700 registration fee
樓主: GAT
go

$4,700 registration fee [複製鏈接]

原帖由 考考2008 於 11-3-9 18:35 發表

係呀問過今年唔會再份2次call人,以後都唔會,只正番7-9月一次call waiting咋,你仲有無其它既offer or waiting呀?
其實york都唔錯呀,點解咁鬼多什費架!
但自已幾個朋友的囝囝都讀得好開心,係一間開心而又有學術的幼稚園黎 ...

肯定你聽錯了!雜費連書簿(已包括顏料、筆)一年$1400樓下,沒有任何雜費,小食、杯子全部自備。
學費K1:$38,940 (10),K2和K3 $42,370 (10)
建議你再致電搞清楚。

原帖由 fishballbaby 於 11-3-9 17:54 發表
Hello!  我是同學仔

個書包用3年,都係hk$60一年,感覺會抵d。

至於hk$1,782雜費一年,我囝囝讀緊方方pn雜費都唔平喎,hk$950雜費連書,但係d書點計都係值hk$200內,即是半年雜費都要hk$750,一年即是hk$1,500。當然,方方也是沒有 ...

書包很便宜,很多幼稚園$100以內,很快會弄骯臟,寧愿一年換一個。

我覺得York最識做生意,很早收生,無論是大B小B都取錄,每位賺了至少$660,然后有些家長還在等其他后備幼稚園,又賺$4000幾!哇!難怪是有限公司了!!

My daughter was graduated two years ago. She is primary 2 now and studies in St Paul in happy valley.  It is no doubt York always wants to earn money in any aspect.  But you can choose which one you want to pay.  For example, I brought snack by myself, or I used the second hand books and just bought which one I wanted.  Besides, I joined some school activities that I wanted.  The school has not said anything.  Just followed my instruction.  From my experience, there was also another students did the same way.

PS my daughter enjoyed her school life in york.

其實我由搜集幼稚園資料開始, 已經對york呢間幼稚園印象好好, 學術水平各樣都充滿信心, 但自從發生醜聞後, 聽到各媽咪對york的評語, 自己身邊家人的壓力, 真的混亂非常......囡囡係細b, 暫時只得york一個offer在手, 連waiting機會都沒有, 真的很心灰......唯有用一年時間來看看york是否一間好幼稚園, 或是出年做大b!!

雖然我無報YORK, 只是路過. 想說幾句.平心而輪,間間幼稚園都有正反兩面批評.
請不用理會其他人無聊的批評. 相信自己的選擇. 仔囡讀得開心,又學到東西.已經是件開心事.  

原帖由 YauYau220 於 11-3-9 22:38 發表
其實我由搜集幼稚園資料開始, 已經對york呢間幼稚園印象好好, 學術水平各樣都充滿信心, 但自從發生醜聞後, 聽到各媽咪對york的評語, 自己身邊家人的壓力, 真的混亂非常......囡囡係細b, 暫時只得york一個offer在手,  ...

原帖由 YauYau220 於 11-3-9 22:38 發表
其實我由搜集幼稚園資料開始, 已經對york呢間幼稚園印象好好, 學術水平各樣都充滿信心, 但自從發生醜聞後, 聽到各媽咪對york的評語, 自己身邊家人的壓力, 真的混亂非常......囡囡係細b, 暫時只得york一個offer在手,  ...

你沒有其它waiting嗎?又真係會好擔心的!
你對學之園有興趣嗎?以我所知上星期打去問還可以交表格,我上星期都交了,你可試試看。(因miss講都明白好多人會有幾個offer在手,到暑假會有好多位放出來,而學校到時就會比較想call這些申請咁話,因這種申請多數是真正的用家,所以都會call的)
另外維多利亞就可以先寫信比校長,睇下校長會唔會比機會見你小朋友囉!(我就無寫信啦,因學費都好貴下)

原帖由 cherrieshum 於 11-3-9 21:44 發表
我覺得York最識做生意,很早收生,無論是大B小B都取錄,每位賺了至少$660,然后有些家長還在等其他后備幼稚園,又賺$4000幾!哇!難怪是有限公司了!! ...

咁又唔係播...到依家york都仲未收我$660喎,連雜費單都仲未收過,暫時黎講我$1蚊都未paly過,如果依家唔讀,連$1都唔洗比,仲賺在上星期六去玩在1個鐘添..
哈哈

我女也是讀York的PN,我己決定放棄York了,但如果問我自己,我覺得拿著York 的offer又冇再好的,也不必太計較這些雜費,因這也是每年2次,如經濟許可,我覺得YorkD英文好好.我個女日日也說很多同的英文句子,有時自己用Phonics說些字,唱歌仔,我也見York的小朋友很聰明可愛. 我見York係好多細B,咁如是有點不完美就所有細B也冇機啦.反而我覺細B家 長應好好考慮人棄我取,從中提高小朋友的學習環境.要比較SC那些好嘢吧,鬼唔知好咩,入到先計吧!

可能德育它們比較弱,但Eng我就好滿意.  
只有York的offer家長,我以用家身份鼓勵你們,你地會用一年時間去証明是物有所值的.

而我自己因覺得啊女D英文己好好,但中文就及正常水平,想Focus在中文和國語方面,所以另選一間較著重這方面的.

咁我想問下如果自備茶點的話,咁今次咪唔駛交茶點費囉係唔係呀??
又會唔會咁講呢!其實只不過人家有茶點供應比家長作多一個選擇姐,而自已係可以選擇唔join既,咁只係so在個價錢$2100比你睇姐,如果係咁我又覺得無問題喎...!

我囝囝就係細囝囉,所以唔介意用hk$180來買一個書包。

原帖由 meimei223 於 11-3-10 00:15 發表
我女也是讀York的PN,我己決定放棄York了,但如果問我自己,我覺得拿著York 的offer又冇再好的,也不必太計較這些雜費,因這也是每年2次,如經濟許可,我覺得YorkD英文好好.我個女日日也說很多同的英文句子,有時自己用Pho ...

原帖由 fishballbaby 於 11-3-9 18:10 發表
唔會呱?七千幾?

其實我比較想知有學卷的幼稚園幾多錢雜費一年?

K1‧ (有學卷):
學生用書: total HK$448.8 一學期
雜頊: 包美勞材料, 各科寫字簿冊, 文具用品, 特別活動日, 及慶祝會, 各類活動冊等 $230 x6個月 = $1380
學費: $1,792/M - 學卷 =$626
每日豐富早餐(必須在學校吃, 學校供應) : $120/月

雖然有學卷, 都有外藉老師每日早操唱遊&遊戲約15-30分鐘,& +每星期3日英語主課程30分鐘,
普通話老師, 每星期2日普通話主課程, 每日30分鐘

學校提供的課外活勳/興趣班. (自由報名,另外自費) eg:
1) 劍橋小學英語孝試-YLE課程  : (k1)$900/10堂
2) 畫班 $760/10堂
3) 社交舞/拉丁舞 $500/10堂
4) 體橾班 $1200/12堂
5) 手工班 $ 900 / 10堂
...台拳道班.., 小厨師班...等等

我囡(細b)上年决定放棄了york, 改讀有學卷的幼稚園(雖然不算出名), 但小班教學, 程度都ok..., 另外每日外藉老師會輪住和每3-4個小朋友, 續一單獨玩,說英文,讀圖書約10分鐘。照輪一星期會有1-2次機會。
只是K1上學期平日沒有什麼功課, (學校預咗d家長自己會比小朋友做練習), 只會學校派圖書(中或英),故事書返家, 要做親子閱讀報告.., 小朋友畫畫表達..., 家長幫忙寫小朋友可認到哪些字/詞彙 。

我就將有學卷, 所慳了錢, 在校外可再揾其他嘢學.., 好似仲充實學多d添。

其實大家想係間學校讀書就要清楚學校係點收費, 唔好成日講商業化.
學校只不過係比選擇家長, 你覺得會比佢從中取利, 咁你可以自己出去買嘅, 首先講校服, 係可以出去買嫁, 但係上年有家長話係九龍城買左d料係冇學校咁好嫁, 咁自己去睇下同衡量下, 外套亦都一樣, 可以著自己嘅, 白色就可以喇, 學校係e方面係好自由嘅, 仲有個杯同毛巾盒係可以自己係出面買, 咩公仔都得嫁, 至於snack都係可自選的, 不過就要一個學期決定一次喇, 1年就比兩次啦.
其實即係樣樣野都係可以自備!!!
最後係...e d 費用我記得係可以係Jul 01前最後決定讀唔讀, 可以refund返, 不包括註冊費$660羅, 咁都係同其他kinder冇分別呀.
希望幫到家長們啦!!!

原帖由 queeniewingchow 於 11-3-10 01:24 發表
其實大家想係間學校讀書就要清楚學校係點收費, 唔好成日講商業化.
學校只不過係比選擇家長, 你覺得會比佢從中取利, 咁你可以自己出去買嘅, 首先講校服, 係可以出去買嫁, 但係上年有家長話係九龍城買左d料係冇學校咁 ...

真係好寶貴的意見!

咁都好合理,點解成日帶有色眼鏡睇呢?(除非真係樣樣都要強迫你參加者,你話係唔係??)

每個人的觀點與角度都不同者,其實得york offer我又從來都無覺得失禮喎!想wait sc都係個人喜好黎既,並與york係無關的,就算kv收我,我都係想wait sc的,但kv收同york咁我會選擇york喎,因適合我囡囡多d呀(囡囡係主動活潑型),所以這並不代表我無得簡,所以先簡york播,我只想為我囡囡找到最適合她的幼稚園者。

例如:我係囝囝,而將來係想考喇沙or英華,咁我就會簡york多過sc喎,所以都係要睇番自已本身的環境因素而作出選幼稚園的方法,多於盲目追隨好,不過太多人對york吻感在,又有無試過用平線來看東西呢!

Hi ilian11,

請問是哪間學校?

原帖由 lilian11 於 11-3-10 01:23 發表

K1‧ (有學卷):
雜頊: 包美勞材料, 各科寫字簿冊, 文具用品, 特別活動日, 及慶祝會, 各類活動冊等 $230 x6個月 = $1380
每日豐富早餐(必須在學校吃 ...

York程度很好,英文很好,小孩一定得著。這方面放心吧!
只是很商業味而已。

原帖由 lilian11 於 11-3-10 01:23 發表

K1‧ (有學卷):
每日豐富早餐(必須在學校吃 ...

可否告知哪間幼稚園?

除左茶點費貴d外,其他都唔貴喎,我樓下間不知名牟利kg收我書包差唔多400 書費2000 仲有仲仲雜費,但程度遠不及york,所以york都唔算commercial啦

我禽日收到, 都放棄喇, 仲有慢慢長路嘛.
‹ 上一主題|下一主題