用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 阿女返第5日學,被班主任打!我應該點做? (updated #10) ...
樓主: haydenden1023
go

阿女返第5日學,被班主任打!我應該點做? (updated #10) [複製鏈接]

原帖由 tedghost 於 11-3-8 19:48 發表
which school??

我唔會公開學校名
因為其他老師, 主任都好好人, 唔係都阿女都知道阿女叫咩名 (只係返左3日學)...
我相信個別事件

原帖由 haydenden1023 於 11-3-9 09:59 發表

我唔會公開學校名
因為其他老師, 主任都好好人, 唔係都阿女都知道阿女叫咩名 (只係返左3日學)...
我相信個別事件

既然你assume女女俾老師打..咁我覺得應盡快
向老師/校長反映...唔好拖太多日喇..
gd luck!

我囝囝依家返緊k1,佢開學的時候都試過同我講比老師打同罰企。

囝囝頭兩個星期返學完全冇問題,但有一日突然喊住唔肯返學,問佢点解佢就話老師打佢,我當時都有d猶豫,跟住的一個星期佢都係喊住咁返學。我直接打比班主任講左亞囝的情況,老師話冇咁的事,不過亞囝曳的時候有鬧佢,可以係咁所以亞囝唔肯返學,老師話會嘗試用其他方法同佢溝通,因為亞囝係受軟唔受硬的人,同埋佢會將一我地冇諗過的說話套用係自己身上(佢可能聽其他人講過)。經過3個月的時間,亞囝返學先完全冇問題,依家佢仲好鍾意班主任添!

我諗你應該可以從說話中感受到老師有冇嘗試幫助你,你亦要比時間小朋友同老師一齊去適相處,如果你仍然覺得個老師唔好的話,係咪應該申請轉班而唔係轉校呢? 你揀得lee間學校就應該對佢有信心,否則小朋友再轉去另一間學校亦可能會發生同樣的問題。

我到依家都唔明亞仔点解會話老師打佢同罰佢企,但我就相信今時今日的老師冇嘜可能會有膽去打學生,另外就係一班唔係得一個老師,所以佢冇可能唯所欲唯。不過我亦唔係話小朋友專登講大話,但係小朋友有時講的說話唔可以盡信,因為佢地的思維仲未發育完全。

Agree that you should talk to the principal if that can help to ease your mind.  No matter what the reality is, I trust the principal may give you some advice on what is the best way to go forward.  Situations like this happen may all the time and they should be experienced enough to handle it.

我囡囡4歲也投訴過菲菲打佢,囡囡可講出都幾多detail,所以最後都terminate左菲菲(最主要因為囡囡5跟菲菲).

我覺得今時今日的老師應知道怎樣用鼓勵和讚賞的方法,如小朋友曳可叫他們企埋一邊冷靜而不是罰,當然老師都係人會有情緒,這可理解,如kg可正視問题(只要小朋友開心返返學都收貨la)就冇問题,但都有機會會cover up,所以揾定後路轉校會safe d.

我信學校,我信老師,我相信學校能教好我的子女,所以即使有所謂打的發生,我不會追究。

我覺得不要立即將責任或問題推給學校,能否以持平的態度看待事件?例如小孩是否很頑皮?小孩有否誇張?
(我的女兒經常誇張失事,經常向奶奶、老爺投訴我)我不會信晒小孩的說話,小孩不聽話、很頑皮,我也會打她。
小孩轉頭就會忘記被打的痛苦,所以不會留下什麼陰影。我小時候也經常被父母責罵、痛打,長大後我也是一名孝兒。
另外,學校、老師一定知道不能打小孩,可能有其他誤會的地方,不妨直接致電學校查問清楚。

睇咗咁多討論,
其實唔明點解唔直接同老師講,清楚件事先,
要左估右估,由第三者觀察,
就要跳一層去搵校長?

唔明唔明唔明......

如果問完老師本人仍懷疑真有其事,應該向校長反映力求真相,若校長置之不理或覺得他沒有不偏不倚,建議你向教育局支部要求跟進.

教育局唔一定受理, 要視乎該n班是否受教育局監管, 當年我個case, 因為該pg不受教育局監管, 所以教育局話做唔倒d咩, Refer我去Police。

原帖由 TRYTOBEHOMAMA 於 11-3-11 14:05 發表
如果問完老師本人仍懷疑真有其事,應該向校長反映力求真相,若校長置之不理或覺得他沒有不偏不倚,建議你向教育局支部要求跟進.

‹ 上一主題|下一主題