用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 阿女返第5日學,被班主任打!我應該點做? (updated #10) ...
go

阿女返第5日學,被班主任打!我應該點做? (updated #10) [複製鏈接]

阿女插班讀N班 (2歲4個月)
由3月1日開始
頭兩日1個鐘
跟住老師話OK就返足半日 (8-12時)

點知佢尋日返到屋企之後
我阿媽問佢開唔開心
第一次話開心, 第二次再問話唔開心
佢話老師好惡同打佢
(阿女重來都唔會話人打佢)

做左一些野之後
我認為老師真係有打佢
(我唔係港媽, 唔係個女唔比人罵得)
我知阿女都會百厭
不過就算佢點百厭都唔應該打人!!!

我應該點做好呢??

0    0    0    0

o甘梗係善意同老師傾吓了解情况先呢

下!甘小朋友有無話打她邊度?我個女都係3月1日返N班,2歲3個月,返左幾日都係1個鐘,返果時都係喊,好彩放學就無咩野

原帖由 haydenden1023 於 11-3-8 14:05 發表
由3月1日開始
頭兩日1個鐘

點知佢尋日返到屋企之後
我阿媽問佢開唔開心
佢話老師好惡同打佢
(阿女重來都唔會話人打佢 ...

同老師了解凊楚先啦,會唔會小朋友打嘅定義唔同呀。今時今曰嘅老師應該唔會打小朋友,我唸佢仲驚過你。

你有冇了解哂整件事嘅經過,可先問清楚個女嘜情形被打,再向同班嘅同學打探一下,是真是假再作投訴。
不過小朋友被其他人掂一掂都經常會投訴,都未分清楚嘜嘢叫玩,同你玩唔小心有踫撞又叫打,真攪笑!

真係要同老師了解吓至得, 2歲4個月的小朋友, 表達能力仍然有限, 可能係誤會都唔定呢

kids of this age are really imaginative, you better check clearer first.  my daughter always says she's having a party with her friends in tsim sha tsui tomorrow but everyone knows it's not true.....

原帖由 haydenden1023 於 11-3-8 14:05 發表
由3月1日開始
頭兩日1個鐘

點知佢尋日返到屋企之後
我阿媽問佢開唔開心
佢話老師好惡同打佢

原帖由 jaus 於 11-3-8 15:39 發表
kids of this age are really imaginative, you better check clearer first.  my daughter always says she's having a party with her friends in tsim sha tsui tomorrow but everyone knows it's not true.....
...
funny and my daughter even said she had a son and told me what her son said to her. Everytime she recalled the same exact wordings.

由3月1日開始
頭兩日1個鐘

點知佢尋日返到屋企之後
我阿媽問佢開唔開心
佢話老師好惡同打佢

先查清楚....老師一定唔可以打小朋友!如果係真,報警都仲得!

尋日放學, 第一次問阿女開唔開心
佢話開心

下午再問佢佢話唔開心
跟住我地阿點解呀
佢話:
靜兒唔乖, '調'書書落地...
老師好惡...(做埋表情)
老師打靜兒...(做埋動作打大脾)

夜晚再問佢一次
個答案同上一樣, 做埋動作

今朝我帶佢返學問有關老師
我只係話佢自己話自己唔乖, '調'書落地
個老師好叻o甘講門面野, 細佬仔係o甘架la...
但我個女點都唔肯跟佢入班房
搞左好耐, 最後我閃左 (係門口睇都無喊)

之後放學, 有關老師好主動同我阿媽講 :
靜兒佢好活躍, 都無問題, 小朋友係o甘樣
不過佢搞其他小朋友d書, 同搞其他小朋友
o甘我地就會鬧下佢
兩次講o既時候都好鬼祟 (我同我阿媽都覺得)

我阿媽係抱住我個女
阿媽叫佢同x老師講byebye
佢好驚o甘'僕'係我阿媽到
講左幾次, 佢先細細講講

從各種跡象睇個老師係有問題
阿女百厭我會叫所有人都鬧佢 (包括係街唔識o既)
但係打點都唔應該!!

單靠你小朋友一句,真係好難決定佢係俾人鬧定係鬧同打,咁佢有冇傷痕呀?有次我小朋友俾老師鬧,都唔開心幾曰啦。見到老師,或提返學都喊。但係我又覺得ok喎,等佢受下挫折,唔駛第日變港童。
原帖由 haydenden1023 於 11-3-8 17:32 發表
佢話開心

下午再問佢佢話唔開心
跟住我地阿點解呀
佢話:

夜晚再問佢一次
個答案同上一樣, 做埋 ...

如果可以的當然是向其他同學仔打聽下啦,不過2歲幾的小朋友多數都唔識講架啦。
既然你有懷疑,你不如轉校啦。因為你同老師或校長點溝通都好難釋疑,分分鐘愈攪愈麻煩。學校同家長間互相係好重要的,老師令你不放心,不如轉校仲好。
不過,下次真係唔好追問阿囡返學開唔開心,你的問題是有可能誤導左佢的。你應該比佢感覺返學係開心的,你可以問得比較 neutral,例如今日係學校玩左咩做左咩。

Observe for a while first. Guess teachers nowdays would not do that as the consequence is very serious and I don't think they will take the risk to do it.

May be your kid was scolded by her and that's why she was abit afraid of the teacher now.

Agreed with other parents that kids can be imaginative sometimes and we have to check carefully whether it is true sometimes.

Anyway, keep observing the behaviors and emotions of your child

原帖由 haydenden1023 於 11-3-8 17:32 發表
佢話開心

下午再問佢佢話唔開心
跟住我地阿點解呀
佢話:

夜晚再問佢一次

你的經驗我也試過,我第日即刻將件事通知她上師,待學校自己查,唔係為咗自己個小朋友,係為了她仍教着的小朋友,因為我即時安排小女轉第度,正所謂,一樣米養百樣人,我唔會博,我也沒有在綱上唱佢,因為我唔係百分百肯定。

佢話開心

下午再問佢佢話唔開心
跟住我地阿點解呀
佢話:

夜晚再問佢一次

其實N班應該唔會每個小朋友坐定定派本書讀,因為咁細跟本唔識讀。
最多係有個小小圖書閣响班房,自由時間任小朋友選擇玩玩具又得,接觸(睇)吓書又得。你囡囡應該唔係突登發脾氣〝調〞書落地,老師唔需要咁惡啫。

其實問題在於你信唔信個囡。

如果信 : 轉校。因為唔想阿囡有陰形。

如果半信半疑 : 我會好坦白同老師講,阿囡話有老師打佢因為佢掉書落地好曳。姑勿論是真是假,阿囡而家抗拒返學,自已好膽心阿囡有陰形。問學校遇上類似問題會點處理。
如果有打 ---老師心知阿囡咁醒識滙報,我相信以後都會十分小心對你個囡。

如果無打---老師會知道你囡可能比較敏感,日後會幫囡囡建立信心。亦會小心佢係咪想像力太豐富,有老作傾向唔想返學。

如果唔信 : 鼓勵囡囡有信心返學,話老師其實唔係打佢。掉書落地亦都唔啱。媽咪一定將佢放係安全地方,學校好安全,叫佢放心。

坦白講就算細都未試過想像到被會打,自己咁小朋友我又怎會分唔到真與想像呢?佢近半年都唔會咁'怕醜',咁驚一個人,由於阿女好鐘意返學,我下星期再睇下佢點先作決定,多謝各位意見!

今朝再帶阿女返學行到一半話要返屋企 (無喊)
問佢點解, 佢話老師鬧佢同打佢 (好肯定o甘講)
返到屋企門口又話要返學
最終都係返左學
今日門口個老師好好人, 佢就好開心o甘跟左入去

我原本諗再睇下點
因為如果阿女唔百厭, 聽話就唔會比老師打
但再諗深d, 我覺得自己諗錯方向
個principle錯左
老師無論係咩情況之下都唔應該打小朋友
我個女硬淨就唔會好怕, 無喊
但佢對其他小朋友佢o甘, 佢地咪好可憐(有d真係唔識講)
所以我而家諗緊同唔同佢校長講..

原帖由 ccssww22 於 11-3-9 09:46 發表
我啊仔都比老師打, 拳頭打心口, 仲係一間出名有愛心既學校TIM,好多bk媽媽buy佢!

當時校長坦白講個老師有前科, 之前整傷過其仔小朋友, 建議我帶啊仔去醫院驗傷. 驗傷時姑娘知道事件, 叫我係醫院警岡報案, 警長親自 ...

係呀, 雖然阿女好鍾意返學, 而學校又好近
但係為左其他小朋友著想
我諗我會星期六請假去同佢校長講
唔好再有小朋友受害, 最怕有陰影!!
‹ 上一主題|下一主題