用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 2011/12 聖保祿幼稚園(SPK)K1同學仔報道
樓主: JumpingBean
go

2011/12 聖保祿幼稚園(SPK)K1同學仔報道 [複製鏈接]

SPK係無PTH堂,學校都唔鼓勵咁早學,話最好小學先學,佢咁講我諗小學會有的.我上年去簡介會時sister同主任有咁樣提及,今年會唔會改就唔知喇!

原帖由 Snoopywy 於 11-3-11 10:20 發表

emily 之前講SPK 沒有普通話堂的

原帖由 myfirstbaby 於 11-3-11 13:23 發表
SPK係無PTH堂,學校都唔鼓勵咁早學,話最好小學先學,佢咁講我諗小學會有的.我上年去簡介會時sister同主任有咁樣提及,今年會唔會改就唔知喇!

睇佢小學網址內既學料,有普通話課
http://www.spcspr.edu.hk/

等我又答下:

1. 想問各位知唔知spk係咪唔洗學普通話? 例如:K1-K3 一星期有無一堂?
SPK三年都沒有普通話

2. St. Paul小學又洗唔洗用國語背詩, 朗誦等?
小學有普通話課,要不要背詩/朗誦就不清楚了,要等有小朋友上了小學部的媽咪去答了!

3. 如果小學要而幼稚園又無教可以揾定D課程俾囡囡K1-K3學吓嘛?
當然你都可以出去學定先,當然是家長決定了!就算不是讀spk都有好多學長希望小朋友早d接觸普通話,這大概跟是否讀spk無關了!

原帖由 JumpingBean 於 11-3-9 17:33 發表
問題媽媽又有嘢想問喇:

1. 想問各位知唔知spk係咪唔洗學普通話? 例如:K1-K3 一星期有無一堂?

2. St. Paul小學又洗唔洗用國語背詩, 朗誦等?

3. 如果小學要而幼稚園又無教可以揾定D課程俾囡囡K1-K3學吓嘛? ...

幼稚園學生可否參加游泳班?學校是否有游泳池?

St. Paul中小學部有室內泳池,不過幼稚園沒有安排小朋友有泳班!
St. Paul的泳池有些時段是租了給一個泳會的,他們開的泳班跟學校無關!

原帖由 wiman 於 11-3-11 14:59 發表
幼稚園學生可否參加游泳班?學校是否有游泳池?

原帖由 emily192chan 於 11-3-8 11:41 發表
你好,我昨天都收到信,細囡都有pm offer,我跟我先生的心情是好開心又興奮!大囡在St. Paul PM讀緊K3,9月就會去小學部了,幾年前大囡放榜時沒有什麼期望,因為spk的競爭實在太大,得到是意外驚喜!反而因為家姐在spk讀,而細 ...

hi emily192chan,

知道你是spk現任家長實在太好, 女兒收左k1 pm, 有問題想請教:

1) 請問spk甄選學生上spc p1的程序是怎樣? 要interview嗎? 定看校內成績?

2) 大約有幾多學生升不到spc P1 呢?

3) spc P1 有幾多學位呢?

請賜教 ! Thanks in advance !

各位hello, 我來報到.

我囡囡都收咗K1 am, 囡囡0708, 唔知大女定細女, 而家讀緊VICTORIA. 我哋一家都唔係CATHOLIC, 又無比囡囡上咩INTERVIEW堂, 所以真係好意外, THANKS GOD!!

之前in了SH & SKH 都唔收. 其實我覺得囡囡INTERVIEW表現好好, 老師問咩佢答咩, 就算唔識, 佢都會答唔識... (因為SH老師攞了白菜出來, 問囡囡是什麼, 囡囡答菜菜,老闆追問是什麼菜, 囡囡便答唔知), 我覺得2.5歲人仔, 已經好叻, 但都唔收, 我仲以為依D名校一定要識人先入到.

SPK佢自己入去, 我已經打定輸數, 其實大家知唔知INTERVIEW問咩, 好似好神秘咁..ANYWAY,收咗已經滿足...

6月4日見

我也是來報到的, 真的很興奮我囡囡能考進SPK, 期待我囡囡跟大家一同學習一同成長.
See you all on 4 June!

校鞋係乜款的?是否普通黑皮鞋?

要著呢款, 不過唔一定要dr kong.
http://www.dr-kong.footcare.com.hk/foot_show.php?t=1&id=110&sid=11012&pid=242

原帖由 翠絲chloe 於 11-3-13 11:27 發表
校鞋係乜款的?是否普通黑皮鞋?

明白晒, Thanks myfirstbaby :loveliness:
原帖由 myfirstbaby 於 11-3-11 13:23 發表

唔該晒emily192chan, 非常詳盡, 之前誤會咗以為無NAT PTH Teacher但有PTH堂添, 而家明白晒啦!

過就算無PTH都好啦, 入倒SPK都唔會放棄, 都掩住半邊嘴偷笑囉!
原帖由 emily192chan 於 11-3-11 14:21 發表
等我又答下:

SPK三年都沒有普通話

2. St. Paul小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104又洗唔洗用國語背 ...

其實spk無net teacher, 會不會有abc老師代替呢?每日是否有半小時英文堂(train小朋友用英語講野)??

至於無普通話堂, 真係有d失望....

照以上各位媽媽的留言咁睇, spk 無net teacher, 無普通話, 課程算是中間偏淺. 小朋友可以在這間學校渡過開心快樂的三年學校生活. 但三年後touch wood 咁講不能原校升讀小一, 依照在spk就讀小朋友的程度都幾難同出面小朋友爭其他好學校學位喎...咁情況都會幾惡劣....

中咗六合彩

我個囡囡都入咗spk啦,仲要係AM, 好開心, 心情真係好似中咗六合彩咁......
好期待6月4日的來臨.......
希望可以同大家做個好朋友:loveliness:

請問有冇人知道今年是否鐵定於9月1日開學?家長可以有幾日可以參予?.....因為要預先遞假紙。 Thanks!!!
咁重要的時刻, 真的唔想錯過.......  
心急的媽咪

原帖由 catcat2776 於 11-5-11 23:51 發表
請問有冇人知道今年是否鐵定於9月1日開學?家長可以有幾日可以參予?.....因為要預先遞假紙。 Thanks!!!
咁重要的時刻, 真的唔想錯過.......  
心急的媽咪 ...

過往都是8月最後一個weekday為家長日, 那天孩子們不用上課, 跟着9月第一個weekday就是開課日, 首三日上課時間較短, 父母可以第一和第二天在課室外的走廊觀課.

My girl is registered in AM class (K1D).  Who else in K1D ah??

Any mama know where is 糖街美華皮鞋.. now?

Thank you !
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

Hi~~~咁遲先報到....my gal is in K1A.
nice to meet you all!
‹ 上一主題|下一主題