用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 2011/12 聖保祿幼稚園(SPK)K1同學仔報道
go

2011/12 聖保祿幼稚園(SPK)K1同學仔報道 [複製鏈接]

Hello 你哋好, 恭喜晒大家都已被取錄! 我先來介紹吓, 我囡囡將會在九月讀K1 am session, 未做同學仔可以先做個朋友仔!

仲有D問題想問問大家:
1. 是否都只收到一張粉紅色Form 在六月四日開家長會?
2. 咁請問有無人知道六月四日先交留位費? (咁遲?)
3. 2011/12年學費幾$$? (still $23XX from website?)
4. 有無舊生知道學校提供茶點還是自己帶呢?
5. 是校車還是保母車?

知道自己問題多多, 但實在太想知, 太興奮喇!

8    0    0    1

我都好想知!
但係你可以申請定學券先,費時走兩轉。

hi jumpingbean,

我囡囡會讀pm session,
心情同你一樣都係好exciting呀!
spk係好稈有唔洗交留位費嘅學校,
6月4日出席家長會就代表會入讀!

我享聖保祿幼稚園嗰邊開左個topic,
不如去嗰邊chat! http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2277244&extra=page%3D1

原帖由 JumpingBean 於 11-3-8 02:57 發表
Hello 你哋好, 恭喜晒大家都已被取錄! 我先來介紹吓, 我囡囡將會在九月讀K1 am session, 未做同學仔可以先做個朋友仔!

仲有D問題想問問大家:
2. 咁請問有無人知 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

你好,我昨天都收到信,細囡都有pm offer,我跟我先生的心情是好開心又興奮!大囡在St. Paul PM讀緊K3,9月就會去小學部了,幾年前大囡放榜時沒有什麼期望,因為spk的競爭實在太大,得到是意外驚喜!反而因為家姐在spk讀,而細佬妹被reject的例子屢見不鮮,所以特別担心,因為實在好希望兩姊妹可以在同一學校成長,有共同話題!所以比幾年前更開心!

我想我可以答下你以下的問題:
是的,4/6開家長會,到時應該是校長會出來見各位家長,介紹下學校,照理不用交任何留位費住的

2. 咁請問有無人知道六月四日先交留位費? (咁遲?)
因為spk實在不怕沒有人讀,一有空缺好快就會有人補上,所以spk不像一般的幼稚園咁緊張留位費!如沒有記錯,當天spk應該會告訴大家何時交第一期的學費,跟住就是要在上海商業銀行開戶,日後的學費就是按時自動轉賬了
(我大囡讀K1的時間就有個小朋友讀了兩個月退了學,個學位好快就有另外一個小朋友補上了,小朋友在外面讀緊都接受spk遲了兩個月的offer,所以spk實在唔怕沒人讀,所以也不會好緊張大家的留位費,佢始終是一間非牟利的天主教學校)
3. 2011/12年學費幾$$? (still $23XX from website?)
學費我交了三年以來都未有加過,下年就不清楚了!不過就是加也不會太多卦,因為始終是一間可用學劵的幼稚園!不過我估選擇得spk,學費不會是考慮的主因!

茶點是要自備的,學校只會供應水;因此媽媽們要為小朋友每天準備茶點,生日會時學校就會準備生日蛋糕!

5. 是校車還是保母車?
學校有校車的,有好幾條線,詳情你可以去以下website看一下

http://www.chilikbus.com/route3.php
也有很多媽咪選擇坐保母車,不過那些都是跟學校無關的,有什麼問題,學校也說明不會負責的

希望我以上答到你的問題吧!如果有什麼不正確的,請其他家長更正一下!

原帖由 JumpingBean 於 11-3-8 02:57 發表

仲有D問題想問問大家:
2. 咁請問有無人知 ...

emily,

Congrats!!! 很少弟妹考進呢! 妹妹是教友嗎?幾多月出世?

原帖由 emily192chan 於 11-3-8 11:41 發表
你好,我昨天都收到信,細囡都有pm offer,我跟我先生的心情是好開心又興奮!大囡在St. Paul PM讀緊K3,9月就會去小學部了,幾年前大囡放榜時沒有什麼期望,因為spk的競爭實在太大,得到是意外驚喜!反而因為家姐在spk讀,而細 ...

有家姐哥哥讀緊都未必收係事實,
我大仔讀kv, 細女只係waiting咋!
所以恭喜哂你呀, 2個囡囡都咁叻!

原來spk同kv一樣都係自備茶點?
咁9月開始我要預備多一份比囡囡啦!
幾時會買校服, 鞋, 書包書薄架?

原帖由 emily192chan 於 11-3-8 11:41 發表
茶點是要自備的,學校只會供應水;因此媽媽們要為小朋友每天準備茶點,生日會時學校就會準備生日蛋糕!
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我們一家也是教友,妹妹Apr 08出世,算是大囡,不過她說話不是特別叻,不過佢可以自己interview,in 好多間幼稚園都從來不會喊,會答陌生人問題,唔怕羞,我們沒有特別要她學好多學術上的東西,不過佢在nursery老師講了的她可以回來告訴我,例如顏色及生活常識,如cold hot,不過就發音唔太正囉!
佢interview不是特別叻,in 6間,只有3間ok,其他都係waiting同rejected!我倆個囡in陪正從來都唔得,連waiting都無架!
不過我覺得interview都係天事地利人和再加運氣,佢有spk的offer我好感恩了!希望沒有spk offer的家長不要太失望,spk唔收唔代表你的小朋友不夠好!只係同間學校沒有緣份!

原帖由 hippofant 於 11-3-8 11:48 發表
emily,

Congrats!!! 很少弟妹考進呢! 妹妹是教友嗎?幾多月出世?

係呀,就是因為見到好多家姐哥哥在spk讀緊,但細佬妹都唔收的例子好多,所以今次特別緊張!

校服方面,如沒有記錯,是可以在開學前一次家長後買!校服公司當天會到學校!黑白校鞋校服公司也會有,價錢是~$170以下,按size而定! 學校附近有一兩間shop都會有,到時學校都會派紙俾大家!
港島區的Dr. Kong也會有黑白校鞋,是真皮,質量好d,當然價錢也貴d!住其他區的小朋友如果想買,去dr. kong問就ok,可以訂你要的尺碼送到該分店,不過當然要預多d時間啦,不要開學前一兩天才買,家長自己選擇下啦!

原帖由 BabyHilary 於 11-3-8 11:56 發表
有家姐哥哥讀緊都未必收係事實,
我大仔讀kv, 細女只係waiting咋!
所以恭喜哂你呀, 2個囡囡都咁叻!

原來spk同kv一樣都係自備茶點?
咁9月開始我要預備多一份比囡囡啦!
幾時會買校服, 鞋, 書包書薄架?

...

請問家長會係幾點舉行?
canau

原帖由 canau 於 11-3-8 13:00 發表
請問家長會係幾點舉行?

上午班0900-0945
下午班1000-1045

原帖由 emily192chan 於 11-3-8 12:09 發表
我們一家也是教友,妹妹Apr 08出世,算是大囡,不過她說話不是特別叻,不過佢可以自己interview,in 好多間幼稚園都從來不會喊,會答陌生人問題,唔怕羞,我們沒有特別要她學好多學術上的東西,不過佢在nursery老師講了的她可 ...

對,天時地利人和+運氣+緣份,呀女係尾段係喊..住出門口

我想問....要買幾多套校服架 ? 體育堂呢 ?
仲有,有冇課外活動架 ?

唔好意思, 我唔係報到, 但我想知道各位已被取錄的小朋友是在哪裡讀N班?

黎緊先要買的是夏季校服,校裙及運動服一般買兩套,方便替換,而且K1的小朋友有時都會失手,整濕套校服,當然家長按自己需要決定啦!(一星期有兩天要穿運動衫)

除了校鞋以外,穿運動服是就要穿全白波鞋,出面買就ok!
如夏天要穿外套,純白色就ok!也可出街買的,不一定要去校服公司!

spk沒有外藉英文老師,沒有普通話及電腦課,也沒有課外活動!

原帖由 Snoopywy 於 11-3-8 13:32 發表

我想問....要買幾多套校服架 ? -> 無定 (一般買2-3 sets)

體育堂呢 ? -> 一星期有2日要著PE uniform (開學先知邊2日, 班班唔同)

仲有,有冇課外活動架 ? -> 無

原帖由 Snoopywy 於 11-3-8 13:32 發表

我個囡讀的只是學校附近的幼稚園,因為接送方便d,而且要就家姐的返放學時間!
讀那間n班我想沒有太大關係吧,因為spk interview不會考小朋友英文及認字!其實好老土都係那句啦,小朋友當天的情緒,性格是否怕羞,運氣+緣份,入唔到的小朋友唔代表唔叻!
我個囡入到係好好彩!

原帖由 tangalis 於 11-3-8 13:41 發表
唔好意思, 我唔係報到, 但我想知道各位已被取錄的小朋友是在哪裡讀N班?

原帖由 emily192chan 於 11-3-8 14:24 發表
黎緊先要買的是夏季校服,校裙及運動服一般買兩套,方便替換,而且K1的小朋友有時都會失手,整濕套校服,當然家長按自己需要決定啦!(一星期有兩天要穿運動衫)

除了校鞋以外,穿運動服是就要穿全白波鞋,出面買就ok!
如夏天 ...

謝謝回覆,咁你地有冇俾小朋友去學野呢

原帖由 hippofant 於 11-3-8 14:25 發表
我想問....要買幾多套校服架 ? -> 無定 (一般買2-3 sets)

體育堂呢 ? -> 一星期有2日要著PE uniform (開學先知邊2日, 班班唔同)

仲有,有冇課外活動架 ? -> 無

...

咁d遊樂設施幾時有得玩 ? pe 堂 ?
夏天好似有游水喎....係咪架 ?

vic (hmt)

原帖由 tangalis 於 11-3-8 13:41 發表

Agreed to emily192chan,
which Nursary is not an issue (or not related), as my girl does not study any nursary/pre-school...... so it's really depends on performance and luck, i can tell.

原帖由 emily192chan 於 11-3-8 14:30 發表
我個囡讀的只是學校附近的幼稚園,因為接送方便d,而且要就家姐的返放學時間!
讀那間n班我想沒有太大關係吧,因為spk interview不會考小朋友英文及認字!其實好老土都係那句啦,小朋友當天的情緒,性格是否怕羞,運氣+緣份, ...

平日返學未打鐘前,小朋友會先在操場放好書包在地上(小朋友自己排隊的位置),咁小朋友就可以在操場玩,可以玩playhouse,滑梯等等,老師及學校會請d家長輪流做家長風紀在操場看一下小朋友的秩序,以保安全!(如果那段時間流感/傳染病好厲害時,學校就會要小朋友直接入課室,減低風險)

操場是有個小水池,相信大家interview/上網都會見到,不過沒有放水的!聽學校說以前會安排小朋友帶泳衣回校玩下水,不過近年因為流感太厲害,已經沒有這個活動了!我大囡讀三年以來都未試過,我相信黎緊幾年都唔會有!

原帖由 Snoopywy 於 11-3-8 14:44 發表

咁d遊樂設施幾時有得玩 ? pe 堂 ?
夏天好似有游水喎....係咪架 ?
‹ 上一主題|下一主題