用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 2011/12 聖保祿幼稚園(SPK)K1同學仔報道
樓主: JumpingBean
go

2011/12 聖保祿幼稚園(SPK)K1同學仔報道 [複製鏈接]

原帖由 emily192chan 於 11-3-8 16:14 發表
平日返學未打鐘前,小朋友會先在操場放好書包在地上(小朋友自己排隊的位置),咁小朋友就可以在操場玩,可以玩playhouse,滑梯等等,老師及學校會請d家長輪流做家長風紀在操場看一下小朋友的秩序,以保安全!(如果那段時間流 ...

好清楚 !
冇得玩水真係浪費個池lu

原帖由 emily192chan 於 11-3-8 16:14 發表
平日返學未打鐘前,小朋友會先在操場放好書包在地上(小朋友自己排隊的位置),咁小朋友就可以在操場玩,可以玩playhouse,滑梯等等,老師及學校會請d家長輪流做家長風紀在操場看一下小朋友的秩序,以保安全!(如果那段時間流 ...

好得意好似以前細個讀小學o甘

唔該哂!
我覺得對校鞋好靚, 不過見唔同學生著個款有d唔同,
仲有油皮同漆皮, 原來有幾間公司出!
咁你知唔知dr kong kinder size要幾錢?

原帖由 emily192chan 於 11-3-8 12:29 發表
係呀,就是因為見到好多家姐哥哥在spk讀緊,但細佬妹都唔收的例子好多,所以今次特別緊張!

校服方面,如沒有記錯,是可以在開學前一次家長後買!校服公司當天會到學校!黑白校鞋校服公司也會有,價錢是~$170以下,按size而定 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

原帖由 BabyHilary 於 11-3-8 16:26 發表
唔該哂!

睇過去年既post, 好似係4xx-5xx,鞋身較重
check here
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2207661&extra=page%3D2

是的,唔同質料的校鞋就是因為來自不同的公司出!
以我所知以下地方可買:
約瑟校服公司(灣仔店)
美華鞋屋(銅鑼灣糖街)
Dr. Kong
仲有一間是學校文具店隔離的

有d公司的平d,但係係pu,著一年就一定要換啦!
Dr. Kong的是最貴,不過是真皮,如果kider的應該都同其他款皮鞋同價,~$300左右吧
Dr. Kong 的鞋頭比較方同寬,啱肥腳同要舒服的小朋友,我在校服公司買了,帶埋個囡去買,買了返來都要著返舊的Dr. Kong,我個囡唔著我都無計,好彩可以換返校服!
每款都有人著,媽咪自己看一下,買合適的俾小朋友吧!
不過我唔見好多小朋友著 dr. kong出的!

原帖由 BabyHilary 於 11-3-8 16:26 發表
唔該哂!

原帖由 emily192chan 於 11-3-8 17:04 發表
以我所知以下地方可買:
約瑟校服公司(灣仔店)
美華鞋屋(銅鑼灣糖街)
Dr. Kong

Dr. Kong的是 ...

開頭佢地隻腳會大,要成日轉,如買dr. kong 唔化算

Thank you 茄媽!
原帖由 茄媽 於 11-3-8 07:06 發表
我都好想知!
但係你可以申請定學券先,費時走兩轉。

Thanks BabyHilary, 等我都去吓先!
原帖由 BabyHilary 於 11-3-8 10:40 發表
hi jumpingbean,

我囡囡會讀pm session,
心情同你一樣都係好exciting呀!
spk係好稈有唔洗交留位費嘅學校,
6月4日出席家長會就代表會入讀!

我享聖保祿幼稚園嗰邊開左個topic,
不如去嗰邊chat! http://forum.edu-ki ...

多謝emily192chan十分詳盡嘅回覆, 解答晒我所有問題! 萬分感激, 但我仲有D問題想請教請教:

1. 請問SPK的課程深唔深? 老師嚴唔嚴? 因得知某些天主教學校的老師/修女都很嚴肅, 是否非常傳統?

2. 如你所說, spk沒有外藉英文老師,沒有普通話及電腦課,也沒有課外活動! 咁佢哋教D英文如何? 是否大部份家長都要出去學?

3. K2, K3功課又多唔多? 因某D幼稚園又超多功課, 又要親子做Project, SPK又有無呢?

4. 沒有課外活動, 咁有無親子旅行架?

請多多指教!
原帖由 emily192chan 於 11-3-8 11:41 發表
你好,我昨天都收到信,細囡都有pm offer,我跟我先生的心情是好開心又興奮!大囡在St. Paul PM讀緊K3,9月就會去小學部了,幾年前大囡放榜時沒有什麼期望,因為spk的競爭實在太大,得到是意外驚喜!反而因為家姐在spk讀,而細 ...

不要客氣,我都是就我所知道的去講!

1. 請問SPK的課程深唔深? 老師嚴唔嚴? 因得知某些天主教學校的老師/修女都很嚴肅, 是否非常傳統?
就我所見,spk是要求小朋友要有禮貌,見到師長,來學校當義工的家長也要叫Auntie/Uncle;你也可以說是一間十分傳統的天主教女校,小朋友要求有紀律,上課要靜靜的聽老師說(k2學校會安排家長當一天助教,到時家長就有機會見到);老師/修女都好有愛心,很有心教好小朋友,有點嚴肅,好像媽媽教小朋友咁,有耐心,spk說到底不是一間活動教學的學校,雖然她都有很多校內活動!家長要想清楚是否啱自由的小朋友!
課程不算深,她不用坊間的書,而是自定教材的,每個月有一本主題書,老師會按那班小朋友的興趣/喜好,再設計一些有關該主題的活動俾小朋友;k1基本上沒有寫字也沒有功課,到k2才開始有寫字的功課,不過也不多,小朋友回家其實好快就會做完!k2開始會有"每日一書",小朋友每天要回家看一本書,其實對小朋友來說一點也不難,圖書都是薄薄的,要看完一本不是難事!三年都不會有考試測驗默書,只係每個月有個評估!希望我大概答到你的問題了!

2. 如你所說, spk沒有外藉英文[url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?bannerid=591]老師[/url],沒有普通話及電腦課,也沒有[url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?bannerid=601]課外活動[/url]! 咁佢哋教D英文如何? 是否大部份家長都要出去學?
這是一個很主觀的問題,她們的英文都應該ok的,可能讀得spk的都是中產的多d(因為入得都係想上中小學卦,中小學都是要交學費的,就是說大部份家長未來十多年都不打算要政府的免費教育),有好多都有工人姐姐照顧/有出外上英文班,所以英文應該不是大問題!未知我這邊說其他家長是否認同!
小朋友是否都要出去自學,這個我可不大清楚!

3. K2, K3功課又多唔多? 因某D幼稚園又超多功課, 又要親子做Project, SPK又有無呢?
如上所說,spk功課不多的,一般到k3都應該是半小時之內會完成的寫子/造句的功課;k2開始就要每天看一本圖書,小朋友定期輪流做下剪報,站出來同同學講下,每學年在班裡出來講下故事!有算有親子project了,如要小朋友上網找一下圖片,搵下資料,or要小朋友出外看一下樹,拍一些照片跟同學們分享!

4. 沒有課外活動, 咁有無親子旅行架?
沒有課外活動,也沒有親子旅行,不過學校本身有好多活動,如參觀,校內的遊戲日,故事爸媽,家長風紀(未上課前在操場看一下小朋友),聖誕慶祝會,帶祈禱等等,這些都會邀請家長做義工的,單係這些家長都已經好忙喇!

希望我能答到你的問題!

原帖由 JumpingBean 於 11-3-9 02:51 發表
多謝emily192chan十分詳盡嘅回覆, 解答晒我所有問題! 萬分感激, 但我仲有D問題想請教請教:

2. 如你所說, spk沒有 ...

thanks emily!
dr kong嗰對好靚, 不過size太大,
我個女應該有排未著到27號!

原帖由 emily192chan 於 11-3-8 17:04 發表
以我所知以下地方可買:
約瑟校服公司(灣仔店)
美華鞋屋(銅鑼灣糖街)
Dr. Kong

Dr. Kong的是 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

昨天放工去看了一下,原來dr. kong這款是由最細29碼起,都成人size都有(因為中學部都要穿校鞋);我個囡k2開始著,應該也是size29,會員價都要$359!
相信k1的小朋友對腳仔細d,dr. kong沒可能穿了!
我不是要幫dr. kong賣廣告,只是想為大家有多d選擇!

原帖由 BabyHilary 於 11-3-9 12:00 發表
thanks emily!
dr kong嗰對好靚, 不過size太大,
我個女應該有排未著到27號!

補充小小,K1日日都會有半小時在Engliah Activity Room裹活動,入到去裹面老師同學生要全英文對答,我覺得都算多機會比佢地接觸英文,另外K1下學期開始教Phonics.

原帖由 emily192chan 於 11-3-9 11:33 發表
不要客氣,我都是就我所知道的去講!

1. 請問SPK的課程深唔深? 老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115嚴唔嚴? 因得知某些天主教學校的老師http://adex.baby-kingdom.com/www/d ...

是的,沒錯! 多謝myfirstbaby的補充啊!

原帖由 myfirstbaby 於 11-3-9 13:39 發表
補充小小,K1日日都會有半小時在Engliah Activity Room裹活動,入到去裹面老師同學生要全英文對答,我覺得都算多機會比佢地接觸英文,另外K1下學期開始教Phonics.

...

最細size 29? 咁幼稚園階段都唔洗唸,
都係去joseph買啦!
好想快d去家長會, 快d買校服同鞋,
好想睇下個女著起套校服, 期待已久!

原帖由 emily192chan 於 11-3-9 12:08 發表
昨天放工去看了一下,原來dr. kong這款是由最細29碼起,都成人size都有(因為中學部都要穿校鞋);我個囡k2開始著,應該也是size29,會員價都要$359!
相信k1的小朋友對腳仔細d,dr. kong沒可能穿了!
我不是要幫dr. kong賣廣 ...

每日半小時全英語時間...安排好好呀!

原帖由 myfirstbaby 於 11-3-9 13:39 發表

...

原帖由 BabyHilary 於 11-3-9 16:06 發表
最細size 29? 咁幼稚園階段都唔洗唸,
都係去joseph買啦!
好想快d去家長會, 快d買校服同鞋,
好想睇下個女著起套校服, 期待已久!

呢2日瞓覺時都會諗起....實在太太開心 !!!

明白晒, 唔該晒emily192chan & myfirstbaby 的回覆!

問題媽媽又有嘢想問喇:

1. 想問各位知唔知spk係咪唔洗學普通話? 例如:K1-K3 一星期有無一堂?

2. St. Paul小學又洗唔洗用國語背詩, 朗誦等?

3. 如果小學要而幼稚園又無教可以揾定D課程俾囡囡K1-K3學吓嘛?

原帖由 JumpingBean 於 11-3-9 17:33 發表
問題媽媽又有嘢想問喇:

1. 想問各位知唔知spk係咪唔洗學普通話? 例如:K1-K3 一星期有無一堂?

2. St. Paul小學又洗唔洗用國語背詩, 朗誦等?

3. 如果小學要而幼稚園又無教可以揾定D課程俾囡囡K1-K3學吓嘛? ...

emily 之前講SPK 沒有普通話堂的
‹ 上一主題|下一主題