用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 點解要用英文教通識?
go

點解要用英文教通識? [複製鏈接]

我個女學校用英文教通識,考文憑試會唔會蝕底D呢?
   3    0    0    0

I wonder why some EMI schools prefer using Chinese to teach Liberal Stuidies. Is it only because of marks ?

我仔仔的學校以前會看學生的能力給學生自已選擇中文或英語上通識這科,但後來因家長反對,現在全部都要用英語上通識,我自已覺得考文憑試會蝕底D,除非個學生英語運用比母語好啦。

原帖由 mio8390 於 11-3-6 22:37 發表
現在全部都要用英語上通識,我自已覺得考文憑試會蝕底D,除非個學生英語運用比母語好啦。

Why don't you choose a CMI school for him?

原帖由 cow 於 11-3-7 09:56 發表

Why don't you choose a CMI school for him?

他只是在通識科取高分上比較吃力,需要較多時間背好多專有名詞,其餘科目也十分標青,只是覺得一科會蝕底D就要轉校,不是把。
我只是說如果通識科用中文表達,在一般學生會比較好,用中文時取得A,但用英文時可能是B,香港電台都有個節目講述在英語和中文上表達通識科在各類學生上的好與壞,一般都是用中文會比較高分,只是有部份家長應為英文學校除了中國語文和中史是用中文上,其餘一定要用英語才是英文學校,包含體育;音樂....等等。

Using English to study Liberal Studies provides students with good environment to practise English in arguments and discussions.

原帖由 cow 於 11-3-7 11:28 發表
Using English to study Liberal Studies provides students with good environment to practise English in arguments and discussions.

你說得當然是正確,但主提是說"英文教通識,考文憑試會唔會蝕底D呢"我們開始有少少離題了。

原帖由 ha8mo 於 11-3-7 16:39 發表

如果教太極,係咪都要講英文?

在通識中的中國歷史部份都是英文,你話如果體育教太極會是........嘜 ;)

咁成績表會唔會列明用英文定中文考呢?

原帖由 esprincess 於 11-3-13 20:40 發表
咁成績表會唔會列明用英文定中文考呢?

以我所知,文憑試証書上是不列明通識科的考核語文!(在考評局網頁看到)

愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

請恕直言...

'點解要用英文教通識?'

這個標題很奇怪.....

如果我係校長,我會答: 因為呢間係英文中學,入得去讀表示你仔仔英文水平達到用英文學習既要求,我學校係真正既英文中學,家長請放心.......

因為覺得香港大部份學生都係用中文學通識會更加有效,唔會因為英文唔好而影响成績。

原帖由 esprincess 於 11-3-16 22:05 發表
因為覺得香港大部份學生都係用中文學通識會更加有效,唔會因為英文唔好而影响成績。

大部份香港學生用中文學經濟、地理、歷史、生物、宗教會更加有效,唔會因為英文唔好而影响成績。

原帖由 KK07 於 11-3-16 11:35 發表
請恕直言...

'點解要用英文教通識?'

這個標題很奇怪.....

如果我係校長,我會答: 因為呢間係英文中學,入得去讀表示你仔仔英文水平達到用英文學習既要求,我學校係真正既英文中學,家長請放心....... ...

你知不知香港有部份band 1生英文程度是不達標,只是學校和家長一相情願,追不上的學生只能成為犧牲品。

仲係唔明, 用中文學通識比英文更加有效, 表示該學生要加強英國語文能力訓練(用英文學通識正正係可學習多些英文!),而唔係要學校改用教學語言,這是我的logic, 或有家長不同意, anyway, I'll stop here.

原帖由 esprincess 於 11-3-16 22:05 發表

我知, 所以英中的band 1 生要更加努力提高英語能力,不願意既可轉band 1中中,怎會是犧性品? Your logic is totally different from mine, anyway, I am really stop here.  Tks

原帖由 mio8390 於 11-3-17 13:59 發表

你知不知香港有部份band 1生英文程度是不達標,只是學校和家長一相情願,追不上的學生只能成為犧牲品。

一個物理教師,只要熟習物理的詞彙再加上物理的表達方法就可以很有把握地用英文教物理。通常來說,一個本地的物理系畢業的大學生就可勝任。地理、世界歷史、生物…. 也如是。但通識,需要懂得世界上所有領域的詞彙、表達方法。普通教師有這個能力用英文教通識嗎?

學生學物理,只要熟習物理有限的英文詞彙、有限的英文物理表達方法就可以有效答題。但通識又如何?無限的生字、無限的表達方法,有多少個百分比的中學生能掌握?

在中學教好學生英語是個目標,是個理想。但我一向懷疑有多少個百分比的學生能做到能用英文學通識。有不少英中用中文教通識就是一個好好的例證。

立此存照:我預測英中生考通識會有很大的問題,將會有愈來愈多的英中選擇用中文學習通識!

eviepa

一個物理教師,只要熟習物理的詞彙再加上物理的表達方法就可以很有把握地用英文教物理。通常來說,一個本地的物理系畢業的大學生就可勝任。地理、世界歷史、生物…. 也如是。但通識,需要懂得世界上所有領域的詞彙、表達方法。普通教師有這個能力用英文教通識嗎?

學生學物理,只要熟習物理有限的英文詞彙、有限的英文物理表達方法就可以有效答題。但通識又如何?無限的生字、無限的表達方法,有多少個百分比的中學生能掌握?

Pls read the above without the words in grey, u'll find this is exactly the original meaning.  So, adding those words in grey are off the topic.
‹ 上一主題|下一主題