用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田崇真
樓主: Hippomother
go

沙田崇真 [複製鏈接]

多謝0930提供去年面試形式作參考, 請問小朋友讀得開心嗎?  學校功課多唔多?

原帖由 Hippomother 於 11-3-18 14:06 發表
多謝0930提供去年面試形式作參考, 請問小朋友讀得開心嗎?  學校功課多唔多?

亞仔都讀得好開心,可能佢有個小學同學一齊入左同一班啦!不過大致上都好開心,而且D老師好好人,功課方面暫時唔係好多,可能到中二就會開始忙,我都係聽中二/三 D家長講,如果入A/B 班就會多野做D ,因這兩班學校話要提升番佢哋嘅成績,如果你報咗名,祝你成功.

多謝你的分享, 我的小朋友今星期六IN, 希望可以成功入到。

原帖由 0930 於 11-3-22 11:28 發表

亞仔都讀得好開心,可能佢有個小學同學一齊入左同一班啦!不過大致上都好開心,而且D老師好好人,功課方面暫時唔係好多,可能到中二就會開始忙,我都係聽中二/三 D家長講,如果入A/B 班就會多野做D ,因這兩班學校話要提升番佢哋嘅 ...

如果冇記錯,A班係補底班;每年最多人留班都係A班學生多d~

回覆 3# 0930 的文章

Hi, 想問一問沙崇係唔係成績好勁先入到呢??? Thank you!

沙祟一日幾百人, 來者不拒, 所以IN得愈早, 可能係學校最想一早見既一批, 這點可以理解的, 不過亦只能說機會大已而.

而有些中學係選擇性去見, 見一半, 一個上午便IN完, 發覺佢地順姓名NO便算.

舊年有3位BAND2學生, 學校安排係傍晚IN, 最後聽聞沒有派獲沙祟.

而同一間小學既BAND1生, 一早便IN完,最後亦"誇"區自行考入.

有個BAND1尾學生都係IN傍晚, 亦順利入了沙祟, 最後入了A班, 即每年留班最多一班. 估計她是抽入沙祟, 所以 IN 得遲, 亦可入讀此校.

以上資料100%個人推測.
不過我知佢地考試形式係有唔同, 不同學生, 考完出來既形式有唔同.

原帖由 0930 於 11-3-17 13:02 發表
我個仔而家係沙崇讀緊中一,上年面試時間都差不多要30分,每間課室會同時有幾位老師各自見每一位同學,大致都會讀篇英文文章和讀後感,最後會考小朋友的想像能力,收唔收唔會關你見面時間. ...

那我的小朋友機會渺茫了!!  不過是下午的頭批,可能老師食完飯會精神些呢!  我都知今年轉去新校社, 所以多人選, 如果唔得唯有等大抽獎!

只要係BAND1就有機會自行OR抽入去沙祟, 不過有好多CASE, 自行入唔到沙祟, 但入了第二志願自行如郭XX,X榮X... 就抽都無機會. 沙祟校長講過近年學生水準提高了很多, 收番來學生係全BAND1.

中午IN, 都未到黃昏, 機會都好大. 我所知係一早IN果批舊年幾個入了. 但有時IN得早, 學校IN完唔收又有, 學生被自行既另一間收了又有.(如不選沙祟為第一)

現在最重係操好D英文, 要讀文章和回答問題. IN得早機會大, 係我估既!  

原帖由 Hippomother 於 11-3-22 21:05 發表
那我的小朋友機會渺茫了!!  不過是下午的頭批,可能老師食完飯會精神些呢!  我都知今年轉去新校社, 所以多人選, 如果唔得唯有等大抽獎!

原帖由 eieio 於 11-3-22 15:48 發表
Hi, 想問一問沙崇係唔係成績好勁先入到呢??? Thank you!

只要成績係band 1 就好有機會.

原帖由 catcatmom 於 11-3-23 00:01 發表
只要係BAND1就有機會自行OR抽入去沙祟, 不過有好多CASE, 自行入唔到沙祟, 但入了第二志願自行如郭XX,X榮X... 就抽都無機會. 沙祟校長講過近年學生水準提高了很多, 收番來學生係全BAND1.

中午IN, 都未到黃昏, 機會都 ...

其他沙田中學校長, 講過很想收某學校既學生<------可以講多d嗎?

九龍宣x

原帖由 pineapple0983 於 11-3-23 10:38 發表

其他沙田中學校長, 講過很想收某學校既學生

好多中學都會收這間小學的學生, 貪佢地成績好, 而且才藝也不差!!  我小朋友的學校在它學校附近!

I think/guess also TTPSK.  TTPSK is not as famous as APS but she produces very good quality students.  Also, both STTSS and TTPSK belongs to the same organization.

原帖由 catcatmom 於 11-3-23 12:36 發表
九龍宣x

原帖由 catcatmom 於 11-3-23 12:36 發表
九龍宣x

哦,e間......

‹ 上一主題|下一主題