用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田崇真
go

沙田崇真 [複製鏈接]

請問有無家長收到沙崇的面試信箱?  
或有沒有家長的子女在此校讀書, 有無面試的經驗可以分享?
   2    0    0    0

比編文(英文)個考生, 問番有關文章既問題, 全程英文對答. 差不多口試既英文閱讀理解. 沙祟愈早in愈有機會.
親戚個女,當年成5/6pm面試.入唔到.另外識人早上in(9時)果批,多數入了.
可能想收果d,會早d有得in.(只是個人估計) 

原帖由 Hippomother 於 11-3-3 16:34 發表
請問有無家長收到沙崇的面試信箱?  
或有沒有家長的子女在此校讀書, 有無面試的經驗可以分享?

多謝catcatmom的回覆, 可惜仍未收到面試信, 希望可以早一點IN啦!!  另外想問你親戚個女本身是沙田區小學, 還是在自行時跨區選校呢?

親戚個女本身讀沙田小學.
有人說沙祟喜歡收九龍D學生, 特別係私小OR程度高小學, 佢地跨區, 自行考入, 只係聽人講, 無實則既DATA.

原帖由 Hippomother 於 11-3-4 14:45 發表
多謝catcatmom的回覆, 可惜仍未收到面試信, 希望可以早一點IN啦!!  另外想問你親戚個女本身是沙田區小學, 還是在自行時跨區選校呢?

原帖由 catcatmom 於 11-3-4 18:10 發表
親戚個女本身讀沙田小學.
有人說沙祟喜歡收九龍D學生, 特別係私小OR程度高小學, 佢地跨區, 自行考入, 只係聽人講, 無實則既DATA.

網頁又話26號interview, 點解咁耐都無信架?     

又一個星期, 希望下星期可以收到信.  唔好要我地做家長日等夜等, 都係望個信箱內有封面試信!!
原帖由 50108686 於 11-3-5 13:16 發表

網頁又話26號interview, 點解咁耐都無信架?     

原帖由 Hippomother 於 11-3-5 15:14 發表
又一個星期, 希望下星期可以收到信.  唔好要我地做家長日等夜等, 都係望個信箱內有封面試信!!  

人人應該有份架........
放鬆下啦。
不如你睇吓點樣係面試時表現好d仲好啦~

原帖由 catcatmom 於 11-3-4 14:20 發表
比編文(英文)個考生, 問番有關文章既問題, 全程英文對答. 差不多口試既英文閱讀理解. 沙祟愈早in愈有機會.
親戚個女,當年成5/6pm面試.入唔到.另外識人早上in(9時)果批,多數入了.
可能想收果d,會早d有得in.(只是個人估計) 

...

請問是否需要用英文自我介紹或其他中文答問呢?

回覆#7,
我都想放鬆吓, 只係兩間自選都係同一日面試, 怕撞時間, 唔知去邊間好!  如果早D知, 可以試吓改時間嘛!
如有家長收到信, 請通知, 睇吓大家會唔會同一時間見。

有無人已經收到沙崇面試信, 下星期六已經係面試日期, 點解仲未有信?
另一間上星期已收信, 今個星期六去IN, 好彩跟沙崇無撞期。

醒目開學勳章

我老公d朋友話如果當日in回後問你小朋友有無報直資,即係佢己收左你的小朋友喎,不過唔知真定假呀.

原帖由 HELRON 於 11-3-15 16:23 發表
我老公d朋友話如果當日in回後問你小朋友有無報直資,即係佢己收左你的小朋友喎,不過唔知真定假呀.

打電話問學校,話如果18號都未收到信,先再打電話問學校喎!

Hi HERLON,
咁你老公朋友的小孩是否去年IN?  如果老師這樣問被收的成數較高? 可否問一問小孩是否有問考直資而被取錄?
其實一日是否真的有心機見600幾個小朋友?

今日收到面試信3/26日下午IN, 但需時30分鐘, 好似有請個房, 唔知係咪要全部都入呢(信內沒有說明要入邊間房, 只寫有1-6房)?
聽聞有600幾人申請, 又話全部人都有得IN, 那麼1小時可以見幾多人?  有無人要6:00pm後IN?

醒目開學勳章

原帖由 Hippomother 於 11-3-15 17:47 發表
Hi HERLON,
咁你老公朋友的小孩是否去年IN?  如果老師這樣問被收的成數較高? 可否問一問小孩是否有問考直資而被取錄?
其實一日是否真的有心機見600幾個小朋友? ...

我唔知呀,不過我不是講IN祟真,我是想說如果IN完後老師如有問你有無考直資,即是話可能佢想收你的小朋友.因為我老公的朋友個仔後尾真係收左佢呀.但無講邊間學校呀.

回覆#15
Hi HELRON,
多謝你的回覆。
已打去問過學校, 所有人都有得見, 不過唔知佢地是否由1-6室都要入, 還是每一房負責IN幾個學生?信上說明是個別面見, 但又要見約30min, 所以有D懷疑是否一日可以見得哂!?

原帖由 Hippomother 於 11-3-16 16:23 發表
今日收到面試信3/26日下午IN, 但需時30分鐘, 好似有請個房, 唔知係咪要全部都入呢(信內沒有說明要入邊間房, 只寫有1-6房)?
聽聞有600幾人申請, 又話全部人都有得IN, 那麼1小時可以見幾多人?  有無人要6:00pm後IN? ...

你咁緊張,都唔知點幫你.........
個小朋友feel 到你咁緊張,壓力咁大,明明得都變唔得。
將來我諗大抽獎你都唔知點算.........

現今在港讀書已經不止小朋友的事, 連父母也在陪讀, 有邊位家長沒有壓力呢?  
讀得好的小朋友又怕佢成績退步, 讀得唔好又要被迫返補習班, 有幾多個小朋友不需父母跟?
我都想自己小朋友有一個快樂童年(因為自己童年並不快樂), 只是現今小朋友太幸褔, 有時不加壓力, 佢地唔會放上心及盡力, 當然父母一定要清楚自己小朋友可以承多少壓力, 不然會弄至反後果就不好了!

原帖由 Hippomother 於 11-3-17 11:01 發表
現今在港讀書已經不止小朋友的事, 連父母也在陪讀, 有邊位家長沒有壓力呢?  
讀得好的小朋友又怕佢成績退步, 讀得唔好又要被迫返補習班, 有幾多個小朋友不需父母跟?
我都想自己小朋友有一個快樂童年(因為自己童年並不快 ...

請問你小朋友讀緊邊間?

我個仔而家係沙崇讀緊中一,上年面試時間都差不多要30分,每間課室會同時有幾位老師各自見每一位同學,大致都會讀篇英文文章和讀後感,最後會考小朋友的想像能力,收唔收唔會關你見面時間.
‹ 上一主題|下一主題