用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 n班小朋友,應否罰??
go

n班小朋友,應否罰?? [複製鏈接]

囝囝是細仔, 剛2歲便送他入幼兒n班, 上堂時將鞋子和socks除掉 (他比較多腳汗),講唔聽,被老師罰企! 見他放學時唔開心唔說話 !
父母送小朋友返學,目的想讓他能在愉快和開心環境學習,準備迎接幼稚園的新生活, 2歲小朋友根本什麽也不懂, 答應知錯, 下次同樣會犯錯, 老師在學校為什麼不是教導他, 而是罰他呢? 現在有時唔想返學, 害怕他心靈留下陰影,影響他日後上幼稚園!
見到小朋友又喊又唔開心,自己感到心痛, 是否太早送他入學呢?  n班只是吃吃玩玩, 紀律和秩序應有, 但不應太嚴 謹! 有次在門外接放學, 他仍在哭, 老師沒笑容地大聲說"你再喊, 就不俾媽媽接你放學!" 對於一个2歲小朋友, 過份了, 似是恐嚇, 返學初期, 還未能適應新環境, 又要與父母分離! 有時真想幫他退學或轉校!
有否maimi可分享或交流下呢? 唔該哂!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

國有國法, 如果家長唔認同學校嘅教法,應多多與老師溝通,如果都係唔得嘅,就轉校

我自己就,好開心有人同我修理吓個曳人,初初聽見佢俾老師罰~當然唔開心,但係上課有上課嘅規矩,守唔到嘅小朋友會好影響其他小朋友,好似樓主嘅除襪問題,係衛生問題,老師係需要小朋友著鞋著襪,呢樣嘢本身無錯,問題係佢用嘅方法,但係既然你交得佢去間學校,適量嘅溝通係可以嘅,過份嘅話,對大家都唔好,小朋友會覺得唔需要守規矩,家長覺得老師唔啱,所以唔駛聽老師話!
恐龍家

2 歲,又真係可以開始罰去 naughty corner, 2 歲 2 分鐘,3 歲 3 分鐘...
我地屋企係咁罰,企完會再講多次做錯D 乜,下次應該點做。有罰,亦有教。

阿女 n 班老師應該都係有罰的,佢番學後玩老師 role play 會鉗住公仔隻手鬧: naughty boy! 再捉隻公仔去罰企!

2 歲,明架。

不過 D 恐嚇語句就真係唔係幾好...

我不讚成對2歲孩子又嚇又罰,
2歲是探索期,
他們會做各項事情嘗試自己獨立能力,
老師可先欣賞孩子已經能夠自己脫鞋,
再加以解釋在家可以,在學校不可以,
引導孩子做正確的事便可,

以2歲人仔的心智,
還未足以理解老師的出發點,
更不足以清楚老師會否原諒自己,
他們可能會誤會自己做得很錯,
從而產生不敢嘗試或不敢探索的後果,
老師應要明白2歲與4歲是很不同的,
如果老師對4歲這麼處理,
我便覺得沒有所謂.

我認同應先向老師了解情況,講出自己意見.如果你覺得老師既教學理念與你既好不同,才考慮轉校.
2歲小朋友唔係唔明,係明知而再挑戰.佢地需要自我價值被肯定.
  我諗罰既方法有好多,除左企,還可以剥削一些遊戲時間,睇下可唔可以大家溝通吓揾出一個較理想既野方法令小朋友守學校規則.

不如轉校啦, 返學係應該係開心既.

原帖由 joejune 於 11-3-1 02:23 發表
囝囝是細仔, 剛2歲便送他入幼兒n班, 上堂時將鞋子和socks除掉 (他比較多腳汗),講唔聽,被老師罰企! 見他放學時唔開心唔說話 !
父母送小朋友返學,目的想讓他能在愉快和開心環境學習,準備迎接幼稚園的新生活, 2歲小朋友 ...

+3金熱血 貢獻勳章

父母送小朋友返學,目的想讓他能在愉快和開心環境學習,準備迎接幼稚園的新生活, 2歲小朋友 ...

罰企幾耐先? 2歲人仔, 罰幾分鐘都OKAY 架...

至於老師話"你再喊, 就不俾媽媽接你放學!" 點解唔即時問佢點解咁講? 有無同校長反映?

you are all so insightful!  Traditional teaching and the theory used in this era is quite different.  Yes, I think kids 2 y.o. do understand more than we think, so teaching them what is right and wrong is crucial.  They often test your baseline, so setting the boundaries is important.  Ways of teaching is a different issue.

又有一次囝囝搞老師東西, 可能話唔聽,又俾老師罰企!老師從沒提過罰企事情, 只是從囝囝口中說出罰企,喊喊! 事後跟老師了解事情, 她沒有說罰幾耐,而我又真喺忘記問!
至於老師那句說話,她是見到我站於門口的,當時見到囝囝即刻收聲那個模樣,我好唔開心好心痛,接了放學便離開!我都後悔沒有即場問她!
其實我囝囝唔算喺曳小朋友, 講道理,他會聽,我都明白老師沒有太多時間和耐性去照顧咁多小朋友,但經常罰他們,我怕日後會唔怕老師!
原帖由 chan803 於 11-3-1 20:58 發表

罰企幾耐先? 2歲人仔, 罰幾分鐘都OKAY 架...

至於老師話"你再喊, 就不俾媽媽接你放學!" 點解唔即時問佢點解咁講? 有無同校長反映?

你小朋友不是在嘉x麗返學吧???如果是,你真的要馬上轉校.如果不是,你也要看看小朋友的反應,如果他都OK,不太討厭間學校,甘即係老師除了罰也有讚美他的時候.甘都OK.
不過我本人不太喜歡罰小朋友,講真,一罰又吵吵鬧鬧,搗到個個心情都差,我比較喜歡同小朋友建立關係,有了深厚的感情,一旦佢做錯野,我扮下嬲,佢都好驚啦.自己會跟住你尾巴走,希望你理佢,果時你可以即時同佢講道理,佢起碼心報口報,因為佢愛你.如果家長OR老師同小朋友根本都無感情,你下下罰佢...大佬,小朋友都唔知發生咩事啦,即使知都唔一定服啦.

個人性格如此,所以也希望找間是<老師有愛心及讓小朋友會掛住老師的學校>.

太過嚴OR罰.已過時了,即係老人家所講<不打不成才>,我又唔信啊~~外國人都好少打,人地都先進過我地啦.

單看lei句:老師沒笑容地大聲說"你再喊, 就不俾媽媽接你放學!", 我一定會轉校.

N班的小朋友其實懂得很多,遠比我們想像多。"你的兩歲孩子"便提到有一個小朋友想看電視,但父母不準,於是等媽媽的朋友探訪時便問姨姨"想不想看電視",姨姨答"想",小朋友就跑去對父母說姨姨想看電視。兩歲的小朋友懂得思想。
學校就是要學規則和服從,現在可以做的,不是考慮轉校,而是多和老師校長溝通,多了解小朋友在校情形
不贊成父母老為子女強出頭,因為子女日後會以父母為擋箭牌,到時,想糾正孩子的行為便難了
昨天坐MTR時聽到兩個中學女同學對話,A說家長會前兩三星期會開始對母親說老師的不是、說老師一定會投訴這樣那樣,根本是老師針對她等等,說了幾星期,她母親信以為真,根本不相信老師的投訴,她又可順等過關...

agree ...but of cos not humiliating kind of punishment

原帖由 CatEgg 於 11-3-4 22:27 發表
N班的小朋友其實懂得很多,遠比我們想像多。"你的兩歲孩子"便提到有一個小朋友想看電視,但父母不準,於是等媽媽的朋友探訪時便問姨姨"想不想看電視",姨姨答"想",小朋友就跑去對父母說姨姨想看電視。兩歲的小朋友懂得思 ...

我女歲幾開始唔乖就要罰企naughy corner, 比佢知道自已做錯野.

我個人意見--- 返n1 就係去學守規舉/羣體生活既, 甘小朋友唔守規舉, 比老師罸企我係accept.

樓主你同老師溝通吓, 了解左件事先 la~~

很認同,莫講話2歲,我家未到2歲既大b在只有19m時聽到我哦佢,已經識得笑住同我講「byebye」叫我收聲。

所以不管孩子有多大明不明白,管教是一刻也不能鬆懈。我不了解實況,不宜comment樓主的情況,不過樓主在打算轉校前,應該先同老師溝通了解真相。

我記得我讀幼稚園時因同同學仔傾計被「體訓」(班主任mi我個鼻mi到紅腫咗),爸爸媽媽都好心痛好嬲,不過會返學校問清楚咩事(我當然隱瞞自己曳上堂時傾計既真相),最後我都在家被爸媽鬧,不過就同我轉班,因為爸媽覺得班主任重男輕女罰我唔罰同我傾計既男同學仔,仲要咁重手。

原帖由 CatEgg 於 11-3-4 22:27 發表
N班的小朋友其實懂得很多,遠比我們想像多。"你的兩歲孩子"便提到有一個小朋友想看電視,但父母不準,於是等媽媽的朋友探訪時便問姨姨"想不想看電視",姨姨答"想",小朋友就跑去對父母說姨姨想看電視。兩歲的小朋友懂得思 ...

單是"naughty corner"這個字眼已經.......

原帖由 yaulinda 於 11-3-1 09:04 發表
我不讚成對2歲孩子又嚇又罰,
2歲是探索期,
他們會做各項事情嘗試自己獨立能力,
老師可先欣賞孩子已經能夠自己脫鞋,
再加以解釋在家可以,在學校不可以,
引導孩子做正確的事便可,

以2歲人仔的心智,
還未足以理解老師 ...

看了這麼多家長所說的話,我不禁"唉~~~"了一聲!我好支持你的看法.
為何我們一定要對兩歲的小朋友講嚇講罰呢??再大少少時不可以嗎??一定要如此細?當我們罰她時,她真的因為明白而知錯還是被嚇而不敢去做??為什麼一定要不罰不成才?不罵便會不乖..??乖的定義是什麼??是等於守規則?守規則又等於一定明對錯嗎?大人都不一定100%做對的,為何我們可以用自己的想法去罰小朋友,要跟足我們的方式才100分呢??
我不知大家明不明白我所講的....不過我從來不罵也不打更不罰我的小朋友,我只講道理及表示我生氣了.....我小朋友就是這樣大的,一直他都好乖,考十間學校有90%成功,入了學校,也是老師常說明理的小朋友及好學生!

A lot of you may not agree with what I'm saying but can anyone tell me what is wrong with taking off shoes or socks.  There is ABSOLUTELY NOTHING WRONG with that.  The only things you can say is that your son didn't follow the teacher's instruction.  But did the teacher give any reasons why your son shouldn't take his shoes or socks off?  And to go as far as saying "not letting Mummy pick him up from school".  LOL!  I love to see the teacher actually do it.  Sorry, I might get slammed for this but I grew up in the west.  Actions like this will get the school sued.  The moral here is that if you can't do what you say, don't say it.  Remember the story Don't Cry Wolf?

Raising a kid is a collective effort from both the parents and schools and we are now in 2K11.  Not the 60s, not the 70, not the 80s.  It's time we all change.  As a person in the education field, I believe positive learning is the best for our younger generation.  I have always try to explain to my son "why" regardless of whether he understand it or not.  Trust me, they'll get the idea eventually.

‹ 上一主題|下一主題