用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問坐公共交通工具時,你們有沒有遇到這種問題? ...
go

請問坐公共交通工具時,你們有沒有遇到這種問題? [複製鏈接]

坐公共交通工具時,我孩子會突然大聲叫,容易踢到人,發出奇怪聲等。
我不停提醒、表揚或教導,但情況時好時壞。都不知道他什麽時候突然會很興奮大聲吵。好頭痛。因為人多,經常很尷尬。有時真的想搭的士算了,但有次搭的士,他不知道想到什麽,好像是想引我注意,或向我示威(其實那天我根本沒有讓他生氣的地方,只是安靜坐車),突然大叫并踢司機的座位,還好那個司機完全當沒事發生。唉,我當時很生氣,但喝止他更變本加厲。我理也不是,不理也不是。。。。。真是好煩啊。難道我要買私家車??
你們是否有遇到過類似情況,如何解決?
   0    0    0    0

我相信就算買私家車都係斬腳指避沙蟲, 唔通小朋友成世人唔坐公車?
你小朋友多大呢? 言語& 表達能力好唔好? 試下比d佢有興趣的野比佢做, 例如, 睇公仔書, 玩游戲機, 玩玩具, .........上車前要佢答應唔大叫, 先比佢玩, 慢慢試下

原帖由 xixi1218 於 11-2-28 23:07 發表
坐公共交通工具時,我孩子會突然大聲叫,容易踢到人,發出奇怪聲等。
我不停提醒、表揚或教導,但情況時好時壞。都不知道他什麽時候突然會很興奮大聲吵。好頭痛。因為人多,經常很尷尬。有時真的想搭的士算了,但有次搭的士,他不 ...

xixi1218:

相信有部份(甚至)很多自閉兒坐公車時也好似你的孩子甘,雖然經常很尷尬, 但為了讓他日後可更容易融入社區, "避"不是好方法, 唯有耐心地教, 也可請學校老師幫忙, 構思有關的社交故事, 教孩子正確的行為。

我兒在3歲左右乘公車時也很惡搞, 古怪行為更曾出不窮, 滋擾程度可俾5粒星佢.....我俾人駡, 在背后話我唔識教仔是經常發生的事。(e.g.他硬要坐某坐位, 若他人坐了,他也會擠埋去,勸不到拉不著, 只會大吵大鬧)我曾經為此也感到十分傷心和痛苦。

現在他成長了, 觀察到身邊的人的反應變化, 明白自已的行為不當, 會騷擾別人或會引來別人的責駡。

過程可會是吃力和痛苦的, 努力!

我都試過呀!

因為每天都要坐巴士返學,在上班rush hour塞車時,他就不能按奈地大聲說話 ,後來請教老師解決方法。首先,教導他坐巴士時要安靜同坐好,時不時問吓佢坐巴士要點呀? 佢已經背咗個口訣 = "坐巴士時要安靜同坐好"。當然佢要理解其中意思啦。學懂之後,他時不時自己同自己講口訣 +做動作....好好笑。因為學懂了一些事情後,孩子很有滿足感。
我每天上車前,在途中都會問佢一次,坐巴士要點呀? 他滿載笑容地回答,之後我又開心地讚他好叻。於是他便記住了。有時在車上也會向我說:"坐巴士時要安靜同坐好呀"。 好似好叻咁....好好笑。所以,現在我被訓練成為長氣過老婆婆了。

不過,之前真係好監介,上班rush hour人又多,個個訓緊教,又冇播roadshow,好靜。

如果吾係rush hour,其實他的說話是可以接受的。不過點都好,都要教導的。

多謝各位,原來不是我一個人有這種經歷。。。。你們的例子全部在我兒子身上都有發生。。。不過,其實我都一路有教,方法類似大家的方法,不過我可能太心急,以為短期就可搞掂,看來要長期重複作戰啦。。。

原帖由 pocoyo123 於 11-2-28 23:42 發表
我相信就算買私家車都係斬腳指避沙蟲, 唔通小朋友成世人唔坐公車?
你小朋友多大呢? 言語& 表達能力好唔好? 試下比d佢有興趣的野比佢做, 例如, 睇公仔書, 玩游戲機, 玩玩具, .........上車前要佢答應唔大叫, 先比佢 ...

我有試過,不過就發生我預算之外的事,就是要準備下車,我要他停止聽音樂(耳機),(聽的時候很安靜),怎知他突然不冷靜,大叫,還跑來跑去反對。。。。搞到我不知所措,好在立刻要下車了。所以以後我用這招時都要和他說清楚或者讓他聽到下車。。。。
另外我都怕萬一習慣有東西玩,有時沒帶,他可能又接受不了。。。。

另外我都知其實他在生活上越是有問題的時候就越需要我們去面對和調教他,所以雖然每次我和他搭交通工具我都很提心吊膽 ,但都不停鼓勵自己這是個教導孩子的機會。

以前亞仔都試過, 比部NDS遊戲機佢玩, 點知要下車就哭, 唔肯比返我又唔肯落車, 后來我C6唔比佢玩, 要佢坐車先坐靚后安靜, 做左幾次無再氾錯, 先再比佢打機, 現在佢一聽到到站就自動自覺比番我, 當然, 過程都經歷好耐, 不是一兩次成功
我深深感受到有個A仔小朋友的無奈, 佢地係善良的小朋友, 可惜行為上不能依照這個社會的特定規範,佢地只係不依照一般模式,想由自己主見出發, 不過, 社會上太多框框, 令佢地睇上來異於常人.
不過, 路係自己行出來, 比心機教小朋友, 會有回報
原帖由 xixi1218 於 11-3-2 00:10 發表

我有試過,不過就發生我預算之外的事,就是要準備下車,我要他停止聽音樂(耳機),(聽的時候很安靜),怎知他突然不冷靜,大叫,還跑來跑去反對。。。。搞到我不知所措,好在立刻要下車了。所以以後我用這招時都要和他說清楚或者讓他聽到 ...

我個仔就會唱歌, 有時都好大聲下.
踢人椅背.
有時會企係個位度, 伏在椅上.
有時我都會話佢, 但D人反而話:細路仔係咁, 慢慢教...

原帖由 owl_2046 於 11-3-2 21:22 發表
我個仔就會唱歌, 有時都好大聲下.
踢人椅背.
有時會企係個位度, 伏在椅上.
有時我都會話佢, 但D人反而話:細路仔係咁, 慢慢教...

哇,簡直同我仔的情景一樣啊~~~~不過我個仔好大了,小一了,所以別人的眼光會比較異樣。以前不在香港時有私家車,就完全不覺這個問題。哎。。。。不過我會繼續面對調教他!

完來咁多A仔媽媽都經歷過! 我咪又係同你地一樣! 佢細個時, 入MTR就大叫, 又比面包,提子,餅佢, 不停轉玩具先可以捱完一程車, 之後大少少要玩iphone game! 到了近幾個月,入了s位,成個人都定咗, 有時同佢講下外面風景, 玩下小明, 總之方法都係, 佢一想作反,就分散佢注意力, 應該可以捱到下! 遊戲機同電話game的確係最可以解決難題, 暫時比佢玩下囉, 大d慢慢會戒掉既! 我都識好幾個a仔媽媽媽都特登買itouch($1500左右)or iphone, 冇辨法啦! 大個d會識表達多d會好d! 去街坐車&食飯,我地真係好頭痛, 大家一起加油 !

係呀,有時太塞車都要出動手提電話比佢玩。其實佢都好乖,我話電話要休息時,佢會比返個電話我。我會將電話人物化,教佢電話玩得太久都會眼訓,要休息。叉電時,就話電話餓了要叉電。如果有須要,我都會買iphone之類嘅game,不過就要約法三章,不能沉迷。

以前我都吾鐘意亞仔玩電玩及食零食,不過d導師話小小吾怕,更重要的是,要培養了他的喜好後,用作誘因,才容易教導。

原帖由 Torres 於 11-3-3 01:09 發表
完來咁多A仔媽媽都經歷過! 我咪又係同你地一樣! 佢細個時, 入MTR就大叫, 又比面包,提子,餅佢, 不停轉玩具先可以捱完一程車, 之後大少少要玩iphone game! 到了近幾個月,入了s位,成個人都定咗, 有時同佢講下外面風景,  ...

加油加油,一起加油。
‹ 上一主題|下一主題