用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我家有個懂得體貼別人的好孩子--附:我的最後宣言 #171 ...
樓主: rbaggio74
go

我家有個懂得體貼別人的好孩子--附:我的最後宣言 #171 [複製鏈接]

王國會長

嗯, 根本佢一開始就想引起駡戰.

"喊打喊殺,街頭追到街尾,醜怪過露體狂傻佬。"
"獻醜不如藏拙! "
"做嘢冇紋冇路,個腦要嚟做乜?"
(摘錄自雙儿語錄)

算了, 當時運高睇佢唔到, 唔鬼理佢啦.

原帖由 Go-to-school 於 11-3-17 14:37 發表
算喇,雙儿身在外地太悶喇, 所以開始語無倫次,

雙儿又話人地"無罪推定原則"都唔知, 依家又用大陸手法 - 無中生有! 生安白做!   邊有人話過Eviepa, Csy-ma and Wunma係blind?  根本無人咁講過! 你又有咩eviden ...

王國長老

雙兒, 拜託, 用友善d態度討論可以嗎? 叫人shut up已經好rude.

Thanks,
edea

大家唔好激气, 看见瑩瑩老豆和 Go to School放上网的两张大头BB照, 好得意可爱, 望多两眼, 怒气全消. 唔记得有物好劳气矣!

世界和平,  將来孩子们会幸福好多!

annie

P.S. 日本要征募死仕去救灾, 想起已经想喊, 无事够惨重了.

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-3-17 15:10 發表
嗯, 根本佢一開始就想引起駡戰.

"喊打喊殺,街頭追到街尾,醜怪過露體狂傻佬。"
"獻醜不如藏拙! "
"做嘢冇紋冇路,個腦要嚟做乜?"
(摘錄自雙儿語錄)

算了, 當時運高睇佢唔到, 唔鬼理佢啦.

...

王國長老

原帖由 wunma 於 11-3-17 16:53 發表

edea,

這裏早已經不是討論區, 我以為你出來會勸告一番, 甚或封了這個題目都好. 可是, 你可能沒有由頭看起, 單憑看一兩個字眼便來判斷雙兒粗言. 事實是樓主最初發的主題, 己沒證據地被看成另有目的, 跟著就不斷被 ...

明白了wunma, 謝謝妳. 的確沒有時間詳細由頭看起. 我會由頭細看, 但還是需要請大家說話要守禮, 這是基本要求.

作為版主, 最難以置信是看見受過良好教育的會員們為了討論而失去了風度和禮儀.

edea

話時話,雙儿放上網張相好靚女, 望多两眼, 幻想雙儿好靚女怒气全消

Go to School : 转移视线, 几好!
我都觉得双儿的名字和照片好吸引, 可能两者也是真的, 大家对靚女要客气D.   OK??

双儿:  靚女有权持靚行凶, 对吃豆腐的男人, 不用太计较.

annie

ote]原帖由 Go-to-school 於 11-3-17 17:25 發表
Yeah!    怒气全消.  唔记得有物好劳气 世界和平 , 普天同慶,  皆大歡喜!

大家成年人上網吹下水,消閒下,有時斗下嘴減下壓啫, 唔好講到咁嚴重咩"網上欺凌", 你估大家仲細咩!:w ... [/quote]

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-3-17 14:21 發表
請提出證明我說了什麼 "you can say things blah blah blah irresponsibly? "
仲有, 我英文唔係幾好, 睇唔明你講乜  

What a shame for a master graduate from a university in Hong Kong to say that.

原帖由 wunma 於 11-3-17 16:53 發表

edea,

這裏早已經不是討論區, 我以為你出來會勸告一番, 甚或封了這個題目都好. 可是, 你可能沒有由頭看起, 單憑看一兩個字眼便來判斷雙兒粗言. 事實是樓主最初發的主題, 己沒證據地被看成另有目的, 跟著就不斷被 ...

Thanks for your fair words.

原帖由 edea 於 11-3-17 17:25 發表

明白了wunma, 謝謝妳. 的確沒有時間詳細由頭看起. 我會由頭細看, 但還是需要請大家說話要守禮, 這是基本要求.

作為版主, 最難以置信是看見受過良好教育的會員們為了討論而失去了風度和禮儀.

edea ...

Edea

I don't like rudeness myself but I hate internet bullying even more. How you can allow these guys to continue such unfounded accusations against someone for so long is beyond me. Some people, as we can clearly see in this case, are incapable of protecting themselves. Sorry to say that, you are breeding a bunch of bullies here.

王國會長

唔好兜開話題, 請提出證明我說了什麼 "you can say things blah blah blah irresponsibly? "

原帖由 雙儿 於 11-3-17 19:07 發表

What a shame for a master graduate from a university in Hong Kong to say that.

在網上,警惡懲姦的做法是無可厚非的。但要罵人時,則要小心,要看看是否罵得「合情」、「合理」、罵的力度是否「合乎比例」。

對於牛爸爸被罵,我嘗試用以上所講三方面分析一下:

1. 罵得合理?

決定罵一個人,我們應以一個保守的角度,通常以「疑點利益盡量歸於被告」來衡量。但今次,我嘗試以一個「疑點利益盡量歸於原告」的態度評論。

我假定牛爸爸真的是純炫耀、將自己描繪為教育專家、自己的face book沒有料又到處邀請網友內進而浪費別人時間。根據這假定出發(我不一定同意這個假定),大家罵他,無可厚非。

但有些網友罵得那麼兇,關鍵在於認定牛爸爸在此招攬生意。對此,我不敢苟同。

又假定如果eviepa準備搞一個「快樂學習工作坊」,在BK兜生意的話。我先會找比我高明得多的合伙人,做靚個face book,務求令網友進去後覺得有很大得著。

退一步講,就算eviepa狂罔到以為自己是教育專家,只要整理一下過去所發表的文章,選擇最佳的五十篇放在face book中,相信亦不致像牛爸爸的下場。

我不認識牛爸爸,他為何有此舉動,我真的不知。但說他招攬生意,不像!

2. 罵得合乎情?

你們有你們罵,牛爸爸總是很有耐性、很有禮貌地回應。可能有些人覺得他回應得不好。但對著一個罵不還手的人不斷狙擊,你們罵得心安理得嗎?

3. 罵得合乎比例?

牛爸爸就算是不討好,但責罵是連綿不斷的,所用的語言帶有強烈攻擊性的,罵得合比例嗎。

eviepa

我估雙儿等如某某,所以我唔想中陷阱
原帖由 Go-to-school 於 11-3-17 09:24 發表
哈哈-好好笑.....你點極都唔明!

你估我地依家上法庭頂證個傻人咩,現實啲啦!我地上網消閒吓咋!仲學人up咩無罪推論又burden of proof.....仲有,我幾時講過 "burden of proof is in contradiction with presu ...

王國長老

看完整個topic了.  情況非一面倒全是一方的錯, 我認為雙方都有問題.

wunma恕我未能認同雙兒君的行為, 就算全個主題看完都不能認同. 我認同eviepa所說, 沒有証據証明樓主是為商機鋪路, 但亦很難理解樓主為何老是要別人移步往facebook討論. go-to-school, alicee44態度是過火了, 但雙兒君這樣出黎是替天行道嗎? 只會挑起另一場罵戰, 以暴易暴, 我所不取.

現決定關上主題, 因為討論到最後已是罵戰收場, 樓主都沒有再現身.  如樓主有異議, 歡迎用PM和我聯絡.

另, 雙兒君, 我知道你是誰, 而我感到很失望.

breeding a bunch of bullies 此評亦太偏激了.  在自由講場我很能體會如果版主作出干預, 往往被責難成剝奪言論自由; 想不到在教育政策版, 版主卻被責難成breeding a bunch of bullies.  

你們都是成年人, 但假如有人行的不似成年人的事, 說的不似成年人的話, 恕我不能把責任扛上身.

如果有人明知故犯, 偏要挑起爭端, 不能和平討論, 版主保留隨時禁言或封戶的權利, 包括將"真身"一併封戶.

edea
‹ 上一主題|下一主題