用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 victoria interview
樓主: snow228
go

victoria interview [複製鏈接]

Do the interview at each Victoria campus are different? I received interview letter and at 君X港 campus on March 5. But I read the forum here and some of the parents have different interview at Victoria.

If the teacher give instruction in Cantonese, can I translate into English? My daughters only listen English instruction (she attend Kinder U playgroup since 1 yrs old and I always speak English at home. She doesn't understand Cantones. She had failed in some of the PN interview cauze I need to repeat the instruction once again in English. She can understand.

I afraid Victoria misunderstand me I pay less times to play with the kids and lots of the time is the Helper taking care her so my daughter can't understand Cantonese. It's not like that suppose!

Can more Ma Ma share more info. with us?
Thanks a lot!

Anyone have idea??

點解我收唔到信既??

回覆 1# Haajojo 的文章

Haajojo, everyone gets a chance for interview! u'd better call them today, maybe it's mailing issue!

今日Interview 左既家長﹐上黎分享下吧。

I saw sb.'s evaluation sheet checked "highly recommended" -> admire!!!

我個女狂喊..... >__<

in 完啦,過程很簡單,大約十五分鐘就見完了,平時一般playgroup都有做類似的活動,不難,所以都不知道會用什麼準則去揀小朋友。

我今朝in何文田維記 ,下午再去方方幼兒園開放日.簡直係天與地.
我同老公都超級喜歡維記個安排,及校園(對比方方真係好舊好暗)
唉!本身一心諗住方方直升算數,依家好想維記收我個仔呀!!!!
  佢面試得唔算差,但咁多人in真係冇咩把握咋.

咁多人in真係冇咩把握!!!!

回覆 28# lollipop2009 的文章

咁係唔係即係你個group嗰幾個小朋友所有野都做到晒?

我嗰group我完全見到邊個最叻; 邊個最唔掂
我覺得victoria咁樣interview好過其他學校好多

回覆 29# 梅媽媽 的文章

"我今朝in何文田維記 ,下午再去方方幼兒園開放日.簡直係天與地"

同我諗法完全一樣..........
但係Victoria而家好可能offer 2 days / 3 days PN....咁我寧願讀方方5 days AM class la....

你個B係唔係做到晒所有野呀?
有冇 hello / 攞野 / 指野 / 跳 / 拍手 / 接波 / 還波 / 跳舞 / 攞野俾家長 / etc?

我見我嗰group好多B都做得好好; 真係好勁

回覆 1# baronng1 的文章

我個組都有小朋友由頭喊到尾,亦有小朋友什麼都不肯做,不過咁多人in,我相信做到所有要求的小朋友都不少,雖然我小朋友都in得不錯,我都冇把握可以考到,因為真是太多人了!  離開前不記得看noticeboard,請問5日班,3日班和2日班,各會收多少人呢?  我是in何文田校的。

原帖由 baronng1 於 11-3-5 18:39 發表
"我今朝in何文田維記 ,下午再去方方幼兒園開放日.簡直係天與地"

同我諗法完全一樣..........
但係Victoria而家好可能offer 2 days / 3 days PN....咁我寧願讀方方5 days AM class la....

你個B係唔係做到晒所有野 ...

我個仔做到2/3,但佢外加左d有趣動作,臨走老師還同佢give five.
唉!見方方d課室咁舊,光線咁暗.而且明知今日係open day都唔刻意佈置一下,令我有d失望.我冇去太子道西個校舍,朋友話更暗.而且n班對正個地盤,老公話起碼要起大半年.我諗都會好噪.

我今日in海峰園呀,整個過程25 min,有冇人知道究竟有幾多人報名呢??

我仔響海怡INTERVIEW, 我仔個組D 小朋友都好平均, 當小朋友玩TOYS 時, 有一位英籍老師行埋黎問我野, 問我平時小朋友響HOME 用咩語言, 同小朋友有無返PLAYGROUP.

我就平常心, 收阿仔當好運, 唔收亦無咩野, 因為實在太多小朋友考, 以阿仔O既大路表現實在好多小朋友都一樣做到好好.

亦有朋友的孩子舊年有去考, 話佢住屋苑鄰座小朋友有考, 當日喊到"湯"豬咁所有動作同反應都做得唔好, 表現好差, 但到開學時, 見到果個小朋友著住維記校服, 原因係小朋友父母係律師.  我聽就係咁聽啦, 事實係唔係就唔知喇.

原帖由 lollipop2009 於 11-3-5 19:12 發表
我個組都有小朋友由頭喊到尾,亦有小朋友什麼都不肯做,不過咁多人in,我相信做到所有要求的小朋友都不少,雖然我小朋友都in得不錯,我都冇把握可以考到,因為真是太多人了!  離開前不記得看noticeboard,請問5日班,3日班和2日班,各 ...

奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

回覆 36# 小艾比 的文章

可能佢玩開V記playgroup...

同埋唔係自己睇到既野唔好全信...
其實得嗰兩歲人仔...啲學校可能睇家長比重大啲

我今日in海峰園,我果組的BB就未有一個識講野,都是玩下玩具同跳舞.
聽講今日有六百人in,我個係細B,細B班好似只開兩班,我覺得機會好微啦~叫做見識過啦!

回覆 34# 梅媽媽 的文章

其實唔知佢點比分....唔知係唔係每一group interview最好表現嗰一個小朋友先入到....希望唔係咁啦

你個B做到2/3;  咁請其他小朋友做到幾多?
同埋可以話俾我地知你小朋友邊個月出世?

我個女in細B班(8-10月出世) 同組既表現都好好; 有兩個差唔多乜都可以做到晒...肯定返開好多playgroup....其中一個仲同識個老師, 睇黎係返開V記playgroup.....

而家啲家長真係俾好多training 啲小朋友; 真係俾少啲心機(同錢)都入唔到啲好既學校

醒目開學勳章

我個仔今日表現好失準, 上次去 IN 迦南時, 識得好個先生笑, 仲拍下隔離張椅叫個先生坐, 今日去到係咁"鈕", 又唔專心...

問過佢個 PLAYGROUP 先生 (我地番緊維記 PLAYGROUP), 佢話會寫評語 (因為阿B平時上堂表現好好), 但係咪真係有用?
‹ 上一主題|下一主題