用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩 Interview
go

協恩 Interview

阿女星期六去咗 協恩 Interview,佢出來話好難,考哂學科嘅問題: 中、英、數都考哂,阿女話英文勁難,中文考成語反而阿女話ok,數學都可以,佢話考英文時,個老師勁黑面,今次實無機會 second in 啦!佢地一句都無同阿女傾過,我估佢地第一次,主力睇學科喇!我仲想阿女可以靠把口取勝,又話 interview 佔很重,似乎都係只看成績。唉!

會有2nd interview 架?  請問有無人知幾時會通知呢?
上星期六都無會家長提及過!

我都有響我個post 提過同問過, D 老師勁黑面, 無eye contact, 學校arrangement 勁差, 最少都響個日話俾人聽幾時收到通知

不過我個囡覺得中文難過 英文喎....

係呀~ 個女話考哂中, 英, 數 三個主要科目~ 仲話好多都唔識.  唉~

唔好咁担心,我曾經同妳一樣,諗住個女夠淡定把口又叻,Interview一定冇問題.點知學校考佢地中,英,數.阿女話中文好難,數學靠心算又冇把握,英文中規中矩冇咩發揮,
考完出嚟就同我講冇機會啦,我個心實哂,打定輸數.
不過,3月中收到信,叫我哋3月尾second in .我同個女開心到彈起.
我問個女:其實當時啲問題多好都唔識,妳點答?
阿女話:對唔住,我唔識/對唔住,我冇學過.
我:咁妳有冇樣衰衰咁?
女:冇啊!扮哂陣定,保持笑容囉!
所以唔好咁担心,未必冇機會.加油!祝妳哋好快收到面試信.
原帖由 chachamother 於 11-2-21 16:54 發表
阿女星期六去咗 協恩 Interview,佢出來話好難,考哂學科嘅問題: 中、英、數都考哂,阿女話英文勁難,中文考成語反而阿女話ok,數學都可以,佢話考英文時,個老師勁黑面,今次實無機會 second in 啦!佢地一句都無同阿女傾過,我估佢地第 ...

係呀!多謝你,希望我地都仲有機會啦!
原帖由 miss_wong_wong 於 11-2-21 22:47 發表
唔好咁担心,我曾經同妳一樣,諗住個女夠淡定把口又叻,Interview一定冇問題.點知學校考佢地中,英,數.阿女話中文好難,數學靠心算又冇把握,英文中規中矩冇咩發揮,
考完出嚟就同我講冇機會啦,我個心實哂,打定輸數.
不過,3 ...

我個女都係話老師無笑容,好似好無心機,

另外,原來唔係直資都有2nd interview,

唔係到7月至會公佈嗎?

上次聽簡介會話,2nd In 會喺 三月頭呀!會 In 父母。

原帖由 qqbaby123 於 11-2-22 05:38 發表
我個女都係話老師無笑容,好似好無心機,

另外,原來唔係直資都有2nd interview,

唔係到7月至會公佈嗎?

而家做父母真係慘,考中學都要in一份,又唔係父母讀,有父母backup就話姐,父母"唔可靠"係唔係唔讀得?想當年我地,會考完都係自己揾路讀或唔讀,父母揾食,讀書又少,邊鬼理得小朋友甘多.
港孩係父母做成,甘港媽/爸係唔係學校培育/要求?

原帖由 chachamother 於 11-2-22 10:44 發表
上次聽簡介會話,2nd In 會喺 三月頭呀!會 In 父母。

嘩! 孤兒咪唔使讀呢間學校? 怕且單親都有d難道............

原帖由 LittleKidult 於 11-2-22 12:43 發表
嘩! 孤兒咪唔使讀呢間學校? 怕且單親都有d難道............

唔你嫁,我舊年同亞女去2nd In,父母一齊入去,坐在亞女身邊,主要是考亞女,考完最后才問父母一條很簡單問題:為什麼考佢間學校?

阿女今年P.5,明年想報協恩,請問 考maths用中文or 英文?
考中文用普通話or 廣東話?

回覆 14# kwokyk 的文章

Maths 係用中文
中文係用廣東話

原帖由 maggie-baby 於 11-2-22 13:43 發表
唔你嫁,我舊年同亞女去2nd In,父母一齊入去,坐在亞女身邊,主要是考亞女,考完最后才問父母一條很簡單問題:為什麼考佢間學校?

果然.........揀學校的不是學生本人, 而是父母.....

Thanks.

原帖由 coolkid 於 11-2-23 08:37 發表
Maths 係用中文
中文係用廣東話

請問幾時會收到第二輪見試信呢?

原帖由 kwokyk 於 11-2-23 23:37 發表
Thanks.

1st interview時, 校長在場嗎?

原帖由 OfficeMgr 於 11-2-24 17:41 發表
請問幾時會收到第二輪見試信呢?

回覆 19# appleapple 的文章

得D黑面Miss....