用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 宣道k1取錄名單可上網睇la ....
樓主: aleelee
go

宣道k1取錄名單可上網睇la .... [複製鏈接]

一間叫做名牌咁啦 SRL... 另一間係全日制,有學券,但都負擔唔起所以冇留位.

之前仲有一間留咗位, 但九成放棄.

原帖由 alicialee1210 於 11-2-22 10:59 發表
有2間名牌幼稚園收你的小朋友已經好好喇.

Even our monthly salary is over 60K, still no offer from those one Dragon school lor...

原帖由 考考2008 於 11-2-22 15:59 發表
(點先吸引到老師去考慮既呢?)
忘記回答問題添..
答案: 是你家庭月入能夠達到6萬元以上,才會吸引到老師去考慮你的。

你可以唔去相信,但一定要學會接受!
現在才是幼稚園,小學更難行呢?(基本上無錢唔駛行),因為收入絕對是 ...

唔收唔代表你既BB表現差;三年後再博過仲好啦!

原帖由 V.G 於 11-2-22 14:56 發表
收到reject信勒! 連waiting既希望都無埋......
我個仔都算係呢間in得最好, 表現積極開心,老師問既都答晒做晒, 只係有DD慢兩三秒至答, 真係有D好奇想知被錄取既小朋友既表現係點既呢? 家長表現又要係點既呢? 點先吸引 ...

我覺得小朋友好無辜!大人就更加無奈!

原帖由 考考2008 於 11-2-22 15:44 發表
(點先吸引到老師去考慮既呢?有無人可以話我知?)
我可以話你知,但問題是你會信我嗎?
本來對呢個遊戲曾抱有希望的,就算沒有什麼家底、也沒有什麼人事關係都好,一直都深信只要自已的小朋友是叻的話,總會可以成功,但是...原來 ...

我覺得你講得好啱啊!自問果日個女去in表現真喺好好!但都無收!眞喺冧唔明距噶入學准則喺乜!直程報名果時你就寫明月入幾多先好報名啦俾人!我覺得小朋友好無辜!大人就更加無奈!

又衰左
我in左11間,都係得2間收,個2間仲要係加南同york.
依家得返協恩.不過希望都唔太大.實在太少位啦.

原帖由 考考2008 於 11-2-22 15:44 發表
(點先吸引到老師去考慮既呢?有無人可以話我知?)
我可以話你知,但問題是你會信我嗎?
本來對呢個遊戲曾抱有希望的,就算沒有什麼家底、也沒有什麼人事關係都好,一直都深信只要自已的小朋友是叻的話,總會可以成功,但是...原來 ...

In 之前 - 唔信, 依家 - 唔到你唔信.
無人事, 無家底, 係好難入呢啲學校.
好自卑, 覺得自己高攀左.

回復 5# twinbb88 的帖子

其實我地的家庭收入都係超過六萬都唔收,我自問個女In得好好都唔收,所以根本唔關事,以為可以用自己的實力去爭取學位的良好意願,實在太天真。

總結成個面試遊戲,得出的結論係,面試制度不公平不透明,競爭太大,學校唔憂收唔到學生,於是有加入太多無理又古怪的取錄準則,因此根本無標準可言,家長毋須激氣,亦毋須自卑,最緊要是唔關子女表現好與不好事,不要對他們沒有信心。

我個女in宣道表現超好...
3個小朋友一齊in 老師每次問嘅問題都係我女搶答先...
但結果都係唔收...
民生嘅表現麻麻地...都收...
可能同in時嘅老師 無人緣...

但結果都係唔收...
連waiting都無...所以超失望...

原帖由 faiee 於 11-2-22 18:09 發表
其實我地的家庭收入都係超過六萬都唔收,我自問個女In得好好都唔收,所以根本唔關事,以為可以用自己的實力去爭取學位的良好意願,實在太天真。

總結成個面試遊戲,得出的結論係,面試制度不公平不透明,競爭太大,學校唔憂收唔到學 ...

講得啱!

呢D名校以咩標準收小朋友真係無人知...不過如果真係想入,明年要再試.

我個仔in果時,同你個女一樣, 都係搶答先 , 不過果個老師都無咩點睇我個仔, 都係得3 個小朋友啫 , 反而有啲學校係5個或10個一齊in , 果啲都會周圍睇吓啲小朋友反應 .

原帖由 niki5202 於 11-2-22 18:16 發表
但結果都係唔收...
連waiting都無...所以超失望... ...

REJECT ~~ NO FEELING

Totally agreed. My son's performance was very good and our salaries are over 60K, yet we are rejected!

下,唔係麻.收入是學校考慮因素之一?難道學校  憑父母寫的TITLE 或居住地址而去估?

今年有3千幾人申請,
學校只有百幾個位, 你可以計下機會率其實好細,
唔似根德, SC, 咁多位,  

唔收唔=你地仔女唔叻lor....
我女女當年都全軍覆沒, 宣幼係waiting list,
我都無人事, 無家底架,  最後收左, 我絕對唔相呢間學校咁樣, 因為佢地學費好平, 雜費勁小, 又無損錢, 係一間好著重德育既kg,  根本唔使咩有錢人, 反而like 有禮貌, 聽話既小朋友.

如果有心讀, 6月可以打去學校問下, 學校buy 誠意架.

努力, 加油!!!

原帖由 niki5202 於 11-2-22 18:16 發表
但結果都係唔收...
連waiting都無...所以超失望... ...

完全同意你所講,阿女表現好好,所有問題都答到,老師當時都有讚女女叻,但竟然連waiting都冇,唔通宣道有"特別"收生標準,真係百思不得其解?有offer的mama可以解釋下嗎?Thz!

原帖由 ICbaby 於 11-2-22 23:54 發表
今年有3千幾人申請,

我都無人事, 無家底架,  最後收左, 我絕對唔 ...

我都係無人事,無家底,但不是waiting,而係rejected,是不是值得去求情?我覺得機會簡直等於零。但都好認同妳所講,宣幼不是睇家長財力的學校,而且面試過程非常認真,好過好多學校,這點是值得一讚。

原帖由 ICbaby 於 11-2-22 23:54 發表
今年有3千幾人申請,

我都無人事, 無家底架,  最後收左, 我絕對唔 ...

我阿女都好有禮貌同好聽話,我相信當日有面試的都有"誠意"去打動學校,奈何waiting都冇......,有誠意都冇用!:;pppp:

咁多位唔好意思,我諗係我講得唔夠清楚!
亦唔應該係呢版到講,應該開一個新版講既!

首先我絕對唔係講宣道幼稚園既,只不過有家長問(點先吸引到老師去考慮既呢?有無人可以話我知?),所以我先將我所知既講出來。
其實我都係昨天才知到。
1. 唔係月入6萬,就一定會收。只係話你月入超過4萬以上,即至少要有5、6萬先會考慮,(係考慮呀)。
2. 唔係想講宣道幼稚園,係想講私立、直資的小學收生準則。
‹ 上一主題|下一主題