用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 日日去信箱收信,真係折磨~~
樓主: ydoris
go

日日去信箱收信,真係折磨~~ [複製鏈接]

等結果已經是一個折磨,等到一個拒絕的結果,更加折磨。

我都冇哂心機同辨法了。

回覆 1# 亞菊 的文章

有無試德信

係邊間的拒絻信呀? 我仲等緊QE呢!

等到啦,終於等到中基啦.仲有一間津校未收到,直資又未有結果...繼續被折磨...

天光黎明前,一定是最黑和最靜。信一定有最好的安排,不要擔心,祝大家好運。

收到信又要面對interview後的結果,如果係自行,還慘,唔知得唔得,仍然要等到7月才知結果;已陸續有信,只差1間還未收信,但應無問題,問題只在阿囡interview表現,媽咪信心不夠(對阿囡呢方面);收到第1封面試信後,反而焦慮感少左,因為無物信心那間都可以面試.現在只可寄望阿囡生性,無野可做.大家努力!

回覆 22# candyvu 的文章

吾係WOR~好多野做WOR~中基要帶手冊去,仲要帶作品.報名時個人同我講一有新文件就FAX俾佢地學校,剛收到童軍既REFERENCE 信,我星期一家長日,今次阿女攞左個優點,我要影印同FAX.仲要問老師收集阿女D作品,影相同PRINT出來.好彩有成個WEEK我做..

原帖由 Sherryko9 於 11-2-18 10:57 發表
收到信又要面對interview後的結果,如果係自行,還慘,唔知得唔得,仍然要等到7月才知結果;已陸續有信,只差1間還未收信,但應無問題,問題只在阿囡interview表現,媽咪信心不夠(對阿囡呢方面);收到第1封面試信後,反而焦慮感 ...

回復 29# ydoris 的帖子

囡囡無物野補充,2間都要求帶基本野---學生手冊,封信;A學校叫帶正本核對,1次interview攪掂,B學校無叫帶正本,有2次interview,呢次係1st interview,如果有幸入到2nd才要求帶正本卦?C學校,我估計阿囡都會收到信面試,下個月中,反而呢間有提過一有最新資料/學校成績請update;想中學知的,我都比左,其他佢地無要求,唔打算比,因為in得,以後的就睇阿囡面試表現,我覺得以後的証書作用不大,除非係好有代表性(全港)的比賽,但據我所知,暫時應該唔多呢D比賽開始.
現在我心情反而唔太緊張,最焦慮時期是等第1封面試信,因為果間中學太多"出名",担心阿囡只不過是云云申請者中平凡的1個,連第1次見都無資格!收左就感恩,唔收到就要繼續努力小學考試生涯,唉 ,我真係有D頂唔順小學生涯(阿囡就無野,阿媽就好有野.....),只想快D過D"平淡"又開心的小學生活,阿囡上到P5,媽咪就開始感到呈分壓力了!

原帖由 ydoris 於 11-2-18 11:35 發表
吾係WOR~好多野做WOR~中基要帶手冊去,仲要帶作品.報名時個人同我講一有新文件就FAX俾佢地學校,剛收到童軍既REFERENCE 信,我星期一家長日,今次阿女攞左個優點,我要影印同FAX.仲要問老師收集阿女D作品,影相同PRINT出來 ...

我真係好想有番自己的假期和生活,幼稚園時我無費心,好彩有奶奶和老爺跟,反而係奶奶要求囡囡寫好D字和睇吓佢功課,我過了一個完全無憂的日子.... 選小學時亦無諗太多,屋企人話呢間小學OK加上學位多容易入,所以選了,果時唔識担心,又過了1個大家都認為好困難時刻 .上到小學,嘩!第1日小學,囡囡放學後比我睇的通告,真係....慘過返工,張張好似奪命符,我好似第1日做人阿媽甘,全部要自己負責番(老人家只可以幫到小朋友幼稚園程度,但我仍好感激他們),雖然我唔會睇阿囡學校功課,但仍有不少功夫要跟,好忙!返工還好,返到屋企來料了!日日要佢一定要完成校外野,陪到 ,之後公司假都唔再係自己了! 如果上到中學,我諗身為媽咪的我都無物野可以幫到阿囡了,只能睇住佢行為上唔好走歪,唔好學壞!學業上靠佢自己了!

回覆 32# Sherryko9 的文章

回復 32# Sherryko9 的帖子

我都明白1個全職媽咪的慘況,全部以仔女為中心,直情無左自我,又無朋友圈子,所以我還是揀番返工,當休息---相比在家24小時全天候服侍老公和仔女 有時想退休,但又驚"呢份工"---家庭主婦--好難做!

原帖由 Jjai 於 11-2-18 12:48 發表
That's why I really want to salute the effort made by the full-time mom.  They take good care of their kids, arrange a list of activities for them and do so many things all for their kids...

我既想法係多D野俾考官睇,起碼知道佢屋企係有BACKUP.假如我係考官,都會考慮個D多過只係放學就係屋企打機既學生.中基係好嚴架,所以我先選佢,同埋如果成績吾夠,希望其他野可補救下.上次考直資,有成千人,佢地都好用心IN每一個學生,見我個女視藝幾得,問佢攞野睇,我地無預備,考官話下次記得帶作品,佢好想睇.仲問有無參加公開比賽TIM.不過又無2ND IN,點有下次??唉,不知係未吾收佢,叫佢再扣門??不過我係見到有學生帶左作品去IN架..

請問各位家長仲有無收到沙田區自行選校的面試信?

收到啦,最後間津中都收到啦.不過要成3月尾先面試.其實最想直資快D有結果,等左成個月都吾知得吾得..祝大家好運~~

希望面試成功.
我阿仔揀嗰兩間都話會3月頭先發信通知, 我都好心急.
‹ 上一主題|下一主題