用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章十四 (09年7月至10年11月) ...
go

「家長發問及閒聊區」舊文章十四 (09年7月至10年11月) [複製鏈接]

貢獻勳章

唔好意思,初到貴境,先同大家打過招呼。

亞仔9月會插班 P.2,已經註冊及買書簿/書包等。但校務處的姐姐無教我要點做,淨係知9月1日開學,就連學校都未參觀過! 我都無乜頭緒,真係想請大家媽咪幫下手。

1) 開學那天家長可否在校內逗留?
2) 開學頭幾果日(放早) 要帶乜?
3) 是否要填妥 Handbook 的頭一頁?

其實仲有好多問題,但一時間真係諗唔到,就連廁所在哪裡都唔知 (只知文具部的對面是toilet)

感激 !!!!!!!
   2    0    0    0

Hi joemyt

I've some enquiries. Please check pm.

Thanks a lot.

原帖由 joemyt 於 09-7-31 00:38 發表
唔好意思,初到貴境,先同大家打過招呼。

亞仔9月會插班 P.2,已經註冊及買書簿/書包等。但校務處的姐姐無教我要點做,淨係知9月1日開學,就連學校都未參觀過! 我都無乜頭緒,真係想請大家媽咪幫下手。

1) 開學那天家長可否在 ...

貢獻勳章

回覆 81# zitalin 的文章

多謝你的資料! 而家仲諗緊其他問題,一諗到又要麻煩你啦 !

咁至係教育!

校方接納過錯不扣減操行分
(明報)2009年8月6日星期四05:05
【明報專訊】毒品滲入校園,喇沙書院表明會接納學生的過錯,校內輔導主任昨日更專程陪被告到庭應訊,表示學校會讓被告繼續升讀中五,協助他改過自新,校方會安排被告下周六在中一新生日當義工。

輔導組社工跟進

喇沙書院輔導主任方老師昨於庭外透露,不會因此事扣減被告的操行分。方老師又稱,學校會接納同學的過錯,給予翻身機會,協助他改過自新、奉公守法,若被告出現情緒問題,學校輔導組及社工會跟進。

新生日安排當義工

方老師又表示,下周六為喇沙書院的中一新生日,向新生及家庭介紹學校環境,屆時會有學生維持秩序、帶來賓參觀校園及學會展覽等,而校方已安排被告當日返校做義務工作。

方老師強調,是次義務工作乃希望學生可以趁暑期服務學校,不帶任何負面或懲罰性質。

喇沙學生認藏毒候判老師到庭支持盼助改過自新
(明報)2009年8月6日星期四05:05
【明報專訊】剛誕生十優狀元的名校喇沙書院,一名中四男生公然把3粒「搖頭丸」及小量受管制藥物帶返校園,昨於九龍城法院認罪。校方昨有老師到庭,表明會盡力協助被告改過自新,其校內操行成績不會受是次案件影響。

16歲張姓被告早前否認管有危險藥物及管有第一部毒藥兩項控罪,案件原定於下周開審,惟被告昨突然認罪。裁判官將案件押後至9月16日判刑,以索閱感化官及驗尿報告,其間准以1000元保釋。

教師發現神色有異搜身揭發

案情指出,今年4月3日下午兩時許,喇沙書院一名男教師及風紀隊長在學校走廊遇見被告,見他神色有異、鬼鬼祟崇,懷疑他藏有香煙,故吩咐被告到教員室搜身,但搜出的卻是毒品。

被告在左褲袋取出一個透明膠盒,內有兩個塑膠袋,分別裝着3粒藥片,含0.21克亞甲二氧基甲基安非他命(即俗稱「搖頭丸」),以及3.68克粉末,內含甲芬那酸。男教師立即通知校長及報警。警員接報到場拘捕被告,被告在警誡下懇求「畀次機會」,並向教師及警員表明不會再接觸毒品。

事件揭發後,被告一直獲准保釋繼續學業。辯方昨求情時指出,他剛於上月派發成績表,成績屬中等,但比以往有進步。辯方又指被告十分後悔,驗尿報告顯示他沒有再服用「忘我」(搖頭丸)及氯胺酮(K仔)。此外,被告的父親及胞姊均為他撰寫求情信,指被告在家裏「幫得手」,會做家務及照顧小孩。

【案件編號:KCCC2817/09】

今日login唔到入學校個site, 重叫人入去睇量度體溫資料, 又未update到新學期個學號......今年咁慢既

原帖由 Bambi 於 09-8-27 17:01 發表
今日login唔到入學校個site, 重叫人入去睇量度體溫資料, 又未update到新學期個學號......今年咁慢既

Bambi,

內聯網個樣唔同左上年, 條link都唔同左.  大家入學校個網(http://www.la-salle.edu.hk/), 係"資訊科技學習新領域"入面有內聯網條link, click去睇下.  但我用家長個賬號及密碼入唔到, 要用亞仔那個先得.  上星期我都仲用到家長那個, 唔知係咪reset左.

2009-2010年既班級學號已經出左啦, 大家可以去學校內聯網睇下亞仔今年係邊個學號同有乜新同班同學.

maria_lai,

咁小一是不是要等開學先會有賬號及密碼, 因為我入去要輸入login及password, check 唔到學號呀!

原帖由 winniemingchu 於 09-8-29 15:13 發表
maria_lai,

咁小一是不是要等開學先會有賬號及密碼, 因為我入去要輸入login及password, check 唔到學號呀!

我都唔係好記得幾時有, 好似係第二次家長日那天派的.

昨天家長日派了家長及學生的Loginid and Password. 不過學號可能仲未confirm. 因為我在內聯網看到阿仔的學號, 跟老師昨天告訴我的有出入, 唔知邊個先係真!!

原帖由 maria_lai 於 09-8-30 13:15 發表

我都唔係好記得幾時有, 好似係第二次家長日那天派的.

應該以內聯網果個為準!
原帖由 ryohga 於 09-8-30 17:29 發表
昨天家長日派了家長及學生的Loginid and Password. 不過學號可能仲未confirm. 因為我在內聯網看到阿仔的學號, 跟老師昨天告訴我的有出入, 唔知邊個先係真!!

...
一個非常著緊囝囝學業的媽咪 :-D :-D

各位,請記得於內聯網download "量度體溫記錄表",記得量度體溫先返學呀!

貢獻勳章

Help!

I haven't got the user name and password as my son is a 插班生. Would you mind email me the form?

my email is:

[email protected]

Thank you !

原帖由 joemyt 於 09-8-31 16:15 發表
Help!

I haven't got the user name and password as my son is a 插班生. Would you mind email me the form?

my email is:

[email protected]

Thank you !

sorry, 你之前問過我, 我唔記得俾你呀
剛剛send左啦, 你check下

貢獻勳章

原帖由 maria_lai 於 09-8-31 16:48 發表

sorry, 你之前問過我, 我唔記得俾你呀
剛剛send左啦, 你check下

收到,萬分感激 !!!!!!!

原帖由 joemyt 於 09-8-31 19:46 發表

收到,萬分感激 !!!!!!!

如果第日有任何問題, 你直接打電話俾我啦, 唔駛客氣架.

貢獻勳章

問題媽媽又有問題啦,今次係關於執書包。 有D科目唔知要帶乜野書(在沒有老師特別吩咐下),請大家幫忙 (亞仔P.2):

1) 中作
2) Reading
3) 視覺藝術 (帶乜工具?)
4) 圖書 (是否去 Library?)
5) General English
6) 宗教
7) Grammar
8) Eng Oral
9) Writing / Comprehension

Thank you !!!!!!!!

另外,又要感激 Maria 的無私幫忙 !

joemy,

1) 中作  (上年小一無野帶, 老師上堂派worksheet)

2) Reading  (即reader書, 老師會講帶邊本)

3) 視覺藝術 (帶乜工具?)  (上年小一叫我地預備個袋, 入面有25色既粉彩, 膠水, 剪刀, "鋪"枱紙.  呢袋東西有時留係學校.)

4) 圖書 (是否去 Library?)  (好似係, 所以都無野帶)

5) General English  (即帶"Primary Longman Express"書及作業)

6) 宗教  (即"幸福的道路"書及作業)

7) Grammar  (即"Magic Grammar")

8) Eng Oral  (上年小一無野帶)

9) Writing / Comprehension  (上年只有writing, 即帶"
Creative Writing", 今年多左comp, 唔知有無野帶)

(10) 仲有閱讀堂, 上年小一亞仔每次帶本書番學, 佢話係個堂睇喎

上年小一, 老師會預早叫亞仔寫手冊或派通告, 話俾我地知要帶乜, 我想今年都一樣.

貢獻勳章

Thank you !!!!!!!!!!!!!
‹ 上一主題|下一主題