用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 家有自閉傾向的小朋友......
樓主: 承承媽媽
go

家有自閉傾向的小朋友...... [複製鏈接]

Re: 家有自閉傾向的小朋友......

janet,

佢俾你有份list是有志願機構的電話,例如協康會的青葱計劃,明愛,香港痙攣協會的啟幼計劃,他們未有詳列時間及價錢,但你可就你住的地區打電話去問.
如果你住近樂富或石圍角荃灣,可考慮香港痙攣協會,可致電23366756查詢.他們新的收費是個別訓練400-45分鐘;小組:約$260-1.5小時
如果你想查詢有關協康會的青葱計劃,亦可以按這裡-->青葱計劃
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

承承媽媽
thank!!
多謝你比個電話我去問下香港痙攣協會,如果有小組就好囉,價錢又ok,但我問過佢地,佢地話無喎,幫我問下其他地區有無呀。

janet7903,

係呀!小組會比較難就d,因為佢地好似話做緊d比較大的小朋友.至於其他機構我都不太清楚......(因為當初我都係只找香港痙攣協會<----阿仔園長推介)       

不過如果你找其他資助機構的話,我想價錢都相差不遠了,因為以我所知私人的言語治療是$600--45 mins至$400--30mins的.而且協康都好似收$400咁上下45mins to 60mins.不過如果你係全職媽咪,又唔怕去到HKU的話,HKU裡面有言語治療部,佢地有個CLINIC可以BOOK,不過好似話都幾多人排(因為每次二百幾),睇吓你自己可唔可以安排到.

Hi 承承媽媽,
I buy it from Toy s us finally.  Very heavy!

寫道:
HayBMum,

我見過觀塘有間在廠廈的玩具店有類似這份玩具賣,不過是更大份,更貴,無記錯唔使$1200都要$800,而且太多太大,我屋企無地方擺.   
其實我都見過宜家有類似呢份玩具,不過又係好大件,同埋連屋連傢俱買晒都係要$800-$900,所以我至忍痛買咗呢份咋!

承承媽媽
請問香港痙攣協會需唔需要排呀?
香港痙攣協會是平過協康會的,協康會$500/50MIN

呢個玩具好重的,我去過反斗城睇過,都有少少心郁買,佰係卓卓好似無興趣,所以都是無買呀。
HayBMum 寫道:
Hi 承承媽媽,
I buy it from Toy s us finally.  Very heavy!

[quote]
寫道:
HayBMum,

我見過觀塘有間在廠廈的玩具店有類似這份玩具賣,不過是更大份,更貴,無記錯唔使$1200都要$800,而且太多太大,我屋企無地方擺.   
其實我都見過宜家有類似呢份玩具,不過又係好大件,同埋連屋連傢俱買晒都係要$800-$900,所以我至忍痛買咗呢份咋!
[/quote]

janet7903,

都要排o架!不過十一月佢地打電話話俾我聽有位,係因為佢地請多咗個言語治療師,所以至咁快有位咋!如果你真係想早d排到就快d打去啦!

janet7903 寫道:
呢個玩具好重的,我去過反斗城睇過,都有少少心郁買,佰係卓卓好似無興趣,所以都是無買呀。

我個仔都係無乜興趣o架!不過呢d玩具阿仔嚮學校就淨得佢同同學仔玩,佢又唔係好識想像,會好無興趣.我買返屋企同佢玩,咁我可以陪住佢,引導吓佢去想像嗎!而且d小朋友有家長陪住玩會好dd o既......     
我都抽過,同我個仔差唔多重~~~      不過係我老公抽返屋企,我抱仔......我老公話抽盒屋仔好d......     

~~咁樣講都有嫁....哈哈哈哈!!

卓卓好鍾意睇vcd的(簡直是電視迷),玩玩具真是三分鍾熱度,唔玩得耐的,畫畫都可以玩耐下(約半個鍾左右)。 :
承承媽媽 寫道:
[quote]
janet7903 寫道:

我個仔都係無乜興趣o架!不過呢d玩具阿仔嚮學校就淨得佢同同學仔玩,佢又唔係好識想像,會好無興趣.我買返屋企同佢玩,咁我可以陪住佢,引導吓佢去想像嗎!而且d小朋友有家長陪住玩會好dd o既......     
我都抽過,同我個仔差唔多重~~~      不過係我老公抽返屋企,我抱仔......我老公話抽盒屋仔好d......      [/quote]

janet7903,

我個仔都like睇tv o架,不過依家我盡量少俾佢睇.我個仔對畫畫就好ma ma地啦!反而玩砌圖,配對呢d就好有心機同玩得好叻,所以我同佢嚮屋企陪佢玩時,可以玩多d想像的遊戲. (佢返學校一定係玩佢自己最想玩o個d)   

承承媽媽
玩想像遊戲是否好似家家酒果d呀?
咪玩想像遊戲對自閉傾向的小朋友有幫助嫁?
我唔太清楚自閉症傾向既野呀。
請多多謝指教。

janet7903,

煮飯仔係其中一種,另外有屋仔有傢俬有人仔,拎住d公仔行來行去,想像他/她們之間的對話,又扮日常活動呢d都係o架!另外仲有湊bb公仔都係其中一種.

承承媽媽
OIC.......
等我又試下同佢玩下先,希望佢肯玩啦,又要唸下點引佢玩了,佢對呢家野全無興趣呀。 :-|

janet7903,

我個仔的班主任話承承在學校都肯玩煮飯仔,我今晚好努力咁同佢玩,氹佢玩,幾乎同佢玩到打交呀! :evil:
不過我會努力o既!    

今日阿仔幾叻呀!

我同佢同老公食完飯離開商場時同佢講:爸爸抱啦!我跟住聽到佢講咗句o野,但我又聽唔到,於是我又同佢講:爸爸抱啦!跟住豎起隻耳仔聽到佢話:媽媽抱! 嘩!我幾開心呀!跟住我話佢知承少剛才話媽媽抱,然後我又再試,今次承少就......    唔出聲......激死!

不過我都好開心啦!     

承承媽媽 寫道:
janet7903,

我個仔的班主任話承承在學校都肯玩煮飯仔,我今晚好努力咁同佢玩,氹佢玩,幾乎同佢玩到打交呀! :evil:
不過我會努力o既!    

玩到打交咁"濟".
玩煮飯仔呀......卓卓都幾鍾意的,但是玩法唔正宗,佢鍾意張D積木/波子等等放落隻杯/碗度跟住將一隻杯的波子倒落另一隻杯度,而D刀刀叉叉就放落個口度,真是激死呀,教唔聽又自我中心,佢鍾意點玩就點玩啦,都唔正中既。

承承媽媽 寫道:
今日阿仔幾叻呀!

我同佢同老公食完飯離開商場時同佢講:爸爸抱啦!我跟住聽到佢講咗句o野,但我又聽唔到,於是我又同佢講:爸爸抱啦!跟住豎起隻耳仔聽到佢話:媽媽抱! 嘩!我幾開心呀!跟住我話佢知承少剛才話媽媽抱,然後我又再試,今次承少就......    唔出聲......激死!

不過我都好開心啦!     

比我聽到都好開心呀。真是

卓卓呢幾日都肯叫人早晨了,我都好開心呀。
我次次早上同卓卓落LIFT一開門見到看更伯伯我都叫早晨,身教左四個月,呢幾日終於都有驚喜了,但都唔係日日叫,都是叫過兩次咁大把,但都幾開心。

承承媽媽 -- 承承 -- 31個月 -- n1
Kmwun -- 俊希 -- k3
AgnesNg -- 浩賢 -- 5歲 -- N4
stellacl -- Harris -- 5歲8個月 -- N4
mrsphcheung -- Yiuyiu -- 4 y 8 m -- N3 in a CCC
Mrs cheng -- Hon Yiu -- 3 y1 m -- K1 in Int'l Kinder
markojacey -- 4yr 5 m -- 香港痙攣協會
chanchanboy -- 4 y 10 m -- 香港痙攣協會
janet7903 -- cheuk cheuk -- 2y7m -- n1

janet7903,

係呀!因為同佢玩佢就成日要將d碗牒工具擺返入張櫈個袋樹,成日話:擺-->即係擺埋佢! :evil:  :evil: 教佢拎住個pan佢又唔拎,淨係拎d塑膠食物搣搣吓!        不過我都會繼續努力同佢玩多d o既......

自閉症人士福利促進會
http://www.swap.org.hk/cms/index.php

個別訓練課程

導師根據兒童的個別需要﹐設計治療性的活動﹐建立兒童的感官、肌能、認知、情緒及社交的基礎發展﹐以改善他們在自我照顧、遊戲及學習的能力和表現。訓練過程會與家長配合﹐幫助家長了解兒童的需要及掌握正確的訓練技巧﹐好讓家長能將訓練帶會家中與兒童練習。有興趣參加之家長請致電本會預約時間。

時間﹕每星期一節﹔每節30分鐘*
地點﹕本會治療室
費用﹕每四節$400
對象﹕2歲或以上自閉症人士

*備註﹕如因身體不適請假﹐須以醫生紙證明。其他事假將不設補堂。

家居職業治療服務

職業治療師將到訪學員家中為自閉症學員提供職業治療服務。更會教導照顧者照顧技巧﹐提昇學員獨立能力﹐從而減輕照顧者的壓力。有興趣參加之家長請聯絡本會索取報名表格。

時間﹕每星期一節﹔每節一小時
對象﹕2歲或以上自閉症人士
費用﹕每四節$500 (只限報讀四節)
‹ 上一主題|下一主題