用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 家有自閉傾向的小朋友......
樓主: 承承媽媽
go

家有自閉傾向的小朋友...... [複製鏈接]

Re: 家有自閉傾向的小朋友......

deleted

我仔仔Eddie, 2歲半, 讀緊i位.
我想問下你地d仔女, 到了三四歲識唔識得同小朋友玩, 因我見個仔在學校仍是一個人的.

wowoma,

我一向不給小食給我兒子吃的,他從小到大的小食就只有蘋果,橙,雪梨等......    所以用小食獎勵恐怕不行了......     
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

joanna,

你有無問過你個仔的老師,會唔會都覺得有問題?另外你兒子有無一些不自覺行為,例如:自轉,跑,或者有些不能解釋的固執行為,又或者只行特定路線......?
因為單憑他一個人玩,並不一定是他有自閉症或自閉傾向的.
JOANNA722 寫道:
我仔仔Eddie, 2歲半, 讀緊i位.
我想問下你地d仔女, 到了三四歲識唔識得同小朋友玩, 因我見個仔在學校仍是一個人的.

web,
我個仔是兩歲半左右做評估的,一般健康院姑娘都比較'大事化小,小事化無'的,但如果姑娘話你個女有少少似的話,為何她不讓你女兒先見醫生再決定呢?    不過如果你女女依家都有歲半,你可以等到兩歲再去健康院,因為小朋友兩歲的話做評估會比較準確,起碼不會懷疑小朋友是聽不明白還是做不來所以做不到.而且儘管到時姑娘反口,你尚且可以搵個相熟的家庭醫生幫你寫醫生紙轉介去體能智能評估中心做評估,都係收$60一次之嗎!

承承媽媽
Eddie當然有少eye contact, 自轉,專注力唔好等問題啦!所以被醫生評估後謂自閉傾向, 仲有佢而家只懂說媽媽.街街.mummum,真令我担心.  不過日日返學, 出去training,
日日同佢做訓練(玩玩具),真的見到有點兒進步與半年前比較.     

承承媽媽

多口搭咀, 軒軒都係比人評定為自閉症傾向, 我search過有關資料, 自閉症多數比較偏食, 所以不好規限佢地對食物的喜好, mug都要比佢地試下(協康的幼兒導師都甘講), 我以前從不會比'旺旺'佢地食, 依家都要接受現實, 比小小當獎勵.3

hinhinmummy,

我個仔對食方面都ok,如果正常地將d菜,肉同飯mix埋佢就乜都食,出街食就會差d,不過我唔俾雜糧我個仔食係怕佢食慣咗食正餐會唔正經,另外我到依家都唔俾朱古力,朱古力味的甚至朱古力奶給我個仔食,因為怕影響到他的情緒,食過仲難收科呀!     :-|

joanna,

如果你阿仔已經返緊學又做緊training,咁樣就唔使太擔心啦!慢慢佢會有改善o架啦!我個仔依家都返緊n1,老師話佢最近都會自己走埋去d同學仔樹一齊玩,我覺得最緊要唔好太擔心,佢地依家都係一直進步緊啦!   

承承媽媽

通常做訓練既獎賞, 我會用早餐食既cereal(有種係星星形, 幾好口感). 其實都幾甜, 不過感覺上會好啲.
唔知呢樣你接唔接受呢?

我仔仔評為發展遲緩, 讀緊I位(N2). 不過其實都有啲怪行為.
入黎答下問題都ok既呵?

mamee

HeiMarie

Thanks a lot for the information !  I'll try to tel them.
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

承承媽媽

我都搭下訕!可以試下俾d酸糖小朋友食,仔仔之前在協康上OT姑娘試過俾酸可樂糖同S字頭O既酸糖仔仔食,佢話對佢地有d刺激,好O既.另外食nuts同乾果都對小朋友有益,唔好太甜就OK.o趙香口膠對小朋友O既口腔運動都有幫助,但小心太甜,但無糖的要小心添加成份影響腎臟.

chanchanboy

上教統局網站會找到一個附件有學校名單,融合教育係由學校自行決定參與,所以可以見到有好大誠意.但可惜計劃已經取消(好似去年已經取消??).原來的融合教育o係學校收一定數目o既有特殊需要學生就有一位資源教師,雖然計劃已經取消已分配的資源教師會繼續留任至計劃學生畢業.而家教統局只會按學校收取特殊需要學生人數撥款,較嚴重的可能多d錢.但使用撥款由學校全權決定,美其名係有較大彈性.

簽名被屏蔽

stellacl

唔好客氣!我o係62區,但一定唔會俾仔仔讀名校,奈何而家的學校往往為了"名"而催谷o的小朋友,所以就算唔係名校一樣功課多多.覺得油天區比較多選擇,希望大家的小朋友都找到適合他們的學校.

簽名被屏蔽

stellacl

sorry, 誤會左係油塘區,果區多d私立小學,比較傳統小學可能更適合我地o既小朋友.

stellacl,

are you talking about Canton R G primary school, the one who is not welcoming special need children?

kmwun

Thanks a lot ! I'll go and take a look.
The govt. really given too little resources to us.

kmwun 寫道:
chanchanboy

上教統局網站會找到一個附件有學校名單,融合教育係由學校自行決定參與,所以可以見到有好大誠意.但可惜計劃已經取消(好似去年已經取消??).原來的融合教育o係學校收一定數目o既有特殊需要學生就有一位資源教師,雖然計劃已經取消已分配的資源教師會繼續留任至計劃學生畢業.而家教統局只會按學校收取特殊需要學生人數撥款,較嚴重的可能多d錢.但使用撥款由學校全權決定,美其名係有較大彈性.
Carson's birthday in January 2000.

stellacl,

Thanks for your information.
Carson's birthday in January 2000.
‹ 上一主題|下一主題