用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼童日讀兩校,猶如「虐待」!!
樓主: 國家
go

幼童日讀兩校,猶如「虐待」!! [複製鏈接]

milk323
.

另我都唔同意關政府事. 尤其學劵, 人地原意唔係叫你咁樣用法架. 我認為向來有人返2 校, 但學劵同埋出生率增加, 就加劇呢個現象.

但我個囡兩歲,真係唔洗瞓下午覺的。我無唔比佢瞓,係佢自己唔瞓。

亦都無打算比佢返兩間幼稚園,好無聊,又浪費金錢。

香港教育制度失敗,可能講緊教出d咁嘅家長呢!

原帖由 bb0322 於 11-2-2 12:38 發表
但我個囡兩歲,真係唔洗瞓下午覺的。我無唔比佢瞓,係佢自己唔瞓。

香港教育制度失敗,可能講緊教出d咁嘅家長呢! ...

不是香港教育失敗,香港教育全世界排第四,是家長問題,填鴨式學習方法是家長一手促成的!

不過,我覺得填鴨式也有很多好處!!

醒目開學勳章

Same case with my elder daughter, as she can sleep 12 hours straight without waking up when she was two.  I don't think she can still sleep more during the day.  Nap time will be needed if she cannot sleep that long then we need to compensate that.

For my young one, who can onlly sleep less than 10 hours straight then it is true, nap time is a must to her.

At the end, it is not an absolute right or wrong for children to attend two kindergartens.  Every family and every children are different individual.  Their situation and condition can only be assessed properly by the family themselves only.

原帖由 bb0322 於 11-2-2 12:38 發表

香港教育制度失敗,可能講緊教出d咁嘅家長呢! ...

原帖由 busy_penny 於 11-2-2 13:00 發表

不是香港教育失敗,香港教育全世界排第四,是家長問題,填鴨式學習方法是家長一手促成的!

不過,我覺得填鴨式也有很多好處!!

請問如何得出香港教育全世界排第四?怎介定的?教育局長重唔出來攞彩呢?

點計到排第四呢?我都唔係好明,講多過四個國家都好易!我都有興趣知!

btw我唔覺得教育制度失敗,係見到前幾頁有人講咋!

香港的小朋友,三文兩語,琴棋書畫,可來失敗之有?!:;pppp:

OCED said HK student (not education) is the 4th highest performance in Reading, Mathematics and Science in the world (researched from 56 countries or cities).

http://www.oecd.org/dataoecd/54/12/46643496.pdf

原帖由 tsobaba 於 11-2-2 15:30 發表
OCED said HK student (not education) is the 4th highest performance in Reading, Mathematics and Science in the world (researched from 56 countries or cities).

http://www.oecd.org/dataoecd/54/12/4664 ...

中國排第一、美國排17、英國排25。這些排名又是不知怎走出來的?是代表中國人精於考試分數?可惜教育並非單純可量化出來!

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-2 14:11 發表

請問如何得出香港教育全世界排第四?怎介定的?教育局長重唔出來攞彩呢?

我只是看am730 C觀點才知道:

C觀點 - 施永青
如何衡量香港的教育質素                                                
(2010年12月13日)                                       

香港的家長,經常埋怨香港的教育不濟,不放心子女在香港受教育,年紀輕輕就要送子女去外國讀書;若果因經濟能力而做不到的話,心中還好像對子女有所虧欠一樣。但根據OECD(經濟合作與發展組織)剛發表的國際學生評估報告,香港學生的表現實在不錯,各項成績都在全球排名的前四名以內。

OECD的地位全球公認,所做的研究非常專業,可信度極高。這次國際學生評估計劃,覆蓋的國家與地區達65個,幾乎所有的發達國家都有參加。評估的對象是15歲的中學生,評估的項目分別為閱讀能力、數學能力及科學能力。香港學生在閱讀能力排第四,僅次於上海、韓國與芬蘭;在數學能力上排第三,僅次於上海與新加坡;在科學能力上亦排第三,僅次於上海與芬蘭。由此可見,香港的教育成效並不差,家長又何需捨近圖遠,急於把子女往外國送!

OECD的高級教育分析師在報告發表時提醒西方國家,華語區的教育成效明顯比西方超前。原因是華人有重視教育的一貫傳統,除了會不斷審視制度,尋找改善空間外,還會對落後的學生予以專注的協助。這樣的評語,香港人聽來未必完全同意,但我們是否亦應檢討一下,我們對教育的期望是否也有點不切實際?

香港的中學生,如果去外地讀書,家長一定會發現他們成績猛進(指分數上),原因是外國的程度一般都比香港低,香港的中學生跳一級也跟得上。不過,有時分數壓力小了,反而對自發性的興趣培養有好處,令讀書不再完全是為了求更高的分數。科科都拿A+,分數已沒有再進一級的空間,很自然就會去探索更深層次的奧秘。

從這個角度來看,華人家長所崇尚的學生程度高,其實太著眼於分數上的成績,而缺乏對子女在智慧的成長上有足夠的關懷。OECD的學生評估,可能也只是一種簡單的量化評估,我們不宜因此而沾沾自喜。

一般而言,西方的學生,在中學的時候雖然程度不高,但一進入大學,就會優勢漸顯。華人的成績好,往往是靠勤奮苦學,只善於按教師的要求背誦標準答案;卻不曉得衝破既有的框架,去探索知識的新領域,以至西方在學術上的整體表現,絕不比華人社會遜色。

不過,亦有人懷疑,西方的那種較為自由放任的教育制度,會否令一些較為懶散的青年,由於缺乏學校的監督,以至把年輕時最適宜學習的那段光陰也浪費掉。就我所見,西方除少數精英外,一般青年人的知識水平都偏低,語言表達能力貧乏,四則運算也不懂應用,常識非常狹隘。整體而言,香港教育的有效性絕不比西方差。香港的中學生,基礎打得比西方紮實,若果能在升上大學後,多進行思辯上的訓練,養成獨立思考的探索精神,那香港將來的競爭力,不一定會比西方差。

縱觀而言,我想香港的教育制度應該比西方好,所以我會讓子女留在香港讀大學(樂觀看),然後在國外讀碩士(希望心想事成)!
祝大家子女學業進步!

睇完篇文章...應該去上海升學...

香港教育制度, 絕對有問題, 俾小朋友讀兩間幼稚園而唔介意佢地o係公園食飯換衫既家長真更加嚴重有問題!

最近大家有無成日聽到"高分低能"呢個term? 有d小朋友俾父母狂谷佢地學野, 但10歲有多既人識法文而唔識自己換衫, 識游蝶式但唔識自己沖涼, 我朋友最近見到個成5,6年級既女仔游泳比賽後o係更衣室好似vampire舉高雙手, 任工人幫佢洗刷全身, 係咪好可悲?

而家香港教育競爭好大, 好多小朋友兩文三語一體一藝已是最basic要識既, 但係因為要趕兩間幼稚園, 或趕學呢樣o個樣, 連最基本既生活技能偏偏無晒, 因為要趕上course, 工人姐姐幫佢地以最快速度換衫, 好大個都將食物剪到好碎又餵佢地食飯不停話快d食啦快d食啦, 放學返到屋企要趕做功課快快幫佢地沖涼, 根本就exploit左我地細細個已經要學識做既事, 無時間睇課外書, 無時間hea吓, 等個腦休息吓, 我覺得嚴重阻礙發育! 而且, 完全唔識problem solving, 想有creativity都好難!

我都唔懷疑research所講而家香港教育制度調教出黎中學生學業成績會俾好多其他國家既好, 但入到大學呢? 畢業出黎做野呢? 呢d由細被家長"照顧大"/逼大既小朋友就好似倒模出黎既人一樣, 想佢地變成leader, 好難! 唔係佢地唔得, 係家長剝削佢地既機會...恐防贏在起跑線, 但未到終點已經頂唔順, 要中途退出!

兩至五歲既人仔, 要佢地一天到晚趕趕趕, 想唔提早有精神緊張都幾難!

各位家長, 請三思! 唔係對自己小朋友以為幫佢但變成害佢! 而家愈來愈多直資小一, 已經係考common sense, 唔係睇你有幾張cert讀幾間幼稚園!

1. 高分高能
2. 高分低能
3. 低分高能
4. 低分低能

Everybody like to be #1. However, if #1 cannot achieved, what is the best choice out of #2, #3, #4???

My choice will be #2. 高分低能 rather than #3. 低分高能 particular in local school.

原帖由 nataliepsc 於 11-2-5 02:56 發表
香港教育制度, 絕對有問題, 俾小朋友讀兩間幼稚園而唔介意佢地o係公園食飯換衫既家長真更加嚴重有問題!

最近大家有無成日聽到"高分低能"呢個term? 有d小朋友俾父母狂谷佢地學野, 但10歲有多既人識法文而唔識自己換 ...

回復 1# InitialD 的帖子

咁就祝高分低能的小朋友好運了!讀完書出黎做野,基本上有高分的見工機會都多d,但見完工,又比你好彩有人請,一試便知龍與鳳,人地唔介意你唔識做野,我怕高分低能嘅人都唔受得氣又唔挨得…我諗要一世夠運至可以一世有工返啦…
我朋友做PCCW HR,講起遇過有d大學生叫佢填份表都唔敢填,要偷望隔離人點填…又有d返左兩日唔返,跟住係亞媽幫佢打黎話唔做…
冇高分,但有EQ,有AQ,…我唔覺得會搵唔到飯食囉…

我都遇過D高分低能既同事, 9優生master畢業,專業人士亦被勸辭工, 原因係無leadership,no EQ 只懂直行不懂轉彎亦不懂待人處事....相信佢IQ好高 but佢EQ極底比老世話兩句面黑兼駁咀,成日好似懷才不遇樣咁. 唉...
佢個CV好長架, cos 無份工做得長....
原帖由 sheffield 於 11-2-7 11:55 發表
咁就祝高分低能的小朋友好運了!讀完書出黎做野,基本上有高分的見工機會都多d,但見完工,又比你好彩有人請,一試便知龍與鳳…我諗要一世夠運至可以一世有工返啦…
我朋友做PCCW HR,講起遇過有d大學生叫佢填份表都唔敢填,要偷望 ...

醒目開學勳章

I believe there are more choices in life than just the four combinations as stated.  There are always something in between which someone can be moderate in both ways, they are not mutually exclusive.

Life is a matter of choice, it all depends on how someone choose to invest in different areas.  Not necessary to put all eggs in one basket.

原帖由 InitialD 於 11-2-6 02:45 發表
1. 高分高能
2. 高分低能
3. 低分高能
4. 低分低能

Everybody like to be #1. However, if #1 cannot achieved, what is the best choice out of #2, #3, #4???

My choice will be #2. 高分低能 rather than #3.  ...

I agreed. This is more complicate than just 4 choices. I suggested asked yourselves 2 questions before we make hard comment on children:
1. Have you tidy up the bed before you go to work?
2. Do you know how to fold the banket properly?
I found a lot of parents do not have habit to tidy up the bed before they go to work. Even worse, a lot of them cannot fold the banket properly.

If you cannot or with an excuse " I am busy", how can you comment others....?

原帖由 iantsang 於 11-2-7 13:25 發表
I believe there are more choices in life than just the four combinations as stated.  There are always something in between which someone can be moderate in both ways, they are not mutually exclusive.
...

最近睇左本書, 本書有個標題, 大意是 - 香港的學生細細個就一大堆證書, 學兩文三語體藝十項全能--- 但就沒有一張是學做人的

試過去做招聘會, 真係有好多牛高馬大的後生仔女要亞媽陪搵工. 最離譜的, 試過有政府CONTRACT工寫明要中五五科合格, OR讀完毅進, 有個亞媽走埋O黎問佢個仔(企O向後面!)冇香港會考五科合格但外國大學畢業得唔得(即係會考死左送去外國讀O個D啦), 我地話唔得, 佢即刻發難! 話有乜理由唔得?? 話我地STUBBON又無理, 我地解釋話我地都係幫政府請人, 個REQUIREMENT係政府訂的, 佢居然話我地應該向政府反映下喎! 成個過程佢個仔企O向後面冇出過聲, 都唔知佢想問唔敢問先要亞媽幫, 定係佢冇諗住問但個亞媽爭住幫佢問. 喂個世界唔係圍住你轉GA亞姐, 你個仔唔O岩REQUIREMENT做乜係要個僱主遷就佢? 點解大學畢業都仲要亞媽陪住搵工?

我可以好肯定咁話俾大家聽, 所有僱主都唔鐘意請裙腳仔的, 俾人見到你見工都要人陪(朋友已經令僱主反感, 何況係亞媽!), 你幾高學歷都冇人覺得你可以獨立處事. 同埋而家好多僱主都好驚請到高分低能的人, 所以就算學歷冇咁高但工作經驗多的反而有優勢. 講真, 市場上有幾多工作真係需要到大學畢業?

原帖由 ccling69 於 11-2-1 13:56 發表
家長要是堅定, 因材施教,知道自己在做什麼,
無理由將責任推到其他方面.

同意! 其實我地做家長真係要堅定, 唔好講埋D "我都唔想迫佢GA, 但人做你唔做你好蝕底/ 好似好刻薄佢咁", 你明知迫佢學10樣野係唔好, 就唔好做! 你明知係好的, 唔好人地講兩句就唔做, 家陣個仔/女係你的, 身邊D塘邊鶴講乜你駛乜理?
唔好講到個社會迫你, 成個受害者咁. 你如果只係因為人言而去學人谷小朋友, 你最多荷包受損, 但對小朋友的影響卻係一生的.

sorry, i miss your point....
原帖由 InitialD 於 11-2-7 15:05 發表
I agreed. This is more complicate than just 4 choices. I suggested asked yourselves 2 questions before we make hard comment on children:
1. Have you tidy up the bed before you go to work?
2. Do you kn ...
‹ 上一主題|下一主題