用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼童日讀兩校,猶如「虐待」!!
go

幼童日讀兩校,猶如「虐待」!!

私立獨立幼稚園協會主席胡肖霞透露,近兩年發現有下午校的學童,上課時疲態盡現、反應遲緩兼呆滯,查詢下始得悉他們每日需同時到兩間幼稚園上學。

中大教育心理學系講座教授侯傑泰指,學童的學習能力不一,家長為子女安排學習的同時,應多加留意子女有否出現不愉快的徵兆如哭泣、反抗等,若有,應減少子女的學習量,否則容易削弱子女日後對學習的興趣。

幼兒學界及教育心理學者形容過分催谷猶如「虐待」!!

回復 1# 國家 的帖子

依家呢種學童太多啦,多不勝數!

直情「虐待」! 要你打兩份工得唔得先?

既然要讀兩間咁辛苦,不如揀一間讀全日啦.而家啲學童真係惨!

其實之前都有唔少forum討論呢個話題,但有很多是如此安排的媽咪都認為沒問題…
我都好"等"呢d小朋友覺得慘慘…
見到報紙提出呢個issue,我覺得好好,希望d家長可以聽下專家嘅意見同分析…

但,我個人覺得唔應該將呢個問題同學卷拉上關係…因為會如此安排的家長多不是因為驚唔用學卷會蝕底而有此安排,只是想小朋友中文又得,英文又好,到小學時可以有多d選擇…有d就見到人做自己唔做,就怕自己小朋友執輸…

朋友兩個子女讀兩間學校,一間無學券,一間有學券,她說成效很好,小朋友習慣了,很enjoy。

這些小朋友真係好慘,比d父母當馬蹓咁舞,咁細個連午睡都唔俾佢哋,點會有精神學習唉~~~簡直係 "虐兒"!!! 個d家長真係要好好反醒吓。

原帖由 sheffield 於 11-1-24 15:26 發表
其實之前都有唔少forum討論呢個話題,但有很多是如此安排的媽咪都認為沒問題…
我都好"等"呢d小朋友覺得慘慘…
見到報紙提出呢個issue,我覺得好好,希望d家長可以聽下專家嘅意見同分析…

但,我個人覺得唔應該將呢個問題同 ...

所以呢年代既小朋友真係苦好多,少左好多玩既時間.....

個d家長通常都會話佢地d小朋友下午唔肯瞓/唔使瞓,反正都冇野做,對住個工人,不如返學"玩"啦!仲要補句"佢地小朋友返得好開心喎!"

可能有d小朋友有特強耐力掛…仔女係人地嘅,人地至最清楚自己仔女嘅能力… 再者,人有人教法,你有你教法,作為一個普通小朋友嘅媽咪,(我/我地)又點可以challenge人地嘅教/做法呢!所以咪最好有d專家講下野囉…
原帖由 toys 於 11-1-24 16:10 發表
這些小朋友真係好慘,比d父母當馬蹓咁舞,咁細個連午睡都唔俾佢哋,點會有精神學習唉~~~簡直係 "虐兒"!!! 個d家長真係要好好反醒吓。 ...

謝謝樓主分享﹗

未報n1前見有啲家長咁做(我睇雜誌訪問見梁小冰係咁講),都曾經諗吓實行既可能性有幾大,後來見原來am班通常9am-12pm,pm班就1-4pm,即係個小朋友只有一個小時既時間就又要趕學校又要食晏,連午睡時間都冇,得2歲-5歲幾人仔,真係好辛苦。可能有些小朋友體能上可以應付既,不過我唔忍心咁樣對待自己個b(我自己放lunch有1.5hr我都嫌少時間啦﹗)

http://hk.video.news.yahoo.com/video/top-story-19458512/title-23941533

這些家長是否已經走火入魔了?
愛孩子變成害孩子。。不夠休息的孩子, 怎能有効學習?

我也有朋友個仔,上午讀聖保祿,下午讀英基,換衫、吃午餐都在校巴搞掂。我覺得很恐怖。
如果在屋企附近都可考慮一下讀兩間幼稚園,但要搭校巴的就一定不會考慮了!

我覺得宜家好多家長係覺得小朋友一定要番學至學倒野, 唔番學就浪費時間. 成日乜到比人早一步先為之好. 我就唔認同, 講真, 我自己湊, 冇番n1, 平時都冇刻意教個仔東西, 只係去邊都帶埋佢, 鍾意帶佢去公園玩吓咁, 佢一樣在過程中學好多野, 唔會比番學的小朋友差, 其實小朋友係在遊戲中學習, 在生活中會慢慢去吸收知識, 係唔需要硬生生地一定在學校規範入面先成長倒呢!

回復 2# cherrieshum 的帖子

我都識有幾個朋友都係咁做佢話個小朋友鍾意喎。去到都係玩啫但係我真係好唔同意,咁嘅童年太恐怖啦。同埋呢d家長霸埋d學位,令有需要嘅小朋友冇得讀,好唔公平囉。我覺得教育處要管制下啦。

回覆 1# babyqueendom 的文章

自費學語言都還好,但係而家係佔用社會資源喎。

原帖由 cccbaby 於 11-1-24 18:07 發表
我都識有幾個朋友都係咁做佢話個小朋友鍾意喎。去到都係玩啫但係我真係好唔同意,咁嘅童年太恐怖啦。同埋呢d家長霸埋d學位,令有需要嘅小朋友冇得讀,好唔公平囉。我覺得教育處要管制下啦。 ...

抱歉!我也是很要求小孩學好英文的家長,所以我只好選擇較昂貴的英文幼稚園,沒有學券的。但是,真是很不甘心,我也很想獲取學券(話曬也有交稅),所以我也很想小孩讀兩間學校,不過,真的不忍心,所以只好作罷而已。

[quote]原帖由 babyqueendom 於 11-1-24 18:17 發表
好似有d家長咁,以自己小朋友學五六種語言為榮

我都覺得很無聊,就算學好西班牙語、法語、日語、德語,但是真正幾時會應用到??學識了,如沒有使用的機會,也是徒然的!
我只會著重兩文三語,學好英語和普通話已經足夠了!!

早己聽聞有學童日返兩校,下午放學後仲要去興趣班,真係忙過特首.

我諗住開間幼稚園夜校...可能會幾好生意