用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼童日讀兩校,猶如「虐待」!!
樓主: 國家
go

幼童日讀兩校,猶如「虐待」!! [複製鏈接]

education system in HK is sick ???明明是家長的問題, 但又一個無限上崗。又是政府的問題???

原帖由 InitialD 於 11-1-27 19:38 發表

The statement "同意這是有些人怕吃虧的心理,但是辛苦小朋友實在太不智。" is quite misleading. Why?
1. 99% of the preferred kinders in Kowloon Tong do not accept 學券 such as KX, SX, KX, SXX,  ..etc
2. most of them pay total of HK$8k for both am and pm school fee.without 學券
3. If you go to ask those kids in Anfxx, (school fee is 5K+; most of them attend PM class in KX,  SX school fee is 2-3K+)

There should be other reasons behind ...education system in HK is sick ???

其實家長心態問題多D LAW我覺得.... 我以前O向間"全港最貴國際學校"開辦的教育中心做收生, 日日聽D家長電話, 問佢地D細路有乜COURSE啱讀. 聽左幾年, 覺得好多家長(尤其是有錢OR中產)的心態都係:
1) 覺得小朋友放假在家是浪費時間, 所以小朋友一放假佢地會安排到個小朋友朝9晚5都有COURSE上, 返足5DAY半, 同我地返工有得揮. 我呢間冇咁多COURSE就走幾場去第二間, 反正有工人帶. 就算平時返學, 星期六都要返FULL GA!
2) 覺得小朋友要有好多CERT先有學校收, 份PROFILE要做到厚一厚. 所以學過乜都好, 就算係3日貨仔標榜係玩的COURSE, 還是個細路成日唔上堂, ABSENT多過返學, 都要攞張"CERT". 老實講, 學校明知呢D CERT都係比錢買, 唔會睇. 唯一係話到比學校知家長好捨得比錢小朋友學野LAW
3) 有好多家長話自己個細路係資優, 成日"R"我地俾佢D細路讀高2級的班, 3歲人仔成日話要入5歲班. 唔比佢跳班就好似係我地害左佢個仔咁
4) 覺得俾左錢個仔/女就一定學得好, 唔諗下個細路返到O黎遊魂咁, 根本冇心上堂

我最記得有一年暑假有個仔(好似係2/3年級)返到O黎唔肯入課室, O向度喊話唔要返學. 我地D班其實已經真係玩, 講故仔做手工, 理論上都唔會有乜壓力. 我問佢點解唔入去呀, 入去同小朋友一齊玩O者, 個細路喊住同我講, 佢好辛苦, 數佢日日上晝返完我呢間3個鐘的英文CAMP,下晝又要去學游水, 聽日下晝要踢波, 後日下晝又要畫畫.... 我聽完都嚇一跳... 打去同佢爸爸講話佢個仔今日好攰唔想返, 佢爸爸話"唔駛理佢, 要返", 唔比俾返屋企, 最後個細路都係唔肯入課室, 寧願同我地班職員坐到放學.

我O個一刻決定, 我第日一定唔會迫我D仔女上COURSE. 你大人覺得係叫佢去玩, 冇理由辛苦, 但小朋友要有自己的空間和選擇, 同埋休息.

好like milk323嘅comments.  我亦要記住佢今日講嘅嘢,作為自己日后嘅reminder。

真係好多謝你的分享,我成日都告誡自己不能走火入魔呀!
其實小朋友學習真係要''重質不重量呀'',到而家我都唔係好明點解D人要推D小朋友入名校,有無一個好實質嘅理由呢?入左名校又點呢?到頭來其實都係望佢入大學同出嚟社會做野會好D,但D家長又唔知佢地用錢去買CERT同埋蠻橫嘅行為分分鐘教出件寄生蟲出嚟!出嚟做野老闆唔會受你氣,唔通又同老闆講我個仔係資優你俾個經理佢做咩?雖然我唔排除有D咁嘅人,但唔會多囉!

原帖由 milk323 於 11-1-28 10:51 發表
其實家長心態問題多D LAW我覺得.... 我以前O向間"全港最貴國際學校"開辦的教育中心做收生, 日日聽D家長電話, 問佢地D細路有乜COURSE啱讀. 聽左幾年, 覺得好多家長(尤其是有錢OR中產)的心態都係:
1) 覺得小朋友放假在 ...

回復 2# milk323 的帖子

逼得太緊要真係會有反效果架,最緊要係培養佢學習興趣,唔駛迫都會自動去學。

O個陣真係見到好多有錢/肯比錢家長出盡辦法谷小朋友, 有時見到D家長冇錯係花好多金錢去俾佢地報COURSE, 學好多野, 但同小朋友關係好疏離. 記得有個小朋友, 應該都係K1K2咁上下啦, 放學未有人接入O黎寫字樓等, 我同事同佢傾下計啦, 問佢"你最錫邊個呀?", 佢答完婆婆, 麻麻, 兩個工人都未數到亞爸亞媽.... 有個仔就出名唔上堂的, 每學期佢亞爸就寄張空頭支票俾我地幫佢報班, 連讀乜都係我地幫佢諗 - 但出席率1/4都冇, 佢返學O個日就一定有件新玩具等佢放學.....永遠都唔會見到佢亞爸亞媽.....

搵多多錢俾個細路學好多野, 買好多野係咪真係最好呢? 還是多D時間同小朋友相處, 比多D愛同時間佢好呢? 有D小朋友成份FORM 填 CONTACT, 得工人, 老人家同秘書, 唔會有亞爸亞媽, 睇佢住址肯定佢好有錢, 但佢有冇時間理佢D仔女? 可能大人覺得我俾好錢個細路就好愛佢, 但係我覺得你愛佢就要比時間佢, 你俾多多錢佢但每日傾得半個鍾仲要係講學業講成績, 個細路會唔會覺得你愛佢?

原帖由 milk323 於 11-1-28 16:40 發表
O個陣真係見到好多有錢/肯比錢家長出盡辦法谷小朋友, 有時見到D家長冇錯係花好多金錢去俾佢地報COURSE, 學好多野, 但同小朋友關係好疏離. 記得有個小朋友, 應該都係K1K2咁上下啦, 放學未有人接入O黎寫字樓等, 我同事 ...

有時真的沒辦法!搵食嘛!總之父母都是愛子女的!子女大了就明白了,關係會好的!

都係香港政府教育有問題先會令到d家長咁囉...

回復 1# Ivyhoyeeling 的帖子

真係咁簡單?家長本身真係冇問題??如果真係單純係香港教育制度有問題,點解唔係個個家長都要小朋友返兩間學校(我講能負擔的家長)?點解大部份能負擔兩間學校學費的家長都只讓小朋友返一間幼稚園,而只有一撮家長要小朋友返兩間?
無論是完美或是有漏洞的制度下,家長一定是有選擇的,如何選擇,絕對是家長嘅問題!
只是個人愚見,不喜勿插…

Agree. 不要老是把问题推给政府.

原帖由 sheffield 於 11-1-28 17:01 發表
真係咁簡單?家長本身真係冇問題??如果真係單純係香港教育制度有問題,點解唔係個個家長都要小朋友返兩間學校(我講能負擔的家長)?點解大部份能負擔兩間學校學費的家長都只讓小朋友返一間幼稚園,而只有一撮家長要小朋友返兩間 ...

回復 1# DGJS 的帖子

If all the P1 seats are by lucky draw...then life is better.. no need to prepare for entry exam of P1

D 小朋友好勁呀, 一日跑2間學校.

我聯想起非州d小朋友因戰亂要學槍械, 打仗, 唔知道為什麼要這樣過童年.

港孩就要18般武藝, 系社會中打仗!!! 無自己理想, 喜好...

童年不是好寶貴嗎? 應該有愉快的童年?

點解要d小朋友好似行屍走肉, 由朝到晚都系上堂,上堂,上堂. 吊頸都要抖氣.   

原帖由 sheffield 於 11-1-28 17:01 發表
真係咁簡單?家長本身真係冇問題??如果真係單純係香港教育制度有問題,點解唔係個個家長都要小朋友返兩間學校(我講能負擔的家長)?點解大部份能負擔兩間學校學費的家長都只讓小朋友返一間幼稚園,而只有一撮家長要小朋友返兩間 ...

Agree x 2....

我曾經都 plan 過上2間PN...仲搬去其中一間附近去住...諗住慳番D車程...可以一石2鳥..

我開學第1天同呀女試驗...發覺我自己都上到有D溫溫地..當晚即時轉軑, 忍痛放棄其中一間....

我覺得已所不欲, 勿施於人...先要問自己, 如果你係小朋友, 你想唔想返2間, 我返左第1日, 我已經覺得呀女會茅左個D無無聊聊係屋企玩具既時間, 同埋咩都要好趕好趕咁做, 由係第1間學校放學到食飯, 換衫都係得一個鐘.....

我都有考慮過俾個小朋友讀2間,但考慮到休息時間後都打消念頭。因為依家d病菌咁厲害,好須要充足既休息增強抵抗力。

回復 122# milk323 的帖子

個小朋友好可憐

回復 7# sheffield 的帖子

Agree x 3

就算香港教育制度唔係太好,但如果你覺得這個case有問題,問題應該出自家長,因為政府沒有鼓勵人咁做,係家長自己決定,只是政府沒有立法禁止。

其實, 幼童必須系白天睡眠時間最少1-2小時.沒有足夠睡眠, 幼童會疲倦、煩燥, 情緒不穩定,不能專心, 行為舉止不恰當, 免疫力下降....., 這是common sense.

我不相信小朋友可以唔系白天睡眠, 若身為父母以為他的幼童不須要 / 會習慣, 無疑是自欺欺人. 幼童若唔白天睡眠但看似特別生孟, 疲倦、煩燥等, 已是睡眠不足了.

果d家長連common sense都無, 佢地點培養好小朋友. 政府/HA/教育局應該宣傳這信息, 好過叫人打針.

再者, 幼童的健康成長要有充足睡眠, 身體機能是在睡眠時間急速修補和促進成長.

有些人忘記了自己是如何長大, 如何由小朋友無無聊聊變成青少年, 再至成人. 所以先用大人那一套方式強加在小朋友身上, 用成人方式去陪育他們, 知識學習, 做人處事, 上堂啦, 以為這樣對小朋友最好, 所有先有這怪現象出現.

小朋友個個好奇心好重, 但出到街飲茶搭地鐵只見到打機的小朋友, 又或者全家一齊玩game.

應該說, 有些人好易受人影響, especially是自己不在行的事, 社會上有些聲音, 要比最好的子女, 要學多一些將來先可以有成就, 如果隔離屋的妹妹學3種樂器4種語文, 你自己什麼都無同個仔報好似唔係幾好, 於是人學你又學, 制造了一班港孩, 家長要是堅定, 因材施教,知道自己在做什麼,
無理由將責任推到其他方面.

咩野係怪獸家長?朋友做HR,公司係服務業,同事要返shift,佢話試過有同事(約20歲)的媽媽打電話來幫個女辭職,原因係女兒要返shift,清晨四點便出門口!我朋友真係O嘴咯~

‹ 上一主題|下一主題