用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼童日讀兩校,猶如「虐待」!!
樓主: 國家
go

幼童日讀兩校,猶如「虐待」!! [複製鏈接]

其實小朋友讀書成唔成功又並不是從幼稚園開始計..我很多同學都是由中學先開始發力.最後咪入到大學讀的不知幾好..有幾多人可以由幼稚園到大學都KEEP的咁好. 除非佢一出世就會自己讀書個種...
做父母好簡單. 只要子女健康,快樂,平安, 長大後做個有力的人已是最大回報.

原帖由 ccling69 於 11-1-25 19:52 發表
今時今日資訊年代, 已經有好多書同 research証明小朋友在遊戲中學習成效最好, 反而將小朋友的時間塞到密一密, 沒有hea的自由同時間, 對小朋友成積同學習動機影響最大, 好可惜, 好多家長為了成積同學校積極咁安排小朋 ...

培養小朋友的學習動機勝於一切,可能有人會說由幼稚園開始培養小朋友習慣"谷"的學習模式,就可以比其他小朋友更快適應小學生活,但我們要看長遠一點,小朋友由小所培養出來的是一種"習慣性及被迫性"的學習態度,還是一種由心出發的"自覺性學習態度"? 值得大家思考。

原帖由 考考2008 於 11-1-25 10:13 發表
我個人就認為,這種行為是十分之不要得,如果有學校學長發現些問題出現,應立即採取行動,制定條件,應該"取消"他的學位,不要給他們助長,亦好讓其他小朋友可以入讀的機會。
我本人視為這類家長簡直就是"沒有公得心",所謂以身作則, ...

不覺得是浪費社會資源,學券本身是每個孩子都可申請的,現在家長用盡學券,只是用盡資源了;而且,家長本身也要交一間幼稚園昂貴的學費(沒學券),某程度可說是創造了職位,幼稚園也可以生存。講笑而已!

讀兩間學校最大問題是小孩休息不足,長遠恐怕會對讀書失去興趣。

原帖由 cccbaby 於 11-1-25 09:43 發表
同意呀雖然冇入息限制但係點解唔係俾所有幼稚園。我覺得呢d學卷應該以人頭計而唔係你讀乜學校而決定囉。我唸學卷原意係想減輕家長負擔,但係就不正確地分配,同埋被abuse

...

非常同意!如果政府當初給每間幼稚園都享有學券,肯定家長不會選擇為兒女報讀兩間幼稚園!!

其實冇學劵的學校, 只係某程度上唔想俾政府監管o者...
每個人都有選擇的自由, 有沒有學劵的學校, 係你地自己選擇的..
原帖由 cherrieshum 於 11-1-25 22:45 發表

非常同意!如果政府當初給每間幼稚園都享有學券,肯定家長不會選擇為兒女報讀兩間幼稚園!!

我都覺得小朋友好辛苦好慘. 其實好多時都是家長一相情願. 就算小朋友在家沒事做RELAX一下都很不錯呢.

原帖由 MyAshley 於 11-1-25 13:32 發表
虐兒是罪行, 家長請三思!

原帖由 cherrieshum 於 11-1-25 22:41 發表

不覺得是浪費社會資源,學券本身是每個孩子都可申請的,現在家長用盡學券,只是用盡資源了;而且,家長本身也要交一間幼稚園昂貴的學費(沒學券),某程度可說是創造了職位,幼稚園也可以生存。講笑而已!

Agree!!!

個人認為,小朋友適應力強,自小就咁樣返學法,佢地唔會辛苦,辛苦既係大人/工人,但我都唔會俾個仔咁樣返學法...
睇報紙有講到有人唔想蝕,所以報一間有學卷一間冇學卷的學校,唔想蝕左張學卷喎....好似有d無謂,駛乜咁樣貪張學卷攪到小朋友放學又返學咁趕呢?既然咁著緊自己既"損失",不如報返間有學卷既kg啦~
我又覺得,揀冇學卷既學校係家長自己選既,又唔好話政府做得唔公平,政府都係俾選擇我地者,其實如果所有kg都有學卷,d 名kg又可能再加價,最後可能又係要俾咁多錢既者~~

回復 69# ho_yan2406 的帖子

讀兩間幼稚園係啲有錢人玩意,大人辛苦就自己攞嚟,小朋友真慘,無得反抗

命都短幾年, 無人知個身理&心理影響有幾嚴重架!

唔關學卷事, 多年前, 第一次有朋友問有關返兩間kg的問題, 佢係想返k2 既cckg & hkps.  最後去左cckg k2 + 下午上其他興趣班, 好谷既家長, 最後都係入唔到男拔, 去左國際學校.

原帖由 ho_yan2406 於 11-1-26 02:15 發表
個人認為,小朋友適應力強,自小就咁樣返學法,佢地唔會辛苦,辛苦既係大人/工人,但我都唔會俾個仔咁樣返學法...
睇報紙有講到有人唔想蝕,所以報一間有學卷一間冇學卷的學校,唔想蝕左張學卷喎....好似有d無謂,駛乜咁樣貪 ...
~easybring~

過份進取的家長, 反而會令小朋友失去學習興趣 (無法補救), 反而適得其反, 其實最重要是適中, 物過火!!

my girls both of them go 2 kindergartens since k1, ( they don't take afternoon nap since at age of 2) I don't think it's "torture" . It all depends on yr own child !( Whenever they are not behaved, i will threaten them no school in the afternoon)

原帖由 MelissaBunny 於 11-1-26 10:56 發表
my girls both of them go 2 kindergartens since k1, ( they don't take afternoon nap since at age of 2) I don't think it's "torture" . It all depends on yr own child !( Whenever they are not behaved, i  ...

都可以接受!你個女是否很早要上床睡覺(夜晚)。我朋友兩個子女都讀上下午幼稚園,他們晚上7時前就上床睡覺了,有時為免小孩要與父母玩,她要很狠心晚點回家,先讓小孩睡覺,所以幾乎沒有親子時間,親子時間只能留待星期六日或假期。我有點心痛!!不過,兩個小朋友成績很好,英文很好!!
我問她小朋友有沒有投訴,她說小孩不知道原來可以只讀一間幼稚園,所以沒有問題!

when they're 3-4, they slept at 8:30, when 5, they slept at 9:00, now even at 9:30, (they both have very good health- touch wood). Their attendance for both kinder are very high. (only 3-4 days absent).  They think they're lucky enough to have chance to go to 2 schools!

都唔排除有d家長自己打兩份工都OK, 才安排小朋友讀兩間學校, 我深信, "己所不欲, 勿施于人"。

小朋友成日比人關在課室, 會開心嗎?
如果咁想谷, 又有時間,  谷佢做下運動, 戶外活動, 會唔會好D?

下午的kg是否在家附近的國際學校, 沒有功課, 主要遊戲呢?  

原帖由 MelissaBunny 於 11-1-26 11:11 發表
when they're 3-4, they slept at 8:30, when 5, they slept at 9:00, now even at 9:30, (they both have very good health- touch wood). Their attendance for both kinder are very high. (only 3-4 days absent ...
~easybring~

我覺得這樣做很好, 很快可以培養出另一個愛因斯坦和牛頓。

right!

原帖由 airwaves88 於 11-1-26 12:16 發表
我覺得這樣做很好, 很快可以培養出另一個愛因斯坦和頓。

~easybring~
‹ 上一主題|下一主題