用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我小朋友專注力奇差,奇差再奇差..點算 ...
go

我小朋友專注力奇差,奇差再奇差..點算 [複製鏈接]

醒目開學勳章

1路以lai由佢細個都覺得佢專注力係比起其他小朋友差ka la...
但佢1路越大個問題就越serious......
1.上星期見完班主任老師話佢上堂完全唔留心聽書,係堂上教全班做既功課佢next day 交時可以做到離題..
2.最近因為功課跟唔上啦,搵左個姐姐係屋企同佢補習,上左2堂姐姐已經complain 佢sit 唔夠15 mins 就唔耐煩,成日周身move 同想走開....根本好難集中精神...
3.佢1路學緊piano 今年諗住exam(其實俾佢學piano 係想佢可以訓練專注力sit 耐的),但老師近呢幾個月都係complain 佢唔專心,教極都唔上心...

唉...其實專注力呢家野係咪如果唔理佢係會1路嚴重落去ka la...
   0    0    0    0

回覆 1# rebecca0113 的文章

你小朋友幾多歲 ?
有無去做過評估 ?

原帖由 rebecca0113 於 11-1-24 09:14 發表
1路以lai由佢細個都覺得佢專注力係比起其他小朋友差ka la...
但佢1路越大個問題就越serious......
1.上星期見完班主任老師話佢上堂完全唔留心聽書,係堂上教全班做既功課佢next day 交時可以做到離題..
2.最近因為功課跟唔上啦 ...

有無諗過帶佢去做評估?
可以直接帶佢去睇兒童精神科, 睇下有無專注力不足活躍症, 又或者搵學校社工傾下.

打乒乓球可以訓練專注力.

如果真的有"專注力不足活躍症", 有一半人到青少年期會好D. 但如果唔幫佢地, 只怕未到青少年期, 已無哂自信心, 因為成績唔好, 又成日被人鬧.

醒目開學勳章

佢今年小三,可以去那裡做評估,如果評估到佢好嚴重既話係咪會有得跟進ka?
我就係好驚佢1路大就好多問題會出現,佢細個時咪only個個話佢好動呀,好得意呀咁,點知到左而家就個個都同我complain 話佢唔專心,無時停....

醒目開學勳章

乒乓球可以訓練專注力?真的嗎?如果有效我都想俾佢試下....

原帖由 lillymarie 於 11-1-24 09:26 發表

有無諗過帶佢去做評估?
可以直接帶佢去睇兒童精神科, 睇下有無專注力不足活躍症, 又或者搵學校社工傾下.

打乒乓球可以訓練專注力.

如果真的有"專注力不足活躍症", 有一半人到青少年期會好D. 但如果唔幫佢地, 只怕 ...

原帖由 rebecca0113 於 11-1-24 09:46 發表
乒乓球可以訓練專注力?真的嗎?如果有效我都想俾佢試下....

如果真的有專注力不足活躍症, 醫學上證明有效的方法係:
1. 藥
2. 運動
3. omega 3
4. 父母和老師改變指導方式 --- 行為therapy

要盡力減少電玩, 電視

乒乓球可以訓練專注力架, 一唔專心, 個波就飛走了:)

醒目開學勳章 王國長老

我仔都有專注力問題(明明數學識晒, 但俾張紙叫佢做, 可以錯晒返黎), K2開始老師已經講, 但因為佢無"過動", 所以我一直無唸過原來係ADHD, 後來醫生解釋, 專注力出問題, 已經係ADHD了
岩岩今朝自由版有條THREAD, 你可以睇睇:http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3651671&extra=page%3D3
去做評估有2個大方向:1係私家, 2係政府, 私家要做, 你預第一次睇醫生要4-7K, 未包開藥, 政府就$100攪掂, 不過新症去排, 預2年時間! 如果想SPEED UP, 你可以要求老師/社工寫信, 現階段你可以打去問下點排新症
http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/information_nr/information_nr.html
藥, 我仔岩岩開始食, 效果爆炸性咁勁, 老師輪住讚(終於到岸喇, 嗚.....), OMEGA 3我都有KEEP住俾(唔覺特別WORK, 心理上好過D), 運動暫時未安排到, 有人話游水都好的(總之要多手眼協調果D)
另外, 可以留意下D團體如小童群益會果D, 有課程訓練小朋友專注性, 有D收費相當合理(約$80一堂, 可以考慮)
如果你有問題可以PM我, 我好樂意分享, 希望幫到你
原帖由 lillymarie 於 11-1-24 11:46 AM 發表

如果真的有專注力不足活躍症, 醫學上證明有效的方法係:
1. 藥
2. 運動
3. omega 3
4. 父母和老師改變指導方式 --- 行為therapy

要盡力減少電玩, 電視

乒乓球可以訓練專注力架, 一唔專心, 個波就飛走了:) ...

醒目開學勳章

謝謝你呀Charlotte_mom ,我小朋友同你小朋友個case 真係好似,數學明明識都會做錯,話佢佢自己又做到,近呢個學期就更加嚴重,我睇過你個web我諗我要搵個私家睇左叫佢寫信先可以去政府度排....

原帖由 Charlotte_mom 於 11-1-24 12:07 發表
我仔都有專注力問題(明明數學識晒, 但俾張紙叫佢做, 可以錯晒返黎), K2開始老師已經講, 但因為佢無"過動", 所以我一直無唸過原來係ADHD, 後來醫生解釋, 專注力出問題, 已經係ADHD了
岩岩今朝自由版有條THREAD, 你可 ...

Don't conclude so early....have a look on this topic:

http://hk.myblog.yahoo.com/zoechowshek/article?mid=8955

原帖由 Doray 於 11-1-24 16:45 發表
Don't conclude so early....have a look on this topic:

http://hk.myblog.yahoo.com/zoechowshek/article?mid=8955

無可否認, 家長對某些孩子的確需要改變教育方法.
但若那麼一刀切, 說孩子的問題, 不是問題, 是家教問題. 世上根本沒有ADHD這病的話. 只反映說這話的人, 沒養育過ADHD的孩子, 沒教過這類孩子, 未曾試過天天與他們相處. 完全不明白箇中困難. 不免令人覺得有少許無知和不負責任.

不是所有好動, 善忘, 論盡的孩子都有ADHD, 所以作出一個診斷需要全面去評估的.

醒目開學勳章

我都懷疑阿仔專注力差,上堂經常都會(傾解),又鐘意玩(跑跑跳跳),不過佢成績又唔係真係咁差,今次考試平均分數94.6(小一),考慮緊使唔使帶佢去做評估。

醒目開學勳章

兒 童 必 須 透 過 註 冊 西 醫 或 心 理 學 家 的 轉 介 (普通家庭醫生得唔得?

醒目開學勳章

我個小朋友由幼稚園到小二個成績都好好,但個操行奇差,因為成日non-stop.....我最初都以為佢成績ok 就算操行點衰都無問題,但到左小三就lai 料啦,連讀書都開始有問題啦~~~

原帖由 kwan1981 於 11-1-25 16:44 發表
我都懷疑阿仔專注力差,上堂經常都會(傾解),又鐘意玩(跑跑跳跳),不過佢成績又唔係真係咁差,今次考試平均分數94.6(小一),考慮緊使唔使帶佢去做評估。 ...

原帖由 kwan1981 於 11-1-25 16:49 發表
兒 童 必 須 透 過 註 冊 西 醫 或 心 理 學 家 的 轉 介 (普通家庭醫生得唔得?)

Pediatrician's referral is adequate to apply for gov't service.

醒目開學勳章 王國長老

正正係我想講.......
無試過果個苦況, 點會明
我地算好彩, 學校肯包容, 我仔唔係學唔到, 相反仲好聰明(做過iq test係above average), 不過下下要搵人1:1續個step捉住佢做, 試想一班幾十人, 要花老師幾多時間? 當一大班上堂/自學時, 問題就出晒黎, 唔到父母唔正視的

我成日覺得, 而家細路多左問題, 視力問題, 智力發展問題, 社交問題, 發育問題, 並唔係有人攪事或者藥廠做勢, 而只係社會富庶左, 各人對自己小朋友都留意多左.....30年前, 邊有政府智能測驗? 邊有人3歲帶細路去驗眼? 邊有人去上語言治療?
原帖由 lillymarie 於 11-1-25 12:11 PM 發表
但若那麼一刀切, 說孩子的問題, 不是問題, 是家教問題. 世上根本沒有ADHD這病的話. 只反映說這話的人, 沒養育過ADHD的孩子, 沒教過這類孩子, 未曾試過天天與他們相處. 完全不明白箇中困難. 不免令人覺得有少許無知和不負責任.

絶对同意!!!

近呢几個月,我都懷疑小朋友有ADHD,係因為佢無时停,近來上堂都比老師投訴,又或者上課外活動既老師投訴.

同人講我個小朋友hyper-active,d人只會話,活躍d好,靜靜咁坐0係到先驚呀...

只能說根本佢地唔知道我地家長既有几咁煩惱.我個小朋友因為bb0個陣有事入過醫院,先至keep住覆診到而家,我知道有好多新症,排都要几年,講真點等?等得到都錯過咗黃金治療期.

我寧願自己辛苦d揾私家做評估(都要排几個月,但起碼好過gov't要排几年!),再揾d course比佢讀,雖然係貴,但自己既小朋友,無辦法.

我亦都試過比佢學piano及violin,我明知佢上堂唔專心,但我仍然堅持,但最終老師都勸我唔好浪費金錢,我亦都知道佢都無咩心機教勒,唯有quit.

其實運動類的我未試過,不過d therapists話,最好每日比小朋友落公園走,半個小時也好,一個小時也好...消耗吓佢地既精力...

而我只能盡量提點小朋友,叫佢專心d,做功課唔好遊雲,返學要聽老師講...每日講n咁多次...講到小朋友都識背番出黎,但無辦法,希望佢會明白.

早前我同個醫生傾開話而家既小朋友實在太多事幹,以前我地或之前既年代,呢d根本唔係咩問題,洗咩要去睇啫,大大吓就得架la,咩天生天養喎.個醫生都話無辦法,年代唔同,醫學昌明,況且而家每一項既病症,個spectrum可以拓寬得好大...

唉,唯有大家一齊努力啦.

我想請問各位有看醫生吃藥的媽媽, 有沒有想過藥物對小朋友的副作用有幾大? 我們所用藥不是治療性的, 是影響整個腦部, 如果若干年後, 小朋友因為吃藥而有問題會怎樣?
我近來都煩着是否要一定要吃藥?! 請各位給我一點意見.
吃藥後會食慾不振嗎?
藥力過後會出現情緒更差嗎? 上堂專心了, 老師當然開心, 但如回家後情緒, 食慾或發育不良都是我們做父母的不想面對的...

原帖由 external 於 11-1-26 14:34 發表
我想請問各位有看醫生吃藥的媽媽, 有沒有想過藥物對小朋友的副作用有幾大? 我們所用藥不是治療性的, 是影響整個腦部, 如果若干年後, 小朋友因為吃藥而有問題會怎樣?
我近來都煩着是否要一定要吃藥?! 請各位給我一點 ...

首先諗下: 點解會考慮食藥?
好多時, 家長係試過哂所有能力可以做到的方法, (有人話每日做運動45分鐘, 得唔得?), 都幫唔到小朋友, 先會去諗食藥. 非到好desperate都唔想小朋友食藥.

點樣既情況先係desperate呢?
例如 學校操行去到C-
媽咪揍佢揍到depression
小朋友開始有對抗性反叛行為(被人鬧得太多), 好自卑, 成績太差.
校長老師都頂不順叫佢食藥
之類之類

藥物現在有兩種,
最普遍個隻RITALIN
最大的副作用係:
胃口差, 只係部份小朋友會, 有些完全無事.
高度會比expected height少約2cm. 不過, 呢隻藥的好處係, 時間一過藥力無哂, 對個腦無長遠影响.

RITALIN在香港好似有兩種, 一種係4小時有效, 一種係12小時有效(叫CONCERTA).

小朋友真的好似灰姑娘咁, 一夠鐘, 藥力一散, 就打回原形.
有些家長覺得藥力過咗, 情緒更差, 9成係因為之前之後表現相差太遠了. 有少部份係食4小時有效的ritalin, 的確有少許rebound.

再講小朋友情緒差, 有時係因為佢地係學校挫折太多, 返到屋企就不受控咁發落愛鍚自己的家人身上. 食咗藥, 係學校被老師同學接納多了, 有時情緒反而平穏好多.

搵個對ADHD有經驗的醫生好重要, 真的出現副作用, 佢都知道可以點樣調較藥量, 同埋俾到一些實際的建議.

有時候要搵個平衡點, 即係副作用最少而又應付到學校的要求. 例如, 若學校包容度大, 功課壓力無咁重, 父母放低要求, 咁咪可以食藥細D份量囉.

很複雜的問題.

醒目開學勳章

其實幼稚園時我問個老師,阿仔需唔需要睇醫生,老師話阿仔係比較貪玩,不過唔需要睇醫生,佢唔係冇時停。
今年小一,被老師寫過2次手冊,都係因為同人傾解。(出年家長會,我會問o下老師的意見,睇o下阿仔你情況點)

醒目開學勳章 王國長老

多謝你解釋, 好有用
我仔岩岩食ritalin, for佢case, 並無好desperate既野, 佢有多手多腳, 有心散, 好多時唔可以獨立完成作業, 我見過佢落堂後要去搵老師補做堂課, 見過佢張worksheet亂做一通(用口問佢咩都識答), 去到d唔需要坐定既堂, 問題更大, 例如體育堂, 舞蹈堂, 佢坐唔定, 騷擾同學, 有時會有d唔開心(例如迫黎迫去, 俾老師話, 話完連評估都無心機做之類), 亦會衝動地做出d人地唔鐘意既行為(事後問佢, 咩都識解釋架wor)
好差咩? 又唔係, c-咩? 未至於, 但我覺得情況可以做得更好
食藥第1,2 日, 老師有話佢唔想食, 情緒起伏大左, 呆左d, 之後d狀況已經消失, 我仔俾人讚多左, 自信心多左, 佢自己識講, 食左藥, 成日都精神左, 上課做好左, 佢自己都好有滿足感
另外, 上次見醫生, 醫生話我仔社交弱, 唔識"睇人眉頭眼額", 但唔係阿氏保加, 因為阿氏保加唔識亦唔理人感受, 但我仔係識, 不過唔想理(衝動, 自己跳左考慮果一part), 而社交呢樣野係好抽象的, 唔可以教佢點社交, 而係要靠小朋友自己去經歷同探索, 再觀察咩叫好, 咩唔應該, 而adhd小朋友由於缺乏集中力, 所以社交過程中, 無去留意身邊事物, 所以亦學唔好社交投巧, 呢樣醫生開藥時有提過, 一方面俾佢上d社交課程, 一方面靠藥物令佢集中, 再留意多d身邊事, 對佢社交發展都有幫助
我有朋友做協康, 都好多學生需要食ritalin, 所以都俾左d資料我, 內容大致同你講差唔多, 都係4小時, 無咩長遠副作用, 所以我都放心
我同意, 呢個係好複雜既問題, 不過個人黎講, 我唔排斥食藥, 我又講左以上意見, 希望家長可以參考下
原帖由 lillymarie 於 11-1-26 05:01 PM 發表
點樣既情況先係desperate呢?
例如 學校操行去到C-
媽咪揍佢揍到depression
小朋友開始有對抗性反叛行為(被人鬧得太多), 好自卑, 成績太差.
校長老師都頂不順叫佢食藥
之類之類
‹ 上一主題|下一主題