用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 反對全日制.....
樓主: VV媽
go

反對全日制..... [複製鏈接]

好少學校可以8:30先上課呀!!

原帖由 ms.aeroplane 於 11-3-23 16:22 發表
全日制都好,不過唔好咁早返LAW,就算係8:30或者9:00上堂,如果有D家長要趕返工,咁可以早D送小朋友返到學校先,又唔係要搭正上堂時間先入得學校啫!
如果飯後响學校有活動,都唔錯呀,起碼有班同學一齊玩...!
講真,如果多半 ...

午睡對小朋友很重要, 所以我喜歡上午班. 讓腦袋休息比百般才藝更重要. 這麼小的孩子真的需要無停頓的學習嗎?

這裡很多讚成的意見是:全日制可方便雙職父母. 但我們那年代也有很多雙職父母呀, 船到橋頭自然直. 而且小朋友放3點也不見得就不需其他人帶, 而可方便雙職父母多少.

為了老師的飯碗而苦了孩子, 是應該的嗎?

+3金熱血 貢獻勳章

午睡

除咗小一生"可能"需要午睡, 仲有邊D作息正常的小學生會肯午睡 有時間都去玩/睇電視/打電腦/...啦.  

陪佢地放假時, 我幾鬼想佢地午睡呀

同以前比 用返現在的標準, 睇怕十個有9個父母都會被告疏忽照顧

至於"讓腦袋休息比百般才藝更重要", 一眾忙於讓小朋友參加呢樣, 參加o個樣的家長唔知有幾認同呢 [不過我是認同呢句的,亦認為返全日制的小學生亦能讓腦袋有充足休息]....

Totally agreed with you.  I strongly believe that taking a short siesta definitely help a lot in study.  Same to me, I went tobed at 9 pm when I was in primary )throughout from P.1 to P.6, then I took a siesta after I was done on my homework (if I went to morning school).  It really helped and refresh my brain and get better for study the day after.  

Now, I am also a working mum (full time), but I definitely agreed half day school,.

原帖由 frenchfries 於 11-3-26 10:31 發表
午睡對小朋友很重要, 所以我喜歡上午班. 讓腦袋休息比百般才藝更重要. 這麼小的孩子真的需要無停頓的學習嗎?

這裡很多讚成的意見是:全日制可方便雙職父母. 但我們那年代也有很多雙職父母呀, 船到橋頭自然直. 而且 ...
‹ 上一主題|下一主題