用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 反對全日制.....
go

反對全日制..... [複製鏈接]

返全日.由早上七點幾開始.一路到下午四點返屋企,跟住食少少野,就做功課,閒閒地一日十多樣,食飯.沖涼...咁就一日
如果返半日,一點放學,返屋企食吓飯,仲可以睡午覺,或者呌下,慢慢先做功課,食完晚飯,仲可以睇電視,你話幾好呢.....
   0    0    1    0

全日一定最好,除非你又很無聊的想法。
兩公婆都是上班,半日就麻煩大了!
小朋友生活/學習充實有什麼不好???

支持全日制
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回復 3# kenfu 的帖子

各有所需啦。
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

我都唔喜歡全日制, 時間浪費左, 堂數同半日制一樣, 唔會多左, 小朋友係學校食飯, 訂飯唔好食, 要上午送飯去學校 但係大勢所趨, 半日制已買少見少, 我囡囡小一至小三, 學校仲係半日制, 今年轉左全日制, 真係好唔慣呢

我贊成半日!  e家大女返上午, 5粒鐘夠哂. 返屋企吃lunch, 然後午睡, 做功課, 睇圖書, 同妹玩, 有時去興趣班, 仲可以hair 下...不知幾爽.  條件係放學後要有人在家照顧佢地. 有d家庭可能未必處理到.  但我地9月要轉全日了, 好唔捨得半日制!

今年9月, 要全日了, 希望校方能安排上午教學術科, 下午用來做活動就好了.  好似話最最最先的原意是這樣的, 後期各校為了鬥成績, 下午改埋教學術科, 苦了學生, 老師同家長 !!!  

我認為小學階段, 半日夠了, 應spare多d時間比佢地做各自喜歡的事.  所以最好保留半日制同全日制比唔同需要既家庭自由選擇就好lu.

原帖由 Mrs.Yellow 於 11-1-24 11:45 發表
各有所需啦。

真係各有所需
我支持全日制, 不過最好比返一至兩堂做功課咁就好囉.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

醒目開學勳章

AGREE!!!!!
做咩要留時間睇電視?你中意睇唔代表小朋友都中意睇
何況全都係d無聊又冇益既節目

原帖由 grace_xian 於 11-1-24 11:45 發表
支持全日制

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實全日制和半日制都有各其優點,主要都係配合現時的教育配套、還有真係幫到好多雙職父母架 !

所謂全日,都係多了2小時多,而且有些學校把下午時間作為活動,小朋友學多一些課外活動都幾好丫 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

醒目開學勳章 貢獻勳章

大家立場不同,但記得和平討論呀 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

原帖由 Yiu1710 於 11-1-24 14:46 發表
支持全日制...不過反對全日制都要咁早反學!

相信都有好多家長反對9點返學, 8點可以送咗返學先返工, 放學後可以托管或去補習社, 但9點前冇呢d服務, 即係又要搵人睇住.

小朋友都係人,需要休息,放鬆吓,返全日,他們的行程密過大人,你我返工都冇咁辛苦....

要返工,的確返全日好,搵到錢..
但我又真的為他們辛苦...

yes. 半日返7點9, 全日又係返咁早

原帖由 Yiu1710 於 11-1-24 14:46 發表
支持全日制...不過反對全日制都要咁早反學!

最後果堂係可以做功課, 不過好多時老師教唔切書, 就會用左黎上課囉

原帖由 kitbebe 於 11-1-24 16:11 發表
最後果堂係可以做功課, 不過好多時老師教唔切書, 就會用左黎上課囉

冇功課堂喎.
‹ 上一主題|下一主題