用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 反對全日制.....
樓主: VV媽
go

反對全日制..... [複製鏈接]

回覆 1# kitbebe 的文章

好高興, 有呢個主題....
本人完全反對全日制..
小朋友. 2-3:00 放學後, 跟住上補習. 都5-6點了. 有時功課做完, 有時未做完,
又要做補習社功課, 又要做補充練習 ....
有時又要温默書, 又要練琴...
無乜時間睇電視, 玩電腦, 睡午覺, 純休息...
如果無似以前, 放12:30 , 返到屋企, 1:00-仲有D 時間可以午睡一陣, 再做功課..

坦白說:
我做媽媽的, 也吾想,
首先... 我自己細個吾讀書, 每日上街玩.
未生小朋友前... 我仍然系個吾黏家的人..
依家... 百無... 每日放工回家幫你睇功課, 温習.. 等等..( 所有娛樂, 全消)我吾系抱怨..但為乜??
很簡單, 我生得佢出, 就需要負責.. 而且
我的年代.. 肯做, 肯學... 中三出來. 會考全FAIL , 也有机會
(可能我見識淺薄, 我覺得) 現在, 就算大學畢業 ( 何況F6出來)... 比起當年的我們.. 机會更少... 可能有些人會話... 行行都有出頭天.., 但... 我吾識講... 總知.. 我覺得..時勢吾同了.

點解比佢咁多補習..很簡單..
我真系吾識教..( 因自己無學問.. 因後生不努力.. 老了咪明白)所以. 想說少時辛苦.. 將來條路易行些, 主要系机會多些或更多..不是要什么出頭.. 只得希望佢條路好行些 ( 當然無人可以肯定會好行) 但衣家基楚打吾好...將來...更難了.
我只系有一個簡單的想法.. 可以幫到一分. 就一分..
避免將來大家後悔或者覺得可惜.
我吾系要佢讀什么BAND 1 , 或頭10 名.
(更正: 我想佢讀BAND 1 , 但我知佢的實力不夠,無能為力)
所以. 可以多一分, 就一份..

而且,或者..
我小朋友..在讀書方面.. 真的比較弱..
佢必需不停重覆去教去做, 才可以吸收..

曾試過放手.. 吾想佢咁辛苦..
結果系.. 功課有做...大多錯..其他時間.. 打机, 看電視, 玩電腦.. 有默書.. 吾識得主動去温習.. 甚至吾記得要黙..
測驗前..都沒有想過要取書本來讀 ( 因吾識得倒數時間, 所以無計劃..無想過要先温習) ..... 考天才( 但佢並不是)

成績退了.  佢又無乜感覺.. 只系想.. 仲有些人取 0 分呢..

有些小朋友.. 吾需要推.. 可以自行自理
(佢有個同學. 自已說, 每天要温書到每晚12:00才可以睡.. 佢吾會玩..小息時也是書不離手)
有些小朋友.. 系需要有人幫忙推動 ( 佢吾系吾願讀)

我已經沒有比佢其他嘢學..
就算興趣班..全都系佢自已要求要讀的..
佢讀興趣班時.. 佢好開心.. 佢覺得RELAX...

所以, 半日制..
就算不一定午睡.. 但在精神上.. 是有鬆弛吧..

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-2-24 23:47 發表
首先我唔會話反對全日或半日制, 始終每個人要求唔同, 我最多只會不贊成取消半日制.

"放學跟住上補習. 都5-6點了. 有時功課做完, 有時未做完,又要做補習社功課, 又要做補充練習", 似乎係個人選擇喎, 一定要去補習到5 ...
‹ 上一主題|下一主題