用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想同YIP'S / TOM LEE/ 柏斯比較
樓主: Pertra
go

想同YIP'S / TOM LEE/ 柏斯比較 [複製鏈接]

都係架, 我好多朋友都有琴底, 都唔會自己教小朋友, 一來無耐性, 二來都想俾哋出去同其他小朋友一起上吓堂, 接觸多啲外面既同齡小朋友.所以啲親子班既音樂playgroup係幾受啲家長歡迎

原帖由 ohmygosh 於 11-3-1 00:18 發表
我不想我小朋友一想起音樂就只有和媽咪單對單的畫面﹐也希望他能夠在大夥兒唱遊裡學習和成長﹐並吸取其他音樂課程和老師的長處。

想請問學過或者讀ing TL JMC 既 mami,你地有冇買電子琴 or 鋼琴呢?因為老師話最好買個電子琴,原因可以係屋企練習下,但學完兩年後又再買鋼琴咪好 side 囉?

認同﹗我都同過好多打來查詢學琴的幼兒家長講﹐比小朋友完成整個兩年的JMC課程才開始個別學琴都吾遲﹗

原帖由 share123 於 11-3-2 10:05 發表

我大女係上完JMC先開始學琴,所以看譜都有d難架,不過依家學左7堂,好似都catch up得幾快.我都贊成早少少開始學,配合JMC課程一起上,但要問下自己有無甘多時間+精力投入系音樂果度,因為兩邊都要練琴,我覺得都幾唔容易, ...

原帖由 juennov 於 11-3-2 13:29 發表
都係架, 我好多朋友都有琴底, 都唔會自己教小朋友, 一來無耐性, 二來都想俾哋出去同其他小朋友一起上吓堂, 接觸多啲外面既同齡小朋友.所以啲親子班既音樂playgroup係幾受啲家長歡迎

...

Dear ohmygosh,

囡囡下個月會上 JMC,你覺得需要買電子琴/鋼琴呢?

Thanks!

原帖由 lovelywinnie 於 11-3-2 22:31 發表
想請問學過或者讀ing TL JMC 既 mami,你地有冇買電子琴 or 鋼琴呢?因為老師話最好買個電子琴,原因可以係屋企練習下,但學完兩年後又再買鋼琴咪好 side 囉? ...

我覺得你可以向身邊既朋友打聽下,我同我朋友既琴都系其他人俾架,大家都唔好浪費嘛. 我都打算買鋼琴,不過要等阿女學翻甘上下先,如果唔系,我都好願意俾人架!

原帖由 ohmygosh 於 11-3-3 02:16 發表
認同﹗我都同過好多打來查詢學琴的幼兒家長講﹐比小朋友完成整個兩年的JMC課程才開始個別學琴都吾遲﹗

系呀,我發現頭幾堂教好少,但依家好快,老師話因為佢有JMC基礎....上一堂教左10首短歌仔,我都嚇左一跳添,希望阿女練得到啦

原帖由 lovelywinnie 於 11-3-3 08:51 發表

Thanks!

我囝囝而家上緊jmc book 3,係要買琴,因為book 1 己經教琴,冇琴點練?

yips 每個level 都要考試? 仲要温書? 唔係化? 我想比小朋友join yips, 因為佢鐘意唱歌音樂跳舞, 想多點培養佢音樂興趣, 但如果要温習又要考試, 咁就有壓力!?

原帖由 yinglongma 於 11-3-1 17:40 發表
我個女由3歲2個月開始在TL上Music Wonderland. 現在是JMC BK3了, 佢完左MW後,都有想過轉去葉氏,主因是不想要親子班, 加上想同埋朋友仔一齊上. 阿女考到入葉氏的LEVEL 3. 但老師竟然說LEVEL 3之後要溫書. 回來後我們 ...

[quote]原帖由 nc2000 於 11-3-3 14:52 發表

我看過佢地d筆記,內容都幾多幾專業架,所以要看看父母要求d咩喇

醒目開學勳章

ohmygosh:
it's me again :)
got a few Qs to ask you again this time...

1) am I (or my son actually..haha) suppose to prepare for the assessment test for Yip's?? he is in L3 now. but I really doubt he did those class worksheet all by himself. must be assist by the teachers. (since he had zero knowledge of those music notes prior taking this class)
so do you know if the assessment test at the last class meeting are based on those worksheets?
and does the score (result) really matters? such as for advancing to the next level?

2) for JMC, is book2 much more complicated than book1?? the reason i asked is because i am and probably will miss the first few classes when it is time to switch to book2. i hope my son will be able to pick up...

thanks again :)

原帖由 nc2000 於 11-3-3 14:52 發表
yips 每個level 都要考試? 仲要温書? 唔係化? 我想比小朋友join yips, 因為佢鐘意唱歌音樂跳舞, 想多點培養佢音樂興趣, 但如果要温習又要考試, 咁就有壓力!?

...

Yes, but usually the kids will get a pass.

Agreed.  I never revise the contents with my boy, except singing the songs together.   But my boy still passed the tests with quite good results wor.   

原帖由 elizatyy 於 11-3-4 14:54 發表

Yes, but usually the kids will get a pass.

回覆 12# lovelywinnie 的文章

我個囡開初學jmc 個時只買左個電子琴比佢練, 因屋企地方太細擺唔到鋼琴, 另驚佢3分鐘熱度 (佢見得多其他樂器又話想學)....而電子琴因可以玩其他樂器聲所以囡囡開初都好鍾意練同玩...轉眼又兩年重有數堂就上完jmc了, 我自己都學到唔少呢
;-)

我都爭扎緊比個仔讀YIPS 好定JMC 好, YIPS 我就唔駛一齊上堂, 可以FREE D, 但將來又一定會比佢學琴, 咁又好似JMC 好D, 問左TL 佢話要買埋CD同一個磁石版, 係咪一定要買呢? 實在JMC 上堂時係學咩呢? 點解都仲要家長一齊上課呢? 真係唔想浪費金錢同時間, 所以請大家指教, THX

原帖由 yinglongma 於 11-3-1 17:40 發表
我個女由3歲2個月開始在TL上Music Wonderland. 現在是JMC BK3了, 佢完左MW後,都有想過轉去葉氏,主因是不想要親子班, 加上想同埋朋友仔一齊上. 阿女考到入葉氏的LEVEL 3. 但老師竟然說LEVEL 3之後要溫書. 回來後我們 ...

老實講﹐無琴(又或者有琴﹐但家長吾跟進﹐吾同小朋友在家裡練習)的話﹐個小朋友漸漸會跟吾上。JMC自第一堂﹐老師就已經會常常叫小朋友開琴彈﹐並提醒小朋友在家裡練習﹐加上每過一段時間(約半年)就會有一次mini concert﹐要小朋友個別表演。

我見阿仔班裡面有一半同學(無琴/沒有練習)上堂時都係拉牛上樹﹐0甘樣學黎都無0羊得益。

所以﹐家長盡可能都應該買個keyboard,等小朋友可以get the most of the course.

原帖由 lovelywinnie 於 11-3-3 08:51 發表

Thanks!

十首0甘多? 您小朋友用哪本/些書?

原帖由 share123 於 11-3-3 09:19 發表

系呀,我發現頭幾堂教好少,但依家好快,老師話因為佢有JMC基礎....上一堂教左10首短歌仔,我都嚇左一跳添,希望阿女練得到啦

我又反而幾鐘意0甘樣wor﹐可以評估一下小朋友各方面的能力﹐尤其是Yip's音樂班沒有家長陪同/觀課的機會。

其實都無0羊壓力架﹐我最多只會叫個仔唱下songbook裡的歌比我聽(大部份有埋動作)/和他一起唱+做(每三個月一個term﹐學4-5首歌)﹔不過阿仔平日都會久不久自己拿歌譜出來﹐自彈自唱。另外﹐worksheets我有時都會拿出來叫阿仔自己講下學左0羊野﹐並讓他知道媽咪都關注和有興趣知道他在yip's裡的學習情況﹐他會很開心的。

原帖由 nc2000 於 11-3-3 14:52 發表

...

Don't worry about the assessment; but do ask your little one what he's recently learnt - this is the only way you could get a clue of his lessons at Yip's.

Concerning JMC, my son is just about to move onto Book 2! Should be a gradual increase of difficulty - relax, but try to attend each class if possible.

原帖由 zillyzizi 於 11-3-3 21:46 發表
ohmygosh:
it's me again :)
got a few Qs to ask you again this time...

1) am I (or my son actually..haha) suppose to prepare for the assessment test for Yip's?? he is in L3 now. but I really doubt he  ...

我個仔都响Yip's上合唱團預備班, 佢好開心, 如果我唔識d歌, 有時會响YouTube搵上堂學d歌比佢睇, 但都要睇小朋友自己喜唔喜歡!
‹ 上一主題|下一主題