用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想同YIP'S / TOM LEE/ 柏斯比較
go

想同YIP'S / TOM LEE/ 柏斯比較 [複製鏈接]

3    0    0    0

我仔仔也是一滿三歲便開始返Yip's﹐今個月升讀level 4了﹔另外也有一直上Tom Lee 的Music Wonderland 和 JMC。兩個很不一樣的課程﹐兩個課程我都很欣賞

原帖由 Pertra 於 11-1-20 19:05 發表
小兒(just 3 years old)剛上了2堂YIP'S(LEVEL ONE) , 他們手冊無講學乜,有張歌紙有5首歌,是12堂內學完,阿仔話教唱DO,RE.......DO,歌紙上歌,學了C音,1拍,2拍,有 worksheet。相比TOM LEE / 柏斯,學樂理音樂,對學小提琴或piano or ...

回復 1# ohmygosh 的帖子

0個d書好似係一定要買架...不過無所謂啦﹐課程有口碑﹐小朋友返得開心﹐上堂又學到野就得啦

手號好似係level one中段左右就會教。考試評估報告裡面都有一欄係問關於作曲家和樂器的﹐小朋友應該係有/會學的﹐不用擔心。

個人推薦yip's和Tom Lee。Parsons所教的東西﹐基本上將來小朋友一對一學琴時都一定會由頭學過(我自己是全職專業教鋼琴和小提琴的)﹐價值不高。但Yip's和Tom Lee offer 的﹐就並非instrumental lessons所能夠提供的﹐

原帖由 Pertra 於 11-1-21 21:28 發表
YIP'S 交了HK$2XX的書連書包,T shirt HK$90,面試完,俾了錢,拿了紅色書包,好重,以為有乜上堂用的書,原來是2大本葉SIR的歷史書、1份YIP'S月報,及手冊。如果知就不買此書,上了3堂,派了黑白photocopy的workseet,好不抵!

ohmygosh,  ...

Tom Lee Music Wonderland基本上不會教認音/認拍子﹐偶而會開琴比小朋友玩下﹐但都並非正式彈﹔但它是另一種方式的想象力﹐音感和節奏感的培養﹐我覺得很不錯﹐也正正是我想要的東西。

教材有兩本書+CD+貼紙。

原帖由 Pertra 於 11-1-21 21:28 發表
YIP'S 交了HK$2XX的書連書包,T shirt HK$90,面試完,俾了錢,拿了紅色書包,好重,以為有乜上堂用的書,原來是2大本葉SIR的歷史書、1份YIP'S月報,及手冊。如果知就不買此書,上了3堂,派了黑白photocopy的workseet,好不抵!

ohmygosh,  ...

Pertra:

請問依你意見,是否覺得Yip's不值得上?

因為我幫兒子報了下期Yip's,不過讀Yip's就代表我兒不能繼續學Orff Music(因為時間撞左,而且我亦唔想小朋友太辛苦)。宜家上Orff Music都有學DoReMi、手號等等,阿仔都開心,聽完你講我都唔知轉唔轉好。

我兩個姪女都喺Tom Lee上緊Music course, 其實好似有人都講咗, tom lee的音樂班係主要啟發小朋友對音樂的認知, 聽, 唱, 表達....等等...呢啲係學樂器(如: 鋼琴, 小提琴) 上堂時老師係唔會教的.但通過music course的訓練, 日後喺學音樂, 樂器時會有顯著既幫助.呢個係我一個教琴的朋友講俾我知的.
佢兩個小魔怪都上得好開心,所以我都keep住俾佢哋學落去.

我阿女剛剛上完JMC,最近正式開始學琴,琴老師話阿女聽音好0力,音準拍子都好好,記旋律都好好記性.但彈琴方面,手勢同埋看譜都要慢慢鍛鍊,因為JMC系唱do re me fa so,同埋系聽+唱熟首歌先開始彈,所以阿女慣左記曬首歌d旋律,無直接看譜看CDEFG. 不過,呢種情況應該好快習慣到,一個月已經見到開始看譜喇,雖然唔系好0力,但原來小朋友好容易catch up到

回復 7# imamamay 的帖子

我見過朋友個女Yip's既Notes,比Tom Lee academic好多,教好多樂理概念

是CPS嗎?會繼續讀上去嗎?

原帖由 imamamay 於 11-2-20 19:21 發表
最多人參加o既係邊間呢?
我囡囡上緊Yip's,上左兩年,又好開心喎。

原帖由 ha! 於 11-2-22 09:06 發表
Vote for Tom lee Jmc.

贊成﹐五六歲前一定要鍛煉好耳朵﹐音感和節奏感﹐以及對不同類型/風格的音樂的敏感度和愛好﹗反而不用急于學習彈奏樂器^^

原帖由 bamboostar 於 11-2-22 00:06 發表
我兩個姪女都喺Tom Lee上緊Music course, 其實好似有人都講咗, tom lee的音樂班係主要啟發小朋友對音樂的認知, 聽, 唱, 表達....等等...呢啲係學樂器(如: 鋼琴, 小提琴) 上堂時老師係唔會教的.但通過music course的 ...

小朋友適應能力很強的 ﹐很快便學會。

加油﹗﹗﹗

原帖由 share123 於 11-2-22 09:35 發表
我阿女剛剛上完JMC,最近正式開始學琴,琴老師話阿女聽音好0力,音準拍子都好好,記旋律都好好記性.但彈琴方面,手勢同埋看譜都要慢慢鍛鍊,因為JMC系唱do re me fa so,同埋系聽+唱熟首歌先開始彈,所以阿女慣左記曬首歌d旋 ...

是呀﹐我見阿仔最近的yip's工作紙內容不斷加深﹐挺豐富的。

原帖由 share123 於 11-2-22 09:40 發表
我見過朋友個女Yip's既Notes,比Tom Lee academic好多,教好多樂理概念

回覆 15# ohmygosh 的文章

系,不過有時見到d人5歲鋼琴2級,都有d羨慕架! 有人話小提琴4歲已經2級添,都唔知點考倒既!

回覆 19# share123 的文章

‹ 上一主題|下一主題