用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想同YIP'S / TOM LEE/ 柏斯比較
樓主: Pertra
go

想同YIP'S / TOM LEE/ 柏斯比較 [複製鏈接]

原帖由 ilovethiscow 於 11-2-22 15:30 發表
5級其實真係唔難考

如果打好哂個底....

我試過有學生半年就考左...

雖然我果個學生係7歲

如果唔著重基礎.... 要上6 7 8 級甚至更高就會慢好好好好多 ...

我係BK見過有人話,K2考倒5級,但都考唔到好學校. 5級其實系咪好難? 每日小朋友要練幾耐?

另外,有人話,最好系6年級考曬8級,因為上中學好忙,可能無甘多時間練琴,呢一點你覺得如何?

原帖由 wootaitai 於 11-2-22 16:33 發表
我比賽見過有幼稚園小朋友拉Monti Czardas(8級考試歌),很懷疑點解,唔通連5級樂理都pass埋?

哇,超人呀!!

回覆 22# wootaitai 的文章

無乜可能.
拉得到,,唔等於要PASS個樂理啫
不過當然嗰位小朋友都好利害.
用超人嚟形容都好合理.

其實報讀music wonderland既小朋友都係3歲開始,所以係用唱遊形式等小朋友從中學習音樂既知識, 等佢哋容易吸收, 同埋有趣味性一啲.喺學習過程當中已經將簡單既樂理灌輸俾小朋友了.
你話個職員同你講無樂理學, 我估佢唔想將樂理兩個字成為重點.因為好多家長以為有樂理學就係上堂時會學埋音樂知識.TOM LEE的music course就係唔想咁古板咁將唱歌, 彈琴, 樂理分得咁清楚.

原帖由 Pertra 於 11-1-21 21:28 發表
YIP'S 交了HK$2XX的書連書包,T shirt HK$90,面試完,俾了錢,拿了紅色書包,好重,以為有乜上堂用的書,原來是2大本葉SIR的歷史書、1份YIP'S月報,及手冊。如果知就不買此書,上了3堂,派了黑白photocopy的workseet,好不抵!

ohmygosh,  ...

回覆 25# wootaitai 的文章

你見到嗰位小朋友真係幼稚園學生????
拉得好唔好聽???

原帖由 wootaitai 於 11-2-23 11:51 發表
我估計個小朋友想考八級jar..因為用譜version 都好像是考試書

又或者這只是平時拉開的repertoire, 濕濕碎...同意,真係超人!

我覺得系父母想佢一考考8級多過小朋友自己想.........不過,佢做到都證明佢好厲害!佩服佩服!

Ohmygosh,

請問平時係屋企可以點樣鍛鍊小朋友的音感同埋節奏感呢?同埋,我有睇過tom lee music wonderland的資料,覺得好似同kindermusik差唔多,我囡囡上kindermusik上了好多個course了,所以唔知好唔好又畀佢再上music wonderland.

原帖由 ohmygosh 於 11-2-22 14:55 發表
贊成﹐五六歲前一定要鍛煉好耳朵﹐音感和節奏感﹐以及對不同類型/風格的音樂的敏感度和愛好﹗反而不用急于學習彈奏樂器^^

另外,有冇讀過柏斯的家長分享吓呢??? 因為聽個媽咪講柏斯個莫札特BB班好似教啲嘢都幾深

回覆 31# Christi 的文章

hi, 我囡囡上完了柏斯的bb班(2.5歲開始), 都係好似唱遊咁, 不過係based on alfred music published 一set music syllabus, 我覺得都好有system..

http://www.musicforlittlemozarts.com/pianocourse/overview/

bb班focus打拍子, 音樂tempo, do re mi (only)....

而家上緊親子piano班(3歲2個月開始), 小朋友開始expose to keyboard, 會學keys 如c,d,e (this is the major differences between 柏斯's & tom lee's style of learning)...my impression is 柏斯係more focus on keyboard...

其實main point都係比小朋友有exposure to keyboard, 要真係play piano, 太細了...

我在英國大學裡攻讀音樂演奏時都有跟好些 professors 和 musicians討論過這個問題﹐他們都認為perfect pitch 是天生的。

我和哥哥和妹妹也是自小習琴﹐家母是學校音樂老師﹐但也唯獨我一人有perfect pitch﹐因此我覺得是天生的。

原帖由 ilovethiscow 於 11-2-22 15:14 發表
can't agree more

有部份學者認為perfect pitch 係5歲前練返黎而唔係天生的

平日鍛鍊小朋友的音感同埋節奏感﹐除了返音樂班﹐可以一起多聽音樂(任何類型都可)和週圍的聲音﹐多哼/唱歌﹐多朗讀﹐聽故事﹐觀賞舞蹈表演等等。當然﹐如果家裡有人懂音樂/演奏樂器﹐會創造更多有利因素。

我也是kindermusik educator﹐以前都教過好多班 (Village & Our Time)﹔後來還是決定專注個別教授鋼琴和小提琴﹐便沒有再開辦playgroup了。我會極力推薦Music Wonderland 和JMC。Yamaha的education system 和course structure是不一樣﹐您和小朋友可以嘗試一下﹐看看是否合適。

原帖由 Christi 於 11-2-23 14:59 發表
Ohmygosh,

請問平時係屋企可以點樣鍛鍊小朋友的音感同埋節奏感呢?同埋,我有睇過tom lee music wonderland的資料,覺得好似同kindermusik差唔多,我囡囡上kindermusik上了好多個course了,所以唔知好唔好又畀佢再上musi ...

Hi ohmygosh

如果系甘,JMC畢業後果d JXX是否應該繼續上? 後來學合奏同其他harmony, 我看到有小朋友學左6年,9歲自己作曲參加比賽啊! 不過,甘樣學法,真系好投入好多時間係音樂度....

share123

[quote]原帖由 ohmygosh 於 11-2-24 00:41 發表

請問咩系perfect pitch? 點知道自己個小朋友系唔系呢?

thanks ohmygosh.好開心知道你都係kindermusik的educator,我囡囡都係上完好幾個our time同abc music & me的course.我覺得kindermusik的設計真係好好,那些home cd阿囡有一段日子每日要重覆聽3次或以上(聽到我都覺得悶,但佢唔悶),上堂好開心佢又學到好多嘢.只可惜我係一個對音樂冇乜認識既媽媽,而那位educator又不教再大少少的course,所以...無以為繼啊...

阿囡就快3歲,早排有個朋友送來一部鋼片琴,我同佢一齊摸到CDEF之後,就同佢一齊玩,結果佢可以彈到好幾首兒歌.有一次,佢自己無端端彈一下so,之後彈一下me,然之後話呢個係[媽~咪];之後又彈一下do,再一下so,話呢個係[爸~爸],我好驚訝,又好感動...但我想問吓你,呢個行為係乜?係咪就係你指既音感?

我留意到tom lee要小朋友滿5歲先學琴,5歲之前的music wonderland or jmc都唔係為學琴鋪路,相反柏斯的親子班(3歲2個月可讀),就已經開始安排小朋友接觸鋼琴.我唔明點解有咁既分別?大家都係各有大師去設計課程.咁tom lee的教學哲學係乜(點解5歲先學?好多小朋友3,4歲都已學琴了!)?

我不是想質疑tom lee,只係我自己唔識,而且通利12位小朋友一班(連家長就24人啦~),柏斯就6位小朋友一班(即最多12人一齊上堂).我目前係諗緊報通利或柏斯,你話tom lee啱晒你的要求,請問具體你所指的是什麼?

謝謝賜教.
:)

原帖由 ohmygosh 於 11-2-24 01:19 發表
平日鍛鍊小朋友的音感同埋節奏感﹐除了返音樂班﹐可以一起多聽音樂(任何類型都可)和週圍的聲音﹐多哼/唱歌﹐多朗讀﹐聽故事﹐觀賞舞蹈表演等等。當然﹐如果家裡有人懂音樂/演奏樂器﹐會創造更多有利因素。

我也是kindermusik educat ...

thanks stinkyrabbit.另外,

我想問你囡讀的是不是親親童樂那個班,即要家長陪課的?是不是為學琴前的培訓?如果上完之後學其他樂器,如何?差不多要$200一堂,好貴啊~~~

原帖由 stinkyrabbit111 於 11-2-23 20:56 發表
hi, 我囡囡上完了柏斯的bb班(2.5歲開始), 都係好似唱遊咁, 不過係based on alfred music published 一set music syllabus, 我覺得都好有system..

http://www.musicforlittlemozarts.com/pianocourse/overview/

bb ...

有一天, 我和女兒在百貨公司行行下,我見到幾個不同種類的敲擊木琴,上面有標明ABCD。幾個木琴放得幾高,我拿起枝棍仔, 隨便敲在一片上。遠處的女兒說 D
我又試下其他音,又中。然後試下其他琴,都得。我估ED就是perfect pitch

她當時五歲,跟姑姐習琴2年了。

兩年前幫她買音叉都有D肉痛,但原來值得。

原帖由 share123 於 11-2-24 10:56 發表
[quote]原帖由 ohmygosh 於 11-2-24 00:41 發表

請問咩系perfect pitch? 點知道自己個小朋友系唔系呢?
‹ 上一主題|下一主題