用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 四歲做智力評估, pls help!
go

四歲做智力評估, pls help! [複製鏈接]

小兒現在四歲, 想帶他做智力評估, 想問有無人聽過「魏氏兒童智力測驗」(WISC III 台灣版) Stanford Binet.
在香港是否認可?如果小兒平時只講中文, 是否應該做「魏氏兒童智力測驗? ?

0    0    0    0

my friend is studying 心理學. 一般要5 年歲做"韋氏", 因為太細個, 小朋友都不懂, 同埋, 好多"marks" 要太個先出, 太細個做, 根本唔準. 而個Standford Binet, 係適合English native speaker "做. 而香港有以來都係用韋氏, 有多年數據, 所以準確性較高

回復 1# C.K.K.K 的帖子

有朋友做完,而家香港要做 韋氏兒童智力量表四(中文-香港版). 但age 4做stanford binet.

原帖由 maoftom 於 11-2-1 10:19 發表
有朋友做完,而家香港要做 韋氏兒童智力量表四(中文-香港版). 但age 4做stanford binet.

新版韋氏係 for 6-16歲,根據專家建議9歲後才做會比較準。

You can do Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence-Revised (WPPSI-R). My son just did it and it is for 3.5 to 7 years old kids.
There is no HK norm so the results are compared with Taiwan's kid.

我個女 5.5yr 時做過. IQ正常, 只是語言能力較強. 其他都在正常范圍內. 現在已10yr, 可再做一次來比較一下. 因為個ClinPsy當時還未掛牌, 免費幫我同個女做. 我問過佢大個會不會唔同或者高d. 佢話唔會有大分別. 佢話做過一個細路5yr 同 10yr 時 都無大分別.
佢好似就嚟博士畢業, 趁未加價做多次先.

原帖由 Master_Sam 於 11-3-11 12:09 發表
我個女 5.5yr 時做過. IQ正常, 只是語言能力較強. 其他都在正常范圍內. 現在已10yr, 可再做一次來比較一下. 因為個ClinPsy當時還未掛牌, 免費幫我同個女做. 我問過佢大個會不會唔同或者高d. 佢話唔會有大分別. 佢話 ...

其實做這些測試有什麼用,如果個小朋友是在特別之處,家長應該好容易知道,除非你好少留意他的成長。

請問做一次要幾錢?

聽說註冊心理學家和心理醫生都合資格做, 有標準收費. 記憶中好似6~7000. 有些??協會, xx機構等就平d, 排期耐d. 或者識人
好似我咁, 當年自願做白老鼠.

原帖由 mio8390 於 11-3-2011 14:39 發表

其實做這些測試有什麼用,如果個小朋友是在特別之處,家長應該好容易知道,除非你好少留意他的成長。

唉! 就係第一個細路, 多留意才發覺有d擔心. 又疑似自团傾向(自己又唔識, 聽人講話自团ge又係iq高)總之就lawlaw戀. (最後考9間, 得1間收, 2間waiting 後多1間收).

如果個小朋友是非常特別. (No matter smart or stupid) 就一定要做. 但好似我咁, 唔做又擔心.

個女細個時學嘢幾快, K1 都唔錯. 但到K2時好似差dd, 跌咗watt, K3要孝p1 ga, 都唔知點攪佢好. 谷又驚谷壞. 唔谷又驚 portfolio 唔夠嘢睇, 表現唔好. 同太太商量過, 幾千$都係做la. 1 take 過遮, 幾年加起來都唔少la.

做咗如果係IQ 高, 都有d嘢寫下. 如果有邊方面smart就依佢興趣學多d, 差少少ge, 弱d ge 就補多少la (盡人事)

就算真係學習遲緩 (當然唔想) 都叫做早d知ma.

‹ 上一主題|下一主題