用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思INTERVIEW
go

啟思INTERVIEW [複製鏈接]

有無媽媽同BB去過啟思in?內容、流程是甚麼?請分享
   0    0    0    0

唔知係咪間間都一樣.. 希望幫到你啦

不過幾個月前in 個陣都係老師同小朋友傾計多
問下佢今日同邊個黎呢度呀
比d 唔同 形狀既玩具, 睇下佢識唔識插入去
不停同小朋友講野, 睇下佢有冇反應囉@@
我個小朋友比較多咀..
老師同佢傾計佢都有反應, 所以in 左五分鐘我地就行返出去喇...

回復 2# vanilbun 的帖子

hi vanilbun,

may i know if you apply pn or k1, it's because my daughter will attend the interview for pn but she doesn't know how to speak yet except baba mama etc? thank you very much.

hobby,

我們10月左右interview,當時兒子16m,即使懂講很多話,由於是第一間interview,兒子很怕生,甚麼指令也不肯做。老師很好,好有耐性引導,不過兒子卻不領情,中段更走了去另一張枱發脾氣拍枱。由於佢完全唔合作,老師唯有問我佢既情況。還安慰我,歲半未到既人仔,係咁上下,佢有留意我地在做甚麼。

不過我們最後都有am offer,我想是由於老師始終努力俾一個機會小兒,在臨走的時候終於引到佢講bye bye ee。所以你的小朋友不懂說話也不要緊,我想老師是觀察總體既情況來評分。

加油﹗

回復 4# kristinecheng 的帖子

kristinecheng,

thanks for your reply, 其實呢個星期六阿囡先啱啱足14個月, 用手bye bye佢一定做, 因為想走人 (haha)

不過嘢就估佢唔會講,因為係陌生人面前佢會shy 啲啲; 但一定會係度傻笑, 心情好都會follow instructions, 但有時又特登做錯, 上次interview 問佢where's your nose, 佢會point to her ear + 奷笑; 跟住叫佢wipe / clean the table / toys 又做, tidy up 又唔做不特止, 仲即刻將個basket啲玩具倒晒出離(做相反), 好似想整古我哋咁
睇吓今次有冇運la

回復 5# clarinetlala 的帖子

邊間啟思?

Thank You vanilbun & kristinecheng 分享。
我個仔16個月,好多bb話,他只肯拍手、高舉雙手yeah!
拜拜(睇心情)。他不太怕陌生人,尤其愛走近靚姐姐。
拾仔:我星期六去青衣果間in

我係青衣,
我都係in pn,
2010年尾in,
2011年9月收左am pn class,
我仔仔係1月大b, 其他人情況唔太了解,
本身老師同仔仔傾計佢都怕羞, 都唔太想采個老師
不過都有回應佢, 但一d 熱情都無囉. hahhaha
可能好多人排著in, 老師好快手之後就話bye bye 喇...
我見人地個幾台d 老師都好有心機咁同d 爸爸媽媽傾

唔洗咁擔心啦, 做左應該做既, 到時睇佢地表現啦,
有時真係唔到我地唸太多,
有時小朋友o個刻同個老師有緣, 老師都會收都唔出奇架~
:)

其實小朋友既心情真係好難控制,佢地得歲幾人仔,面對陌生人唔喊已經好叻叻。

in學校,都好講眼緣同彩數,這是我in了那麼多間學校後的感受,平常心,總要相信自己的bb是最好的﹗

同意你們的看法!
BB一生人有好多關要過,就算失手都是小事!隨緣吧!
vanilbun :我之前過了報名期,11月才寄,啟思話只有下午的N班,唯有照IN啦!

阿囡就星期六in 帝堡城啟思, 不過唔知am full 咗未, 等我到時問吓先; 不過6299想阿囡返全日, 我最想係康傑, 但冇咁就有得in, &聽人講都好多人報, 今日am & 全日都full 咗, 我怕冇位收阿囡, 細b都係差少少

回復 11# hobby 的帖子

其實我初初都想俾阿b讀全日,因為2nd b黎緊4月就出世,不過啲學校講有全日,其實都未必真,好似啟思同think,我都係報全日,in既時候,老師暗示我唔會有全日,之後佢地就俾咗am offer我地。我寫了一封信去啟思求轉全日,佢地覆我時就乾脆同我講其實因為人手同資源問題,佢地唔會開全日。據我所知,呢兩間真係有全日offer既,只有九龍唐校,其他分校就算有得報都未必開架﹗

之後我就放棄全日了。

另外即使下午班都照in啦﹗我諗好多大b媽咪都會好似我咁有俾留位費啟思(因為係第一間出offer)之後有其他更好選擇而唔讀,雖然我通知了學校會放棄,但好多學校都會近開學先confirm啲位,所以即使只俾你地下午班,只要寫轉班信,都有機會轉番上午架﹗

hobby: 我仔仔0905b, 上年就係in帝堡城啟思, group interview, 1x個小朋友一齊跟先生做動作, 唱歌仔, 有老師望住計分.
一個家長可sit後面, 我仔仔收左am offer, 其實唔難, 因為唔駛講野, 我個仔當時只識做舉手, swing, bb, 飛吻..等動作, 都唔駛講野既, 所以唔駛擔心, 應該唔難收既.放心.
聽講唔同地區既啟思in既方法都唔一樣,九龍塘因為多人in,好似老師會冇乜愛心都難d.

或者咁講, in 左 pm 班收左之後再同佢地講補am 後備位, 我相信到8月開學前一定仲有d 家長會放棄學位...
好似我咁 =.='''
我好大可能唔返啟思啦@o@"

我呢個唔要, 你地多個機會轉am啦 =.='' kakakaka

回復 13# wendywong410 的帖子

wendywong410,

多謝你啲資料呀, 我想問吓, 一個家長可sit後面, 咁另一個有冇得入課室呀?

回復 14# vanilbun 的帖子

vanilbun,

多謝定你先, haha, 不過我都唔知會唔會讀啟思(如果真係收), 因為佢pn 唔駛學英文, 好似差少少

啟思封信都話只有PM位,唯有都試下啦!到時再同老師傾下,如果AM有位,就轉啦!
PM班同AM班的課程內容不同?PM班無英文學?真的嗎?

回復 17# clarinetlala 的帖子

唔好意思,我相信AM同PM內容都係一樣,不過啟思以中文為主,聽講好似PN唔駛點學英文,咁我覺得唔係咁好,因為平日啲屋企人都只係講中文,我又唔想佢咁細個人仔到星期六,日都仲要去學其他嘢,& main reason is I am lazy, haha

大家IN成點呢??

原帖由 wishwong 於 11-1-24 12:40 發表
大家IN成點呢??

我估唔到有咁多細仔去interview呀
係我個組, 冇一個bb可以follow instruction 去做動作, 我個囡仲係唱goodbye song 時去推chair, haha, 我估個分得pass / fail 之後就跟出生月份收生卦, 因為我眼見好似個個bb表現都差唔多咁, 有啲嘢做到, 有啲嘢做唔到; 好快就有result, 祝大家好運!!
‹ 上一主題|下一主題