用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 同學仔家長有冇問你哋小朋友考試幾多分? ...
go

同學仔家長有冇問你哋小朋友考試幾多分?

有個家長問我個仔考試幾多分, 我話普通, 麻麻, 但佢繼續追問: 中文幾多分? 我答咗佢, 咁佢跟住又問英文幾多分?...... 一直問晒咁多科.
你哋有冇遇到呢d人呀? 唉, 我真係唔識講.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回復 1# kikiboy 的帖子

原帖由 Go-to-school 於 11-1-17 09:57 發表
答完之後,要立刻追問番佢, 甘你個仔幾多分?繼續追問.....直到佢都一樣心諗 "唉, 我真係唔識講"

佢有講佢小朋友各科分數, 佢小朋友好高分.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我會直接說 : "求學不是求分數ma,唔好問啦 !" (當然我都覺得分數好重要但係唔想答 ! )
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

原帖由 Smiile 於 11-1-17 10:00 發表
我會直接說 : "求學不是求分數ma,唔好問啦 !" (當然我都覺得分數好重要但係唔想答 ! )

答得好妙呀! 但佢會唔會話我唔敢講呀.

回復 1# Smiile 的帖子

原帖由 miffy 於 11-1-17 10:04 發表
唔知呢, 我覺得無所謂, 我會照講, 大家傾下計之嘛, 知道下其他人平均分/名次, 心目中有個概念。

我都有照直講呀, 佢唔係傾計囉, 打電話來問完就冇其他嘢講咯.
但我就唔會咁樣問人囉.

回復 1# kikiboy 的帖子

原帖由 Go-to-school 於 11-1-17 10:24 發表
你有冇來电顯示呀?見到佢個number就米接啦!
或以退為進:
"唔好提啦!我咗講出口會成日唔開心,....吓你個仔甘高分呀?好叻仔呀!羨慕死我呀!個仔有一半甘叻就好喇!講下你平時點同佢温書,等我學下野.....(把話題义開,繼續 ...

呵呵, 咁又冇咁激.

回復 10# kikiboy 的帖子

我就唔會問人哋幾多分,但人哋問我都會答GA,明知人哋話普通, 麻麻, 就更加唔問下去.為了分數去同人比很無聊.每個人都有優點,成績唔代表一切...
★☆★◇◆◇☆^o^☆★☆◇◆◇☆★☆◆◇☆
.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒‧°∴°☆...﹒‧°∴☆
   ╭╯╰╮﹒☆☆°.﹒☆‧°∴°﹒°☆.‧°∴°∴
︱☆★︱把這罐星砂送給你們☆.﹒☆°‧°∴°﹒☆°
︱★☆︱裝滿這滿滿的祝福‧°∴☆.‧°☆..°
  ╰-----╯.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒∴°﹒☆‧°∴☆

原帖由 wendy_ 於 11-1-17 11:26 發表
我就唔會問人哋幾多分,但人哋問我都會答GA,明知人哋話普通, 麻麻, 就更加唔問下去.為了分數去同人比很無聊.每個人都有優點,成績唔代表一切...

係呀, 如果問著個唔好彩或一時失手考得唔合格咁好尷尬架嗎.

醒目開學勳章

一派成績表就會有d唔熟既家長走梨問你...

醒目開學勳章

有架~我都有答
不過我唔會問番人

回復 15# kikiboy 的帖子

maybe the parent wanted to tell others her kid got high marks, or she just wanted to make sure her kid's marks are top marks.

Not too confident in her kid's ability, I would say.

原帖由 Go-to-school 於 11-1-17 09:57 發表
答完之後,要立刻追問番佢, 甘你個仔幾多分?繼續追問.....直到佢都一樣心諗 "唉, 我真係唔識講"

有d追問佢都唔答,或者答同你差不多

回復 1# sababy 的帖子